Καλά είναι τα νέα των ερευνητών σχετικά με τη σεξουαλική υγεία των ανδρών με καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με ανακοίνωση τους σε πρόσφατο συνέδριο. Στο 50% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη, η χρήση της μόνιμης βραχυθεραπείας, μιας διαδικασίας κατά την οποία ραδιενεργές πηγές τοποθετούνται μέσα στον αδένα και μέσα ή κοντά στον όγκο, φαίνεται να διατηρεί τη στυτική λειτουργία.

Η βραχυθεραπεία λειτουργεί με την άμεση χορήγηση μιας υψηλής δόσης ακτινοβολίας κατευθείαν στον όγκο, ενώ παράλληλα, η έκθεση των παρακείμενων ιστών σε αυτή είναι πολύ μικρή. Από τη στιγμή που το 68% των ασθενών αναπτύσσουν στυτική δυσλειτουργία μετά την υποβολή τους σε εξωτερική ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, είναι σημαντικό η βραχυθεραπεία να προσφέρεται σε όλους τους ασθενείς, ιδιαίτερα αυτούς που είναι σεξουαλικά ενεργοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 529 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, 45 έως 84 ετών, στους οποίους είχε εμφυτευθεί μια μόνιμη συσκευή βραχυθεραπείας στο χρονικό διάστημα μεταξύ του 1999 και του 2013. Οι άνδρες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τη στυτική τους λειτουργία πριν τη θεραπεία, ένα μήνα μετά τη θεραπεία, κάθε τρεις μήνες για τα πρώτα δύο χρόνια, κάθε 6 μήνες για τα επόμενα 5 χρόνια και μια φορά το χρόνο για την τελευταία πενταετία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 46.3% των ανδρών διατήρησε τη στυτική λειτουργία του δυο χρόνια μετά τη θεραπεία, ενώ στα πέντε χρόνια το ποσοστό ανέβηκε στο 51.4%.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η βραχυθεραπεία όταν χρησιμοποιείται μόνη της είναι το ίδιο αποτελεσματική με τις άλλες θεραπείες για τον εντοπισμένο προστατικό καρκίνο χαμηλού ή μέτριου κίνδυνου. Παράλληλα, πέρα από τη διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας έχει επίσης το πλεονέκτημα του μικρότερου χρόνου νοσηλείας, ο οποίος είναι μια με δυο μέρες την ίδια στιγμή που ο αντίστοιχος χρόνος που απαιτείται για μια ριζική προστατεκτομή είναι 4-5 ημέρες. Η μεγάλη μείωση του χρόνου νοσηλείας δεν ωφελεί μόνο τους ασθενείς αλλά και τα συστήματα υγείας.

Η βραχυθεραπεία είναι λοιπόν αποτελεσματική με ασθενείς που έχουν εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, στον οποίο η βλάβη δεν έχει επεκταθεί έξω από τον αδένα. Τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών είναι θεαματικά, ενώ παράλληλα, οι παρενέργειες είναι λίγες, μικρής σοβαρότητας και περιορίζονται στη μειοψηφία των ασθενών. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό η θεραπεία αυτή να είναι διαθέσιμη για όλους τους ασθενείς με έμφαση των πλεονεκτημάτων της σε αυτούς που είναι σεξουαλικά ενεργοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να προειδοποιούν τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη για την πιθανή επίπτωση της εξωτερικής ακτινοθεραπείας στη σεξουαλική λειτουργία. Φαίνεται όμως, ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν απευθύνονται στα ζητήματα της σεξουαλικότητας και συνήθως απαντούν σχετικά ερωτήματα μονό εάν ο ίδιος ο ασθενής ανοίξει το θέμα. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, τόσο ο θεραπευτής όσο και ο ασθενής αισθάνονται αμήχανα και αποφύγουν να αγγίξουν τα σεξουαλικά ζητήματα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως οι βασικοί παράγοντες που εμποδίζουν τους ειδικούς της ακτινοθεραπείας να ρωτήσουν τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη για τη σεξουαλική τους λειτουργία, είναι η έλλειψη χρόνου και η πεποίθηση ότι μια τέτοια ερώτηση θα αιφνιδιάσει τους ασθενείς.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται περεταίρω εκπαίδευση σε διαφορετικές μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη συζήτηση και τον εντοπισμό των πιθανών παρενεργειών της ακτινοθεραπείας στη σεξουαλική ζωή των ασθενών με καρκίνο του προστάτη.

Απαραίτητη είναι επίσης, η έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών που διασαφηνίζουν ποιος έχει την ευθύνη της συζήτησης αυτής και σε ποιο στάδιο της θεραπείας είναι καλύτερο να πραγματοποιηθεί. Η σχετική έρευνα έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι η ευθύνη για την εκπαίδευση των ασθενών πάνω στα ζητήματα της σεξουαλικής υγείας μοιράζεται μεταξύ των ακτινοθεραπευτών, των ογκολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι. Οι ερευνητές μάλιστα, αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα στην περίπτωση που η ενημέρωση γίνει από ογκολόγους σε ένα πρώιμο στάδιο της θεραπείας του ασθενούς, καθώς επίσης περιμένουν να δουν εάν η σχετική εκπαίδευση των ειδικών θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση τους, αναφορικά με τη συζήτηση των σεξουαλικών ζητημάτων με ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύγχρονη ακτινοθεραπεία είναι ολοένα και περισσότερο ικανή να παρέχει θεραπείες που διατηρούν τη λειτουργία των οργάνων. Η πρόσφατη αυτή μελέτη αναδεικνύει το πλεονέκτημα της βραχυθεραπείας αναφορικά με τη διατήρηση της στυτικής λειτουργίας και ευελπιστεί να ενθαρρύνει περισσότερες κλινικές να τη συμπεριλάβουν στις θεραπευτικές τους εναλλακτικές.

Πηγή : medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης