Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Manchester πολλά είναι τα άτομα που απολαμβάνουν μια ενεργή σεξουαλική ζωή στα 70 ακόμα και στα 80 τους χρόνια.

Τα τελευταία δεδομένα μιας μακρόχρονης βρετανικής έρευνας σχετικά με τη γήρανση αποκαλύπτουν ότι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες, το 57%, και σχεδόν το 1/3 των γυναικών άνω των 70 ανέφεραν ότι είναι ακόμα σεξουαλικά ενεργοί και πιο συγκεκριμένα ότι έχουν σεξουαλικές επαφές τουλάχιστον δυο φορές το μήνα.

Είναι η πρώτη σχετική μελέτη που περιλαμβάνει άτομα με ηλικία μεγαλύτερη από τα 80 έτη και αποκαλύπτει μια λεπτομερή εικόνα της σεξουαλικής τους ζωής, αναδεικνύοντας ότι τα σεξουαλικά ενεργά άτομα σε αυτή την ηλικία συνιστούν μειονότητα, αλλά, ωστόσο, διόλου ευκαταφρόνητη.

Οι ερευνητές ρώτησαν πάνω από 7000 ηλικιωμένους για τη σεξουαλική τους ζωή με σκοπό να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία μέσα από την αντιμετώπιση των στερεοτυπικών αντιλήψεων και των παρεξηγήσεων σχετικά με τη σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία, έτσι ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στα ηλικιωμένα άτομα να στηρίξουν τις σεξουαλικές τους εμπειρίες και προσδοκίες.
Η μελέτη, η οποία βρίσκεται υπό εξέλιξη, τονίζει επίσης πόσο διαφέρει η έκφραση της σεξουαλικότητας μεταξύ των ηλικιωμένων και πόσο απλοϊκό και άστοχο είναι να προσπαθήσει κανείς να επιβάλει τις νόρμες των νέων στη σεξουαλική υγεία των ηλικιωμένων.

Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να είναι ανοιχτοί στη συζήτηση για τη σεξουαλική υγεία με τους ηλικιωμένους και να μη βιάζονται να καταλήξουν σε συμπεράσματα.
Τα πιο συχνά προβλήματα των ηλικιωμένων που τους εμποδίζουν από το να είναι σεξουαλικά ενεργοί ή να απολαμβάνουν μια ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, περιλαμβάνουν δυσκολία στη διέγερση και την επίτευξη οργασμού και στην περίπτωση των ανδρών τη στυτική δυσλειτουργία.

Τα χρόνια προβλήματα υγείας και η κακή αυτοεκτίμηση της υγείας τους φαίνεται να έχουν πιο προφανή αρνητική επίδραση στη σεξουαλική υγεία των ανδρών παρά σε αυτή των γυναικών.

Οι άνδρες ανησυχούν περισσότερο για τη σεξουαλική δραστηριότητα και λειτουργία σε σύγκριση με τις γυναίκες. Οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ήταν λιγότερο δυσαρεστημένες με τη συνολική σεξουαλική τους ζωή σε σύγκριση με τους άνδρες, αν και ανέφεραν επίσης μειωμένα επίπεδα ικανοποίησης με την αύξηση της ηλικίας.

Η μελέτη επίσης βρήκε ότι πολλοί εβδομηντάχρονοι και ογδοντάχρονοι εξακολουθούσαν να έλκονται σεξουαλικά από τις/τους συντρόφους τους με το 31% των ανδρών και το 20% των γυναικών να αναφέρουν συχνές σεξουαλικές συμπεριφορές που περιλαμβάνουν φιλιά και χάδια. Από αυτούς που ανέφεραν οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα μέσα στους περασμένους τρεις μήνες, το 1% των ανδρών και το 10% των γυναικών ανέφεραν ότι ένιωσαν υποχρέωση να προχωρήσουν στη σεξουαλική πράξη.

Το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα που περιλαμβάνει στο δείγμα της ογδοντάχρονους, αναδεικνύει πόσο συχνά παραγνωρίζονται οι ανάγκες των ηλικιωμένων από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ανάγκες σχετικά με τη σεξουαλική υγεία.
Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στο δυτικό κόσμο και η ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των γεννήσεων έχει σαν αποτέλεσμα η μέση ηλικία του πληθυσμού να αυξάνεται. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί στο χώρο της σεξουαλικής υγείας είναι σημαντικό να κατανοούν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ηλικιωμένων , τόσο σε επίπεδο κλινικής όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης και συμβουλευτικής. Μια καλή αρχή είναι τα ευρήματα της μελέτης να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της συμβουλευτικής και της ενημέρωσης που παρέχεται στους ηλικιωμένους σε σχέση με τη σεξουαλική τους υγεία.

Πηγή : telegraph.co.uk


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr