Η σεξουαλική αντικειμενοποίηση της γυναίκας αναφέρεται στην επικέντρωση στο γυναικείο σώμα και την αντίληψή του ως όργανο σεξουαλικής απόλαυσης, χωρίς να δίνεται προσοχή στο σύνολο της ύπαρξης της γυναίκας που περιλαμβάνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Αν και η αντικειμενοποίηση της γυναίκας έχει συζητηθεί πολύ στο πλαίσιο του τρόπου προβολής της από τα media, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η επίδραση της στις ρομαντικές σχέσεις.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, τα υψηλότερα επίπεδα αντικειμενοποίησης του σώματος της γυναίκας από το σύντροφό της σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής πίεσης και εξαναγκασμού. Στη μελέτη συμμετείχαν 119 άνδρες και 162 γυναίκες, οι οποίοι διατηρούσαν σταθερή σχέση με άτομο του άλλου φύλου. Βρέθηκε ότι οι άνδρες που συχνά αντικειμενοποιούν τις συντρόφους τους, εστιαζόμενοι υπερβολικά στην εξωτερική τους εμφάνιση, είναι περισσότερο πιθανό να τους προκαλούν ένα αίσθημα ντροπής για το σχήμα και το βάρος του σώματος τους.

Αυτό με τη σειρά του βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένη σεξουαλική πίεση, η οποία, για παράδειγμα, μπορεί να εκδηλώνεται μέσα από την πεποίθηση του άνδρα ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι να τον ικανοποιεί σεξουαλικά. Ταυτόχρονα, ο σεξουαλικός εξαναγκασμός εκφράζεται τόσο με τη χρήση βίας όσο και μέσω χειριστικών συμπεριφορών.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι όσο μεγαλύτερη επίγνωση έχει ο άνδρας του γεγονότος ότι αντιλαμβάνεται τη σύντροφο του ως αντικείμενο, σεξουαλικό και όχι μόνο, τόσο πιθανότερο είναι να προσπαθήσει για την αποφυγή των σεξουαλικών πιέσεων και εξαναγκασμών , καθώς και για τη βελτίωση της επικοινωνίας και του σεβασμού στο ζευγάρι. Οι γυναίκες από την άλλη, φαίνεται να εσωτερικοποιούν την αντικειμενοποίηση από την πλευρά των συντρόφων τους. Η εσωτερικοποίηση αυτή είναι που συνδέεται με το αίσθημα ντροπής για το σώμα τους, τη μειωμένη ενδυνάμωση και τη δυσκολία τους να εκφράσουν αυτό που θέλουν και αυτό που δε θέλουν στα πλαίσια της σεξουαλικής πράξης.

Η αναγνώριση της αντικειμενοποίησης από την πλευρά των γυναικών μπορεί να τις βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ποτέ δεν εκπροσωπούνται οι ίδιες μέσα στη σεξουαλική σχέση και να αντισταθούν σε οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής πίεσης. Οι γυναίκες που δεν έχουν κανένα έλεγχο μέσα στη σεξουαλική εμπειρία, από τη στιγμή που η δική τους επιθυμία απουσιάζει, είναι αναμενόμενο να μην ικανοποιούνται αρκετά από τη σεξουαλική πράξη και γενικότερα από τη σχέση σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν τον έλεγχο του σώματός τους και παίρνουν ενεργό μέρος στις αποφάσεις του ζευγαριού.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν πόσο σημαντικό είναι οι ακτιβιστές να συνεχίσουν τη δράση τους μειώνοντας την αντικειμενοποίηση των ατόμων σε επίπεδο κουλτούρας με διάφορους τρόπους όπως για παράδειγμα με τον εντοπισμό και την απομάκρυνση του σχετικού υλικού από τα media. Επειδή όμως η αντικειμενοποίση των γυναικών από την πλευρά των ανδρών είναι πολύ πιο συνήθης, σε σύγκριση με την αντικειμενοποίηση των ανδρών από τις γυναίκες, η ευθύνη της μείωσης της σεξουαλικής αντικειμενοποίησης και του σεξουαλικού εξαναγκασμού βαραίνει κυρίως τους άνδρες. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι ακτιβιστές, αλλά και ειδικοί εκπαιδευτές να εργαστούν από κοινού με τον ανδρικό πληθυσμό, με στόχο τη μείωση της αντικειμενοποίησης των γυναικών σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής, αλλά και πιο συγκεκριμένα στις ρομαντικές σχεσεις.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr