Η αιδοιοδυνία είναι μια πάθηση χρόνιου πόνου που επηρεάζει το αιδοίο, καθιστώντας επώδυνες καθημερινές δραστηριότητες όπως το να κάθεσαι, να βάζεις ταμπόν ή να έχεις σεξουαλική επαφή, και επηρεάζει έως και το 8% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Οι γυναίκες με αυτή την πάθηση μπορεί να έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν αιδοιοδυνία. Επιπλέον, θέματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη συχνά συνδέονται με την αιδοιοδυνία. Δεδομένου ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, μια πρόσφατη μελέτη είχε ως στόχο να δει αν η σύνδεση μεταξύ ψυχικής υγείας και αιδοιοδυνίας επηρεάζεται από άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σουηδικά δεδομένα από το 1973 έως το 2018, εστιάζοντας σε γυναίκες με αιδοιοδυνία και κολπίτιδα, (δηλ. επώδυνες μυϊκές συσπάσεις που εμποδίζουν την κολπική διείσδυση), για να διερευνήσουν τις σχέσεις μεταξύ αυτών των καταστάσεων και ψυχιατρικών θεμάτων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι συγγραφείς της μελέτης έλαβαν έγκριση από τη σουηδική Αρχή Ελέγχου Δεοντολογίας για να αποκτήσουν πρόσβαση σε διάφορα εθνικά μητρώα που παρακολουθούν ιατρικές καταστάσεις και θεραπείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπεριέλαβαν όλες τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην Σουηδία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκτός από εκείνες που μετανάστευσαν, αναλύοντας τελικά δεδομένα από περισσότερες από 745.000 γυναίκες. Τα περιστατικά αιδοιοδυνίας (4.787 γυναίκες), κολπίτιδας (2.063) ή και των δύο (867) εντοπίστηκαν με τη χρήση συγκεκριμένων ιατρικών κωδικών και κάθε περιστατικό αντιστοιχήθηκε με δύο άτομα ελέγχου χωρίς αυτές τις παθήσεις.

Για τη διερεύνηση της ψυχιατρικής υγείας των συμμετεχόντων, η ομάδα χρησιμοποίησε ιατρικούς κωδικούς για διάφορα θέματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους, μαζί με δεδομένα σχετικά με συνταγές για αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά, τα οποία είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους. Εξετάστηκαν επίσης παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο γέννησης των γυναικών, όπως η μέθοδος τοκετού και το βάρος γέννησης, καθώς οι παράγοντες αυτοί μπορεί να επηρεάσουν την ανοσολογική τους λειτουργία αργότερα στη ζωή τους.

Χρησιμοποιήθηκαν στατιστικές μέθοδοι για να αναλυθεί η σχέση μεταξύ της ψυχιατρικής υγείας και του αιδοιοκολπικού πόνου, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το έτος γέννησης, η εκπαίδευση και η περιοχή. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν οι καταστάσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα επηρέαζαν αυτές τις συνδέσεις και αν τυχόν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού έπαιζαν ρόλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με πόνο στο αιδοίο τείνουν να έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν γεννήσει πολλές φορές και τείνουν να έχουν μεγαλύτερη μόρφωση σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν πόνο. Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι οι γυναίκες με ψυχιατρικά προβλήματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πόνο στο αιδοίο, ανεξάρτητα από τις παθήσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα, οι διαταραχές της διάθεσης και του άγχους συσχετίστηκαν σημαντικά με αιδοιοδυνία και κολπίτιδα. Ως εκ τούτου, η ψυχιατρική υγεία φάνηκε να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εμπειρία αυτών των διαταραχών του αιδοιοκολπικού πόνου μεταξύ των γυναικών.

Ενώ παλαιότερες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η αιδοιοδυνία μπορεί να οδηγήσει σε ψυχιατρικά ζητήματα, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτών των παθήσεων αιδοιοποδικού πόνου. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η φλεγμονή που σχετίζεται με το άγχος θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη σχέση.

Τελικά, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης και της θεραπείας ψυχιατρικών θεμάτων σε γυναίκες με αιδοιοκολπίτιδα, καθώς οι καταστάσεις αυτές μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου, ώστε να διασφαλιστεί η ολοκληρωμένη φροντίδα των γυναικών που αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης