Για πολλούς ο γάμος σημαίνει την αρχή του τέλους για τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού. Ενώ όμως είναι αρκετές οι μελέτες που δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνεται στα παντρεμένα ζευγάρια, μια νέα μελέτη δείχνει ότι μετά από 50 χρόνια γάμου η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών των ζευγαριών παρουσιάζει μια μικρή αύξηση.

Η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό αναφέρει επίσης ότι αυτοί που ξαναπαντρεύονται κάνουν σεξ λιγότερο συχνά από αυτούς που διατηρούν τον πρώτο τους γάμο, αν και η σεξουαλική τους ζωή εξακολουθεί να τους προσφέρει τα ίδια επίπεδα φυσικής ευχαρίστησης και συναισθηματικής ικανοποίησης.

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται να προστεθούν στο μικρό αλλά αυξανόμενο όγκο ερευνητικών δεδομένων σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά των ηλικιωμένων. Παρά την έκπληξη που προξενεί σε πολλούς το νέο εύρημα έρχεται σε συμφωνία με προηγούμενα ευρήματα που έδειχναν ότι το 54% των ανδρών και το 31% των γυναικών άνω των 70 ήταν ακόμα σεξουαλικά ενεργό.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση ανάμεσα στη σεξουαλική ζωή και τα χαρακτηριστικά του συζυγικού βίου σε 1656 παντρεμένους ενήλικες ηλικίας 57-85. Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από μια μεγάλη έρευνα για την κοινωνική ζωή και την υγεία των ηλικιωμένων.

Σε γενικές γραμμές οι ερευνητές βρήκαν ότι η σχέση της διάρκειας του συζυγικού βίου με τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας είχε σχήμα αγγλικού U. Δηλαδή μέχρι ένα σημείο όσο αυξανόταν τα χρόνια γάμου μειωνόταν το σεξ μέχρι το σημείο που άρχισε και πάλι η συχνότητα να αυξάνεται το οποίο βρέθηκε ότι τοποθετείται χρονικά στα 50 χρόνια γάμου. Το ζήτημα όμως είναι ότι ήταν πολύ λίγα τα ζευγάρια που μπόρεσαν να επιβιώσουν μέχρι το 50ο έτος του γάμου τους ώστε να βιώσουν την ανάκαμψη της σεξουαλικής δραστηριότητας, το οποίο αποτελεί κι ένα σημαντικό περιορισμό της μελέτης. Παράλληλα, η μελέτη χρησιμοποίησε εκτιμήσεις που έγιναν μια δεδομένη στιγμή και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποδείξουν ότι η διάρκεια και το καθεστώς τους γάμου επηρέασαν τη συχνότητα της σεξουαλικής πράξης

Οι ερευνητές ωστόσο θεωρούν τα ευρήματα τους ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αναφέρονται σε μια ομάδα του πληθυσμού που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Επισημαίνουν όμως ότι η μελλοντική έρευνα θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση των αιτιωδών σχέσεων πίσω από τα παρόντα ευρήματα.

Μέχρι στιγμής υποθέτουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να εξηγηθούν μέσω της σταθερότητας και της μονιμότητας της σχέσης που συμβάλει στην ανάκαμψη των σεξουαλικών επαφών μετά από μια μεγάλη χρονική περίοδο. Όταν δυο άνθρωποι μεγαλώνουν μαζί σαν ζευγάρι αποκτούν μια κοινή γνώση και εμπειρία που μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική τους ζωή. Ταυτόχρονα, μαθαίνουν καλύτερα ο ένας το άλλον και είναι πολύ πιθανό να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο ότι θα παραμείνουν και οι δύο στη σχέση. Η σιγουριά αυτή δίνει ακόμα ένα λόγο να επενδύσει κανείς στη σχέση συνολικά, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Η έλλειψη αυτού του στοιχείου της μονιμότητας και της σταθερότητας μάλιστα μπορεί να είναι ακριβώς ο λόγος που τα άτομα που ξαναπαντρεύονται κάνουν σεξ λιγότερο συχνά από αυτά που μένουν στους πρώτους τους γάμους.

Υπάρχουν πολλές φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα που συμβαίνουν με την αύξηση της ηλικίας και διαταράσσουν τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Η στυτική δυσλειτουργία, η αρθρίτιδα και η ακράτεια ούρων, καθώς και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα σωματικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη σεξουαλική ζωή των συντρόφων καθώς αυτοί μεγαλώνουν σε ηλικία. Μεγαλώνοντας όμως μαζί οι δυο σύντροφοι μπορεί να ανακαλύψουν ότι η σχέση τους έχει μια διαφορετική ποιότητα και ότι η οικειότητα και η εγγύτητα που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους δίνουν πλέον τη δυνατότητα να συζητήσουν ουσιαστικά για τις ανάγκες τους και να βρουν τον τρόπο να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητα και τη ζωή.

Αντί επιλόγου, αναφέρουμε το εύρημα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, σύμφωνα με το οποίο τα άτομα που νιώθουν νεότερα από την πραγματική τους ηλικία, ζουν περισσότερο.

Πηγή : medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr