Σε ένα κόσμο που αποθεώνει την εικόνα μέσα από καλλιτεχνικά ινδάλματα και εξώφυλλα περιοδικών, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι άνθρωποι προτιμούν τους αρρενωπούς άνδρες και τις θηλυκές γυναίκες.
Μια νέα επαναστατική μελέτη όμως, δείχνει ότι η προτίμηση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας κοινωνικής και σεξουαλικής επιλογής, αλλά συνιστά μια σχετικά πρόσφατη συνήθεια που έχει κυρίως αναδυθεί στις σύγχρονες αστικές κοινωνίες.

Μια ομάδα ψυχολόγων, ανθρωπολόγων και βιολόγων με έδρα το πανεπιστήμιο του Brunel στο Λονδίνο, μελέτησε 12 διαφορετικούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο, το επίπεδο ανάπτυξης των οποίων κυμαινόταν από πρωτόγονο μέχρι και πολύ υψηλό.

Η έκπληξη των ερευνητών ήταν μεγάλη όταν βρέθηκε ότι ελκυστικοί θεωρούνται οι πολύ αρρενωποί άνδρες και οι πολύ θηλυκές γυναίκες, μόνο από ανθρώπους που ζούσαν σε πολύ βιομηχανοποιημένα και αστικά περιβάλλοντα.

Οι ερευνητές μορφοποίησαν ψηφιακά τα αρρενωπά και τα θηλυκά χαρακτηριστικά των προσώπων σε φωτογραφίες ατόμων, έτσι ώστε να βρουν τι επιλογές κάνουν τα άτομα που ζουν σε μικρότερες κοινωνίες. Βρέθηκε ότι τα άτομα μικρότερων κοινωνιών δε δίνουν την ίδια έμφαση στα τυπικά χαρακτηριστικά των φύλων. Στην πραγματικότητα, σε κάποιες περιπτώσεις προτιμούσαν τα πιο ουδέτερα πρόσωπα σε σχέση με τα τυπικά θηλυκά ή τα τυπικά αρσενικά. Παράλληλα, βρέθηκε ότι η αντίληψη που θέλει τους αρρενωπούς άνδρες να φαίνονται περισσότερο επιθετικοί, αυξήθηκε με την αύξηση της αστικοποίησης.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 962 άτομα, στα οποία οι ερευνητές έδειξαν σετ τριών ψηφιακά επεξεργασμένων φωτογραφιών ατόμων του αντίθετου φύλου. Συνολικά υπήρχαν 5 σετ που αντιπροσώπευαν 5 διαφορετικές φυλετικές ομάδες. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ποιό πρόσωπο ήταν το πιο ελκυστικό και ποιό ήταν το πιο επιθετικό.

Τα ευρήματα αυτά αντικρούουν τη θεωρία, σύμφωνα με την οποία, τα υπερβάλλοντα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του φύλου ήταν σημαντικά στη διαδικασία της κοινωνικής και σεξουαλικής επιλογής στις αρχέγονες κοινωνίες.

Η προτίμηση των έκδηλων τυπικών χαρακτηριστικών του φύλου στο πρόσωπο του ατόμου είναι μάλλον ένα νέο φαινόμενο που παρατηρείται στις σύγχρονες κοινωνίες και όχι ένα καθεστώς που διαπερνά ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία.

Οι ερευνητές προτείνουν σαν εξήγηση των ευρημάτων τους ότι οι ανεπτυγμένες και πυκνοκατοικημένες κοινωνίες εκθέτουν τα άτομα σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς αγνώστων προσώπων και παρέχουν έτσι σε αυτά τη δυνατότητα και ενδεχομένως και το κίνητρο να ανακαλύψουν τις συσχετίσεις που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στα προσωπικά γνωρίσματα και τη συμπεριφορά.

Πηγή: medicalnewstoday


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr