Η κλειτορίδα είναι ένα όργανο κεντρικής σημασίας για τη γυναικεία σεξουαλική ευχαρίστηση, όμως μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε πολύ λίγα για αυτό. Αντίθετα από το ανατομικό αντίστοιχο του, το πέος, το οποίο περιγράφηκε ακριβώς από τον Ιπποκράτη το 35 π.Χ., η κλειτορίδα δεν είχε πλήρη ανατομική περιγραφή μέχρι το έτος 2005. Αυτή η ιστορική παραμέληση της κλειτορίδας έχει οδηγήσει σε σημαντικές συνέπειες για ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και την κοινωνία συνολικά.
Ιστορικά, οι κοινωνικές απόψεις για τη γυναικεία σεξουαλικότητα συνέβαλαν στην οπτική ότι η γυναικεία σεξουαλική ευχαρίστηση ήταν ντροπιαστική. Ο κοινωνικός καταναγκασμός γύρω από τη γυναικεία σεξουαλική ευχαρίστηση επικράτησε σε πολλούς πολιτισμούς έως τουλάχιστον τη δεκαετία του 1960, όταν κατέφθασε το φεμινιστικό κίνημα και η εμφάνιση της αντισύλληψης που πρόσφερε έναν τρόπο διαχωρισμού του σεξ από την αναπαραγωγή. Ακόμη και τότε, η κλειτορίδα δεν έλαβε το ίδιο επίπεδο επιστημονικής και κλινικής προσοχής με το πέος.
Το 2005, η ουρολόγος Δρ. Έλεν Ο’ Κόννελ χρησιμοποίησε διατομική απεικόνιση για να περιγράψει ακριβώς την ανατομία της κλειτορίδας σε υγιείς, προμηνοπαυσιακές, cisgender γυναίκες για πρώτη φορά. Η έρευνα της Δρ. Ο’ Κόννελ βοήθησε να φωτίσει αυτόν το, κυρίως εσωτερικό, τρισδιάστατο όργανο.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες τώρα γνωρίζουν ότι η κλειτορίδα αποτελείται από το εσωτερικό ζεύγος κλειτοριδικών σκελών, σηραγγώδη σώματα και την βάλανο, τα οποία αποτελούνται όλα από στυτικό ιστό. Το μόνο εξωτερικό μέρος της κλειτορίδας είναι η ιδιαίτερα ευαίσθητη βάλανος της κλειτορίδας.
Στο παρελθόν, ήταν ευρέως και λανθασμένα δηλωμένο ότι η βάλανος της κλειτορίδας είχε 8.000 νευρικές ίνα. Αυτός ο αριθμός βασιζόταν σε μια μελέτη που καθόριζε τον αριθμό των νευρικών απολήξεων στην κλειτορίδα της αγελάδας, και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υιοθετήθηκαν ως γεγονός για την ανθρώπινη κλειτορίδα. Μέχρι το 2022, ερευνητές διέψευσαν αυτήν την δήλωση καθορίζοντας τον πραγματικό αριθμό των νευρικών απολήξεων στην ανθρώπινη κλειτορίδα ως πάνω από 10.000.
Λόγω της έλλειψης έρευνας και των κοινώς αποδεκτών παρανοήσεων για την κλειτορίδα, οι γυναίκες ενδέχεται να μην λαμβάνουν πάντα την υποστήριξη που χρειάζονται όταν αντιμετωπίζουν ιατρική κατάσταση που επηρεάζει τα γεννητικά τους όργανα. Πράγματι, πολλές καταστάσεις των χειλέων του κόλπου μπορεί να παραμείνουν παραγνωρισμένες και υποδιαγνωσμένες. Για παράδειγμα, οι κλειτοριδικές συμφήσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο, δυσκολίες στην διέγερση και προβλήματα με την οργασμική λειτουργία, αλλά επειδή πολλοί γιατροί έχουν μόνο μια βασική κατανόηση της κλειτορίδας, αυτή η κατάσταση μπορεί να παραβλεφθεί και να αποδοθεί σε ψυχολογικά αίτια.
Επίσης, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές οι επιπτώσεις της διεξαγωγής χειρουργικής επέμβασης στην κλειτορίδα, στα χείλη της κόλπου ή σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της λεκάνης χωρίς πλήρη αντίληψη της ανατομίας της κλειτορίδας. Χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ανατομία της κλειτορίδας έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχουν ακόμη κενά στη γνώση για την κλειτορίδα. Αυτό σημαίνει ότι η κλειτορίδα μπορεί να υποστεί απροσδιόριστες βλάβες κατά τη διάρκεια επέμβασης για τη διόρθωση άλλου προβλήματος, με πιθανές συνέπειες σεξουαλικής δυσλειτουργίας και/ή δυσκολιών για τους ασθενείς.
Προχωρώντας, είναι ζωτικής σημασίας οι επιστήμονες να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην περιορισμένη έρευνα για την κλειτορίδα, ώστε η κατανόηση και η εκτίμηση αυτού του σημαντικού οργάνου να συνεχίσουν να αυξάνονται. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αρχίσουμε να γεμίζουμε τα κενά στην γνώση μας για την κλειτορίδα.