Η σεξουαλικότητα είναι μια σύνθετη και δια βίου πτυχή της ενήλικης ζωής του ανθρώπου, η οποία επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων, όπως η οικογένεια, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και οι προσωπικές πεποιθήσεις. Η κατανόηση της σεξουαλικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία, και για τις γυναίκες, αυτό περιλαμβάνει τη γνώση του σώματός τους και του τρόπου με τον οποίο βιώνουν τον οργασμό. Παρά τη σημασία της, η γυναικεία σεξουαλικότητα, συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού και του οργασμού, συχνά περιβάλλεται από μύθους και ταμπού, ιδίως σε ορισμένους πολιτισμικά περιβάλλοντα.
Η παρούσα μελέτη διερευνά τη σχέση μεταξύ των συνηθειών αυνανισμού και της σεξουαλικής υγείας σε νεαρές γυναίκες στη δυτική Τουρκία. Με την εξέταση του πόσο συχνά και πόσο καιρό αυνανίζονται αυτές οι γυναίκες, η μελέτη αποσκοπεί στην κατανόηση του αντίκτυπού του στη σεξουαλική τους λειτουργία και στις γνώσεις τους για τη σεξουαλική υγεία, συμβάλλοντας στο να χυθεί φως σε μια συχνά παρεξηγημένη και ιδιωτική πτυχή της γυναικείας σεξουαλικότητας.
Στη μελέτη συμμετείχαν 921 νεαρές, ανύπαντρες γυναίκες ηλικίας 18-25 ετών από τη δυτική Τουρκία, οι οποίες ήταν μουσουλμάνες φοιτήτριες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια διαδικτυακή έρευνα για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική υγεία των συμμετεχουσών, εστιάζοντας στο πόσο συχνά και πόσο καιρό αυνανίζονται.
Οι συμμετέχουσες έπρεπε να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το να είναι ετεροφυλόφιλες, σεξουαλικά ενεργές και να μην έχουν καμία πάθηση υγείας που να επηρεάζει τη λίμπιντό τους. Η έρευνα περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τα δημογραφικά τους στοιχεία, τις συνήθειες αυνανισμού και τις γνώσεις τους πάνω σε θέματα σεξουαλικής υγείας με τη χρήση δύο τυποποιημένων κλιμάκων: της Κλίμακας Αλφαβητισμού Σεξουαλικής Υγείας (SHLS) και της Κλίμακας Σεξουαλικών Εμπειριών της Αριζόνα (ASEX). Πραγματοποιήθηκαν στατιστικές αναλύσεις για τη διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ αυτών των παραγόντων. Ζητήθηκε δεοντολογική έγκριση και όλες οι συμμετέχουσες έδωσαν τη συγκατάθεσή τους μετά από ενημέρωση πριν από τη συμπλήρωση της έρευνας.
Η μέση ηλικία των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 21 ετών, οι περισσότερες από τις οποίες ζούσαν σε πόλεις και είχαν οικογένειες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες αυνανίζονταν περίπου 5 φορές το μήνα για 3,5 λεπτά κατά μέσο όρο. Η πλειονότητα των συμμετεχουσών ένιωθε ικανοποίηση μετά τον αυνανισμό, ενώ πολλές ανέφεραν ότι βελτίωνε τον ύπνο και τις έκανε να αισθάνονται καλά.
Είναι ενδιαφέρον ότι όσες αυνανίζονταν συχνά και είχαν υψηλότερα σκορ σεξουαλικής υγείας είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η χρήση δονητή, η παρακολούθηση πορνογραφίας ή ο αυνανισμός σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως μια καρέκλα ή σε συγκεκριμένες ώρες, συνδέονταν με διαφορετικά επίπεδα ενημέρωσης γύρω από την σεξουαλική υγεία και την σεξουαλική λειτουργία. Συνολικά, αυτές οι συμπεριφορές συνδέονταν γενικά με περισσότερες γνώσεις σεξουαλικής υγείας, αλλά είχαν μικτά αποτελέσματα στη σεξουαλική λειτουργία. Για παράδειγμα, η χρήση δονητή κατά τη διάρκεια του αυνανισμού συνδέθηκε με υψηλότερες βαθμολογίες σεξουαλικής λειτουργίας, αλλά η παρακολούθηση πορνογραφίας συνδέθηκε με μέτριες βαθμολογίες σεξουαλικής λειτουργίας.
Συμπερασματικά, η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει ότι η αυξημένη συχνότητα και διάρκεια του αυνανισμού στις νεαρές γυναίκες συνδέεται με καλύτερη σεξουαλική λειτουργία και υψηλότερη παιδεία σεξουαλικής υγείας. Η κατανόηση του σώματός μας και η ενασχόληση με τον τακτικό αυνανισμό μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική υγεία και την ικανότητα επίτευξης οργασμού.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν τη σημασία της προώθησης της αλφαβητισμού της σεξουαλικής εκπαίδυσης στις γυναίκες, ιδίως μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υλικού προσαρμοσμένου στις ανάγκες τους. Τα κέντρα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν την εκπαίδευση σε θέματα σεξουαλικής υγείας στις υπηρεσίες τους.
Παρ’ όλα αυτά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση της γυναικείας σεξουαλικότητας σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, καθώς οι πολιτιστικοί παράγοντες ενδέχεται να επηρεάζουν τις στάσεις και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τον αυνανισμό και τη σεξουαλική υγεία. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της ανοιχτής αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων για τη βελτίωση της συνολικής σεξουαλικής ευημερίας των γυναικών.