Ερευνητές του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας έχουν ήδη δείξει ότι οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ από τον πατέρα πριν από τη σύλληψη μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου – με το σπέρμα των ανδρών που καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ να επηρεάζει την ανάπτυξη του πλακούντα, να προκαλέι βλάβες του εγκεφάλου και του προσώπου που σχετίζονται με το σύνδρομο του εμβρυϊκού αλκοολικού συνδρόμου (FAS), και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, το εργαστήριο του Dr. Michael Golding απέδειξε τώρα ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως (περισσότερο από ένας μήνας) για να φύγουν οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ από το σπέρμα του πατέρα.
Οι κίνδυνοι της κατανάλωσης αλκοόλ από τον πατέρα
Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το FAS, το οποίο προκαλεί ανώμαλα χαρακτηριστικά του προσώπου, χαμηλό βάρος ή/και ύψος γέννησης, προβλήματα προσοχής και υπερκινητικότητας και κακό συντονισμό.
Επί του παρόντος, οι γιατροί υποχρεούνται να επιβεβαιώσουν μόνο ότι η μητέρα δεν έχει καταναλώσει αλκοόλ -όχι ο πατέρας- για να διαγνώσουν ένα παιδί με FAS.
«Για χρόνια, δεν λαμβάνεται πραγματικά καθόλου υπόψη η χρήση αλκοόλ από τους άνδρες», δήλωσε ο Golding. «Μέσα στα τελευταία πέντε έως οκτώ χρόνια, αρχίσαμε να παρατηρούμε ότι υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου υπάρχει πολύ ισχυρή πατρική επιρροή όσον αφορά την έκθεση στο αλκοόλ και την εμβρυϊκή ανάπτυξη».
«Με αυτό το πρόγραμμα, θέλαμε να δούμε πόσος χρόνος χρειάζεται για να εξασθενήσουν οι επιδράσεις του αλκοόλ στο σπέρμα», είπε. «Νομίζαμε ότι θα ήταν μια σχετικά γρήγορη αλλαγή πίσω στο φυσιολογικό, αλλά δεν ήταν έτσι. Η διαδικασία απόσυρσης χρειάστηκε πάνω από ένα μήνα».
Όταν πίνει κανείς αλκοόλ, το συκώτι ενός ατόμου υφίσταται οξειδωτικό στρες, οδηγώντας το σώμα σε υπερπαραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών, οι οποίες στη συνέχεια διακόπτουν τη φυσιολογική κυτταρική δραστηριότητα. Η ομάδα του Golding ανακάλυψε ότι η στέρηση προκαλεί το ίδιο είδος οξειδωτικού στρες, επιμηκύνοντας ουσιαστικά τη διάρκεια των επιπτώσεων του αλκοόλ στον οργανισμό πέρα από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως.
«Κατά τη διάρκεια της στέρησης, το συκώτι βιώνει συνεχές οξειδωτικό στρες και στέλνει ένα σήμα σε όλο το ανδρικό σώμα», δήλωσε ο Golding. «Το αναπαραγωγικό σύστημα ερμηνεύει αυτό το σήμα και λέει: ‘Ω, ζούμε σε ένα περιβάλλον που έχει έναν πραγματικά ισχυρό οξειδωτικό στρεσογόνο παράγοντα. Πρέπει να προγραμματίσω τους απογόνους ώστε να είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον». Αλλά ο Golding υποψιάζεται ότι οι προσαρμογές του σπέρματος δεν είναι ευεργετικές — οδηγούν σε προβλήματα όπως το FAS».
Σημείωσε επίσης ότι δεν χρειάζεται υπερβολική χρήση αλκοόλ για να βιώσει κάποιος στερητικό σύνδρομο.
«Στα μοντέλα που χρησιμοποιούμε, ακόμη και η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων μπυρών μετά τη δουλειά, αρκετές ημέρες την εβδομάδα, μπορεί να προκαλέσει στέρηση όταν η συμπεριφορά παύει», δήλωσε ο Golding. «Μπορεί να μην αισθάνεστε μεθυσμένοι, αλλά το σώμα σας περνάει από χημικές αλλαγές».
Διαφοροποίηση του αφηγήματος
Το έργο του Golding είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης, αλλάζοντας τη συζήτηση σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για τις γενετικές ανωμαλίες που σχετίζονται με το αλκοόλ, καθώς η κοινωνία ιστορικά επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στις μητέρες, ακόμη και όταν δεν καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
«Υπάρχει ψυχολογικό τραύμα που σχετίζεται με την ερώτηση ‘Έπινες ενώ ήσουν έγκυος;’ Είναι επίσης δύσκολο για τους γιατρούς να κάνουν αυτή τη συζήτηση», δήλωσε. «Αν όμως δεν το κάνουν, τότε το FAS δεν διαγιγνώσκεται αμέσως και το παιδί μπορεί να μην λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται μέχρι αργότερα στη ζωή του».
Εξαιτίας αυτού, είναι ζωτικής σημασίας τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να τεκνοποιήσουν να γνωρίζουν πόσο νωρίτερα πρέπει να σταματήσουν να πίνουν προκειμένου να αποτρέψουν τις γενετικές ανωμαλίες.
Ενώ ο Golding και το εργαστήριό του θα συνεχίσουν να ερευνούν τις επιπτώσεις της πατρικής κατανάλωσης αλκοόλ για να βοηθήσουν τους γιατρούς να συμβουλεύουν τα ζευγάρια, προτείνει στους πατέρες να απέχουν από το αλκοόλ τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη, δεδομένης αυτής της πρωτοποριακής ανακάλυψης.
«Πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά για να πάρουμε μια κατηγορηματική απάντηση, αλλά γνωρίζουμε ότι το σπέρμα δημιουργείται κατά τη διάρκεια 60 ημερών και η διαδικασία στέρησης διαρκεί τουλάχιστον ένα μήνα», δήλωσε. «Έτσι, η εκτίμησή μου θα ήταν να περιμένουμε τουλάχιστον τρεις μήνες».