Ωχρινική φάση καλείται το στάδιο του έμμηνου κύκλου που λαμβάνει χώρα μετά την ωορρηξία (η φάση κατά την οποία μια από τις ωοθήκες απελευθερώνει ένα ώριμο ωάριο) και πριν την έναρξη της εμμηνόρροιας (η αποβολή αίματος και ιστών από τη μήτρα κάθε μήνα). Η ωχρινική φάση κατά κανόνα διαρκεί 12-14 ημέρες, η ακριβής της όμως διάρκεια μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.
Κατά την ωχρινική φάση δημιουργείται μια προσωρινή ενδοκρινής δομή στις ωοθήκες που ονομάζεται ωχρό σωμάτιο (corpus luteum). Η δομή αυτή δημιουργείται όταν το ωοθυλάκιο που απελευθέρωσε τω ωάριο κατά την ωορηξία μεταβάλλεται σε ωχρό σωμάτιο. Το ωχρό σωμάτιο λειτουργεί ως αδένας και παράγει ορμόνες, ειδικά προγεστερόνη και κάποια οιστρογόνα. Οι ορμόνες αυτές είναι σημαντικές για την προετοιμασία του τοιχώματος της μήτρας (ενδομήτριο) να δεχτεί ένα γονιμοποιημένο ωάριο.
Πιο συγκεκριμένα, καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης στον οργανισμό αυξάνονται κατά την ωχρινική φάση, το τοίχωμα του ενδομήτριου αναπτύσσεται. Αυτό καθιστά το τοίχωμα του ενδομήτριου πιο κατάλληλο για την σύλληψη και την ανάπτυξη ενός γονιμοποιημένου ωαρίου. Η αύξηση στα επίπεδα των ορμονών επίσης προκαλεί ανάπτυξη του βλεννογόνου της μήτρας με σκοπό την προστασία του ενδομήτριου από τα βακτήρια.
Αν υπάρξει γονιμοποίηση και το ωάριο προσκολληθεί επιτυχώς στο τοίχωμα του ενδομήτριου, το ωχρό σωμάτιο συνεχίζει να παράγει προγεστερόνη για να υποστηρίξει τα αρχικά στάδια της κύησης μέχρι ο πλακούντας να αναλάβει την παραγωγή ορμονών.
Παρόλα αυτά, αν δεν επιτευχθεί γονιμοποίηση ωαρίου, το ωχρό σωμάτιο υποστρέφεται και εκφυλίζεται, οδηγώντας σε πτώση των επιπέδων προγεστερόνης και οιστρογόνων. Αυτή η ορμονική διαφοροποίηση πυροδοτεί την έναρξη της εμμηνόρροιας, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του νέου καταμήνιου κύκλου.
Αν και η μέση διάρκεια της ωχρινικής φάσης είναι 12-14 μέρες, πολλές γυναίκες μπορεί να διαπιστώσουν μικρότερες ή μεγαλύτερες ωχρινικές φάσεις. Ωχρινική φάση μικρότερη των 10 ημερών μπορεί να μην επιτρέψει την επαρκή ανάπτυξη του τοιχώματος του ενδομητρίου ώστε να φιλοξενήσει ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Συνεπώς οι γυναίκες με μικρότερες ωχρινικές φάσεις μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη εγκυμοσύνης.
Από την άλλη, γυναίκες με ωχρινική φάση μεγαλύτερη των 18 ημερών μπορεί να παρουσιάζουν κάποια ορμονική ανισορροπία όπως π.χ. το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με την γονιμότητά σας, ή διαπιστώνετε συμπτώματα όπως χαμένες εμμηνόρροιες, υπερβολική τριχοφυΐα, η ανεξήγητη πρόσληψη βάρους, μην διστάσετε να προγραμματίσετε μια συνάντηση με τον γιατρό σας για να το συζητήσετε.
Η ωχρινική φάση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του καταμήνιου κύκλου καθώς προετοιμάζει τον οργανισμό για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Αν δεν επιτευχθεί γονιμοποίηση, οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την ωχρινική φάση οδηγούν στην αποβολή του τοιχώματος του ενδομητρίου με αποτέλεσμα την εμμηνόρροια και την έναρξη ενός νέου καταμήνιου κύκλου.