Μια μικρή πιλοτική μελέτη έφερε πρόσφατα στο φως στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ιδεοψυχαναγκασμών σχετικά με την τροφή και την πρόσληψη βάρους από τις οποίες υποφέρουν συχνά τα άτομα με ανορεξία.
Οι ασθενείς με ανορεξία χαρακτηρίζονται από ένα φάσμα κοινωνικών δυσκολιών οι οποίες συχνά παρατηρούνται στην αρχή της εφηβείας και πριν την έναρξη της νόσου.
Τα κοινωνικά αυτά προβλήματα, τα οποία μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την απομόνωση, ενδεχομένως παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση τόσο της έναρξης, όσο και της διατήρησης της ανορεξίας. Οι ερευνητές επικεντρωθήκαν σε κάποια από αυτά τα υποκείμενα προβλήματα που παρατηρούνται σε αυτούς τους ασθενείς χρησιμοποιώντας την ορμόνη ωκυτοκίνη.
Η ωκυτοκίνη, η οποία κάποιες φορές αποκαλείται «ορμόνη της αγάπης», απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που ενισχύουν τη δημιουργία ενός δεσμού, όπως είναι ο τοκετός και η σεξουαλική πράξη. Η ερευνητική βιβλιογραφία μάλιστα, έχει συνδέσει τη χρήση τεχνητών μορφών της ορμόνης με τη μείωση του άγχους στα άτομα με αυτισμό.
Στην πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές χορήγησαν με τη βοήθεια ενός ρινικού σπρέι είτε ωκυτοκίνη, είτε ψευδοφάρμακο σε μια ομάδα 31 ασθενών με ανορεξία και σε μια ομάδα 33 υγιών ατόμων. Σε όλους ζητήθηκε να δουν μια σειρά εικόνων σχετικά με διάφορους τύπους φαγητών, διαφορετικούς σωματότυπους και διαφορετικά σωματικά βάρη. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι εάν τα άτομα είχαν την τάση να επικεντρώνονται στις αρνητικές εικόνες θα τις αναγνώριζαν πιο εύκολα.
Μετά τη λήψη της ωκυτοκίνης οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ασθενείς με ανορεξία εμφάνιζαν λιγότερους ψυχαναγκασμούς σχετικά με την τροφή και την παχυσαρκία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η μελέτη κατάφερε να αποδείξει μια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην χορήγηση της ορμόνης και τον περιορισμό των ψυχαναγκασμών.
Πρόκειται άλλωστε για μια πιλοτική μελέτη με μικρό δείγμα, η οποία, ωστόσο, κατάφερε να αναδείξει τις θεραπευτικές δυνατότητες που θα μπορούσε να έχει η ωκυτοκίνη στην ανορεξία. Φυσικά χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες με πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα πριν αρχίσουν οι ερευνητές να προτείνουν εναλλακτικές και τροποποιήσεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων με ανορεξία.
Πηγή : www.cbsnews.com