Η πρόσφατη ερευνητική βιβλιογραφία σχετικά με την επίδραση της δημόσιας πολιτικής στη γενική υγεία των γυναικών, δείχνει πως οι κυβερνητικές πολιτικές που επιτρέπουν και στους δυο γονείς να πάρουν άδεια από την εργασία τους μετά τη γέννηση του παιδιού τους, επιδρούν θετικά τόσο στη φυσική, όσο και στην ψυχική υγεία των γυναικών.
Αυτό συμβαίνει, γιατί όταν η άδεια ανατροφής δίνεται και στους δύο γονείς, μειώνεται το σωματικό, αλλά και το ψυχικό στρες που μέχρι τώρα επωμιζόταν κυρίως η γυναίκα , η οποία εκτός από την ανατροφή των παιδιών αναλάμβανε και την ευθύνη του νοικοκυριού.
Οι πολιτικές, λοιπόν, που μοιράζουν την άδεια ανατροφής στους δυο γονείς, μοιράζουν την ίδια στιγμή με πιο ισότιμο τρόπο τις ευθύνες του νοικοκυριού και της φροντίδας των παιδιών. Πρόκειται για μια σημαντική υποστήριξη της γυναίκας που προσπαθεί να συνδυάσει όλους τους διαφορετικούς ρόλους και γι αυτό έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στη δική της υγεία.
Αν και σχεδόν όλες οι κρατικές κυβερνήσεις έχουν κάποια πολιτική αναφορικά με τις άδειες λοχείας και ανατροφής, υπάρχουν πολλές διαφορές και ως προς το χρονικό διάστημα της άδειας και ως προς το εάν επιτρέπεται και στους δύο γονείς να πάρουν άδεια μετά τη γέννηση του παιδιού τους.
Η άδεια αυτή δίνει τη δυνατότητα στους δύο γονείς να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί με το παιδί τους, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για την πληρωμή τω λογαριασμών, ή για την απώλεια της εργασίας τους.
Η ανασκόπηση των σχετικών μελετών, βέβαια, είχε σύμφωνα με τους ερευνητές κάποιες αδυναμίες, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι δε βρέθηκαν μελέτες που να εξετάζουν την επίδραση των πολιτικών για τις άδειες ανατροφής στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή πολιτικών που ενισχύουν την προαγωγή της ισότητας ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες στην κοινωνία, ακριβώς επειδή ταυτόχρονα υποστηρίζουν τη γενική υγεία και ευεξία των γυναικών. Ένα τέτοιο παράδειγμα πολιτικής είναι αυτή που προάγει τη συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά δρώμενα, έτσι ώστε να εκπροσωπούνται επαρκώς οι γυναίκες στα κοινοβούλια και στα κοινοτικά συμβούλια και να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα τους. Ήδη, για παράδειγμα, η μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών σε κυβερνητικό επίπεδο έχει καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Οι μελέτες μπορεί να δείχνουν πως οι γυναίκες έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες, έχουν, όμως, και αυξημένες πιθανότητες να υποφέρουν από μια χρόνια, μη θανατηφόρο νόσο που επηρεάζει τη σωματική και την ψυχική τους κατάσταση. Οι γυναίκες λοιπόν φαίνεται να έχουν λιγότερα χρόνια καλής υγείας κι ευεξίας, σε σύγκριση με τους άνδρες.
Αδιαφιλονίκητα, η πολιτεία πρέπει να ενδιαφέρεται για την καλή υγεία τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών. Είναι σημαντικό λοιπόν, η έρευνα να στραφεί στον εντοπισμό της ακριβούς επίδρασης των κυβερνητικών πολιτικών στην υγεία των δύο φύλων. Δε γίνεται άλλωστε να διορθωθούν τα κοινωνικά προβλήματα, εάν δεν εξεταστούν οι συμπεριφορές και οι παράγοντες κινδύνου σε ατομικό
Πηγή : medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr