Η Γερμανία πρόκειται σύντομα να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει νομικά ένα «τρίτο» φύλο στην περίπτωση που ένα παιδί γεννηθεί με τα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων. Ο νόμος, ο οποίος σχεδιάστηκε με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων, τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Οι γονείς των παιδιών που γεννιούνται με τα χαρακτηριστικά και των δύο φύλων θα μπορούν να μην καθορίσουν το φύλο του παιδιού τους άμεσα και να περιμένουν, ώστε να το κάνουν όταν αυτό μεγαλώσει. Επίσης, ο νόμος τούς αφήνει το περιθώριο να δηλώσουν το φύλο ως ακαθόριστο και να το αφήσουν έτσι στο πιστοποιητικό της γέννησης.

Περίπου ένα στα 2.000 παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο δεν είναι ούτε αγόρι ούτε κορίτσι, αλλά η περίπτωσή του εμπίπτει σε αυτήν την ομάδα των 60 διαφορετικών καταστάσεων που ταξινομούνται κάτω από τη διαγνωστική ομπρέλα των διαταραχών ανάπτυξης φύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι ειδικοί στην Αμερική υποστηρίζουν πως είναι καλύτερο το φύλο του παιδιού να καταγραφεί χρησιμοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις διαθέσιμες πληροφορίες. Κάποιοι μάλιστα έχουν δηλώσει τη συμφωνία τους με το γερμανικό νομοσχέδιο, διότι δίνει τη δυνατότητα να καταγραφεί το φύλο του παιδιού χωρίς να διεξαχθεί χειρουργείο, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει την ταυτότητά του δίχως δεσμεύσεις. Άλλωστε, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον ακριβή τρόπο ανάπτυξης της ταυτότητας φύλου.

Μια αναφορά που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011 περιγράφει τα άτομα με αμφίβολο φύλο ως διαφορετικά από τα διάφυλα, τονίζοντας ότι η κατάσταση των πρώτων έχει άμεσο βιολογικό υπόβαθρο που εκδηλώνεται τόσο στο επίπεδο των πρωτευόντων χαρακτηριστικών φύλου, δηλαδή στα αναπαραγωγικά και στα γεννητικά όργανα, όσο και στο επίπεδο των δευτερευόντων χαρακτηριστικών φύλου, όπως είναι ο σωματότυπος, η τριχοφυΐα και η μυϊκή μάζα. Ακόμα, μπορεί να εκδηλωθεί στο επίπεδο των χρωμοσωμικών δομών και των ορμονών. Παράλληλα, η αναφορά δίνει στοιχεία σχετικά με τις διακρίσεις με τις οποίες τα άτομα αυτά έρχονται αντιμέτωπα στον χώρο, για παράδειγμα, της εργασίας, ενώ ταυτόχρονα πέφτουν πιο συχνά θύματα παρενόχλησης βιαιοπραγιών και άλλων εγκληματικών ενεργειών.

Ήδη στην Αυστραλία και το Νεπάλ ο νόμος επιτρέπει στους ενήλικες να σημειώνουν στα επίσημα έγγραφά τους το φύλο ως ακαθόριστο. Ο γερμανικός νόμος δεν είναι ξεκάθαρο, όμως, εάν επιτρέπει την καταγραφή του «τρίτου» φύλου σε επίσημα έγγραφα, όπως είναι για παράδειγμα τα διαβατήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιστορικά, τα παιδιά που γεννιούνταν με τα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων ονομάζονταν ερμαφρόδιτα και μέχρι μία δεκαετία πριν η ιατρική κοινότητα θεωρούσε ότι το φύλο ενός ανθρώπου ήταν σαν ένα ίχνος που μπορούσε να σβήσει και να ξανασχεδιάσει. Σήμερα όμως πολλοί είναι αυτοί που επανεξετάζουν την ηθική βάση του χειρουργείου, γνωρίζοντας ότι η ταυτότητα φύλου είναι ιδιαίτερα σύνθετη και συχνά οι ιατροί δεν αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα στο σύνολό της και δεν μπορούν να γνωρίσουν πως το παιδί που χειρουργούν θα αισθάνεται για το φύλο που του έδωσαν όταν μεγαλώσει.

Από τη μία, λοιπόν, ο γερμανικός νόμος φαίνεται να δίνει το περιθώριο στην ταυτότητα του φύλου του παιδιού να αναπτυχθεί πριν από τη διεξαγωγή του χειρουργείου, από την άλλη όμως εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον στιγματισμό των παιδιών αυτών που πλέον θα ανήκουν επίσημα στο «τρίτο» φύλο. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ο γερμανικός νόμος παρέχει τη δυνατότητα καταγραφής του φύλου ως ακαθόριστου κατά τη γέννηση, σε αντίθεση με τον αυστραλιανό που δίνει στους ενήλικες το δικαίωμα να δηλώνουν ένα «τρίτο» φύλο. Στο σημείο αυτό πολλοί τάσσονται κατά του γερμανικού νόμου τονίζοντας ότι ο αγώνας αναγνώρισης και καθορισμού του φύλου δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς να δοθεί από τα μικρά παιδιά, αλλά από τους ενήλικες που είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις αναφορικά με το σώμα τους. Άλλοι όμως υποστηρίζουν πως ο γερμανικός νόμος θα ενδυναμώσει τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά.

Αυτό συμβαίνει πολύ απλά, διότι δίνει χρόνο και δεν βιάζει τη λήψη αποφάσεων. Παρέχει το περιθώριο να γίνουν επιπλέον εξετάσεις και πάνω από όλα οι γονείς να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το παιδί τους, χωρίς να έχουν ως βασική προτεραιότητα τη διεξαγωγή ενός χειρουργείου με συχνά μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Παράλληλα, αφαιρεί από τους γονείς το άγχος της λήψης μιας απόφασης για την οποία έχουν πολλές αμφιβολίες και δίνει τη δυνατότητα στο ίδιο το παιδί να επιλέξει το φύλο του, όταν κι εφόσον θα είναι έτοιμο.

Πηγή: abcnews

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης