Μια νέα μελέτη βρήκε ότι παραδόξως, ενώ οι γυναίκες με κολπικό ινιδισμό έχουν σοβαρότερα συμπτώματα από τους άνδρες και μεγαλύτερη έκπτωση στην ποιότητα ζωής, έχουν υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να αξιοποιηθούν για την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση των ανδρών και των γυναικών με κολπικό ινιδισμό.

Ο κολπικός ινιδισμός είναι η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας, κατά την οποία ο καρδιακός ρυθμός γίνεται ακανόνιστος, πολύ αργός ή πολύ γρήγορος. Μπορεί να εμφανιστεί σε σύντομα επεισόδια ή να είναι μια κατάσταση μόνιμη. Ακριβώς επειδή ο κολπικός ινιδισμός προκαλεί ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, η ροή του αίματος από τους κόλπους της καρδιάς προς τις κοιλίες δεν είναι τόσο καλή, όσο θα έπρεπε. Εκτιμάται ότι περίπου 2,7-6,1 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ έχουν κολπικό ινιδισμό, ένα νούμερο που αναμένεται να μεγαλώσει με την αύξηση της ηλικίας του πληθυσμού. Κάποια άτομα δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα και δεν γνωρίζουν ότι τον έχουν.

Ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού είναι 4-5 φορές υψηλότερος σε ένα άτομο με κολπικό ινιδισμό από αυτόν που διατρέχει ένα άτομο χωρίς. Επίσης, τα εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς με κολπικό ινιδισμό είναι συνήθως πιο σοβαρά.

Παρόλο που ο κολπικός ινιδισμός είναι ένα σοβαρό πρόβλημα με υψηλό κόστος για τη δημόσια υγεία, οι σχετικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί δεν έχουν εξετάσει τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ως προς τα συμπτώματα, την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και την επίδραση στην ποιότητα ζωής. Τα ερωτήματα αυτά διερεύνησε μια ερευνητική ομάδα από το Duke University Medical Center στο Durham και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο «JAMA Cardiology».

Στη μελέτη συμμετείχαν 10.135 άτομα με κολπικό ινιδισμό. Σε γενικές γραμμές το 42% ήταν γυναίκες με μέση ηλικία μεγαλύτερη από αυτήν των ανδρών.

Οι ερευνητές βρήκαν τέσσερις βασικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων:

• οι γυναίκες είχαν περισσότερα συμπτώματα, μεγαλύτερη έκπτωση στη λειτουργικότητά τους και χειρότερη ποιότητα ζωής, παρόλο που είχαν λιγότερο επίμονες μορφές κολπικού ινιδισμού
• οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να υποβληθούν σε μια επέμβαση που ονομάζεται κατάλυση κολποκοιλιακού κόμβου
• οι γυναίκες είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικής ή συστημικής εμβολής
• παρά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους, οι γυναίκες είχαν καλύτερη επιβίωση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ο κολποκοιλιακός κόμβος είναι η ηλεκτρική γέφυρα που συνδέει τους κόλπους της καρδιάς με τις κοιλίες. Κατά την επέμβαση της κατάλυσης, η γέφυρα αυτή αφαιρείται. Συνήθως διεξάγεται όταν τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς με κολπικό ινιδισμό δεν έχουν αποτέλεσμα στον έλεγχο του γρήγορου καρδιακού ρυθμού.

Τόσο ο σχεδιασμός όσο και η διεξαγωγή της παρούσας μελέτης δεν επιτρέπουν την καθοριστική απάντηση των ερωτημάτων, εγείρουν όμως επιπλέον σημαντικά ερευνητικά ερωτήματα που μένουν να διερευνηθούν στο μέλλον. Στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι νέες μελέτες θα πρέπει άμεσα να εστιάσουν στο πώς οι θεραπευτικές παρεμβάσεις επιδρούν στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών καθώς και στην ποιότητα ζωής τους.

www.andrologia.gr