Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5-Is) μειώνουν τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (LUTS) σε άνδρες με μεγέθυνση προστάτη, ανεξάρτητα από το εάν εμφανίζουν ή όχι στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Οι PDE5-Is, και ιδιαιτέρα η τανταλαφίλη, είναι πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των LUTS και της ΣΔ σε σύγκριση με placebo. Ο Dr. MauroGacci από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία, ο οποίος είναι και επικεφαλής της παρούσας μελέτης, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν θεραπείες πρώτης γραμμής και πως η θεραπευτική αντιμετώπιση πρέπει να εξατομικεύεται για κάθε ασθενή.
Τόσο τα LUTS όσο και η ΣΔ ανταποκρίνονται στη θεραπεία με PDE5-Is, αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους επιτυγχάνεται η βελτίωση των συμπτωμάτων δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές προχώρησαν σε ανασκόπηση της τρέχουσας γνώσης σχετικά με τους δυνητικούς μηχανισμούς της δράσης των PDE5-Is στα LUTS και την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) και ανέλυσαν τα σχετικά δεδομένα από την τρέχουσα βιβλιογραφία πάνω στην κλινική χρήση των PDE5-Is (ιδιαίτερα τη λήψη τανταλαφίλης μια φορά την ημέρα) για τηνθεραπεία των LUTS/ΚΥΠ.

Στη δημοσίευση τους που έλαβε χώρα διαδικτυακά στις 22 Ιανουαρίου στο EuropeanUrology, αναφέρουν ότι πολλές από τις μελέτες υποστηρίζουν 5 πιθανές λογικές για τη χρήση των PDE5-Is σε άνδρες με LUTS/ΚΥΠ: (1) Τη βελτίωση της οξυγόνωσης του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, (2) Τη χαλάρωση των μαλακών μυών, (3) Την αρνητική ρύθμιση του πολλαπλασιασμού και της δια-διαφοροποίησης των κυττάρων του στρώματος του κατώτερου ουροποιητικού, (4) Τη μείωση της λειτουργίας του προσαγωγού νεύρου της ουροδόχου κύστης και (5) Την καταστολή της φλεγμονής του προστάτη.

Οι συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα του ουροποιητικού και τη στυτική δυσλειτουργία παρά την ασήμαντη βελτίωση που σημειώθηκε στη μέγιστη ροή ούρων. Επιπλέον, ο συνδυασμός των PDE5-Is με τους alpha1-αποκλειστες βελτίωσε τα συμπτώματα του ουροποιητικού, τη στυτική λειτουργία και τη ροή των ούρων σε σύγκριση με τη λήψη μόνο των alpha1-αποκλειστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα υποσύνολο αναλύσεων των μελετών σχετικά με τη τανταλαφίλη, έδειξαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στα LUTS και τη ΚΥΠ σε άνδρες που είχαν μόνο ΚΥΠ, καθώς και σε άνδρες που είχαν ΚΥΠ και ΣΔ.
Οι βασικές παρενέργειες που αναφέρθηκαν και συνδέθηκαν με τη λήψη τανταλαφίλης και άλλων PDE5-I περιλαμβάνουν δυσπεψία, πόνο στην πλάτη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πονοκέφαλο.
Οι ερευνητές της ανασκόπησης, μάλιστα, επισημαίνουν ότι οι σύμφωνα με τις μετα-αναλύσεις ητανταλαφίλη φαίνεται ότι: 1) Επιτρέπει την επίτευξη μιας κλινικής σημασίας βελτίωσης στα συμπτώματα του ουροποιητικού 2) Έχει αποτέλεσμα στη νυκτουρία 3) Η δράση της στα συμπτώματα του ουροποιητικού δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή όχι στυτικής δυσλειτουργίας 4) Δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά του ασθενούς που μπορεί να προβλέψουν αν η θεραπεία είναι ωφέλιμη γι’ αυτόν.
 Μπορεί να είναι ωφέλιμη για όλους.

Ο Dr. Germar-MichaelPinggera από το MedicalUniversityτου Innsbruck στην Αυστρία, ο οποίος εργάστηκε σε μια από τις μελέτες που ανέδειξαν την αποτελεσματικότητα της καθημερινής λήψης τανταλαφίλης σε άνδρες με LUTS και ΚΥΠ, δήλωσε ότι ακόμα και μια μικρή δόση τανταλαφίλης των 5 mg μια φορά την ημέρα, έχει βρεθεί σε διάφορες μελέτες ότι είναι τουλάχιστον το ίδιο, αν όχι περισσότερο, αποτελεσματική σε σύγκριση με τους alpha αποκλειστές ως προς τη βελτίωση της ροής των ούρων. Σημειώνει, βέβαια, ότι και οι δυο τύποι φαρμάκων πετυχαίνουν μια μικρή αύξηση της ροής των ούρων και η βασική τους διαφορά σχετίζεται με την ικανοποίηση των ασθενών και τα συμπτώματα που αναφέρονται. Οι alpha αποκλειστές, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση στη σεξουαλική λειτουργία, για παράδειγμα, να επηρεάσουν την εκσπερμάτιση ή τη συχνότητα του οργασμού, ενώ η τανταλαφίλη μπορεί να βελτιώσει τόσο τη σεξουαλική λειτουργία όσο και τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού.

Αξιοσημείωτη είναι,τέλος,ηομοφωνίατωναποτελεσμάτωνδιάφορων σχετικών μελετώνσυμπεριλαμβανομένωνκαιτωντυχαιοποιημένωνκλινικώνδοκιμών.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης