Μια βρετανίδα τηλεοπτική παρουσιάστρια πρόσφατα υποστήριξε σε συνέντευξη της στο BBC, ότι οι γυναίκες είναι σημαντικό να βάζουν την επιπλέον εκπαίδευση και τη καριέρα σε δεύτερη μοίρα και η προτεραιότητα τους θα πρέπει να είναι η τεκνοποίηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η φύση δεν είναι με το μέρος των γυναικών, δεν είναι «φεμινίστρια». Η ίδια συνάντησε το σύζυγο της στα 32 της χρόνια κι έχουν μαζί δύο παιδιά.

Παράλληλα, ενθάρρυνε τις γυναίκες να είναι πιο ειλικρινείς μεταξύ τους, σχετικά με το βιολογικό τους ρολόι, ένα ζήτημα που, όπως φαίνεται, αποτελεί ακόμα taboo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποια είναι η αλήθεια λοιπόν για το παράθυρο της γυναικείας γονιμότητας; Φαίνεται πως τα ερευνητικά νέα είναι αρκετά αισιόδοξα. Συμφώνα με έγκυρα δεδομένα του 2013, στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από το 80% των ζευγαριών στο γενικό πληθυσμό θα συλλάβει μέσα στον πρώτο χρόνο, εάν η γυναίκα είναι κάτω από 40 και η σεξουαλική δραστηριότητα είναι τακτική, χωρίς προφυλάξεις. Παράλληλα, στις κατευθυντήριες οδηγίες των ειδικών, αναφέρεται ότι από τα ζευγάρια που δεν καταφέρνουν να τεκνοποιήσουν μέσα στον πρώτο χρόνο, θα τα καταφέρουν μέσα στο δεύτερο.

Το ποσοστό, λοιπόν, των υπογόνιμων γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή τη στιγμή, εκτιμάται στο 10%.

Στο σημείο αυτό τίθεται το ζήτημα που έθεσε η παρουσιάστρια: είναι απαραίτητο οι γυναίκες να βάλουν ως προτεραιότητα τους την τεκνοποίηση, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την εκπαίδευση και την καριέρα; Είναι γνωστό ότι η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Είναι όμως αυτή η μείωση τόσο δραματική σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο να το απαντήσουν, όσο δελεαστική και να είναι μια ξεκάθαρη απάντηση του τύπου μαύρο ή άσπρο. Στη βιολογία πολλές φορές τα πράγματα δε λειτουργούν έτσι. Για κάποιες γυναίκες είναι δύσκολο να συλλάβουν λίγο πριν συμπληρώσουν τα 30 τους χρόνια, ενώ υπάρχουν άλλες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμα και στα 40 τους.

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας κανόνας, αλλά η επιστήμη μας λέει ότι το γυναικείο σώμα αλλάζει βαθμιαία και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία.

Από την ηλικία των 35, ο ρυθμός ελάττωσης των θυλακίων στις ωοθήκες επιταχύνεται και από την ηλικία των 40 αρχίζουν να ελαττώνονται ακόμα πιο γρήγορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα θυλάκια αυτά είναι σημαντικά γιατί φιλοξενούν τα ωάρια, τα οποία θα αναπτυχθούν και θα ωριμάσουν πριν τελικά απελευθερωθούν κατά την ωορρηξία.

Συνεπώς, η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων αρχίζει επίσης να μειώνεται από την ηλικία των 35 και μετά.

Ο αριθμός των ωαρίων με τον οποίο μια γυναίκα γεννιέται είναι επηρεασμένος και κατά τη γέννηση μπορεί να φτάσει το ένα εκατομμύριο. Μέχρι την εμμηναρχή της όμως, την εμφάνιση δηλαδή της πρώτης περιόδου, μια γυναίκα φτάνει να έχει 400.000 ωάρια, τα οποία θα συνεχίσουν να μειώνονται με ρυθμό περίπου 1000 ωάρια ανά μήνα.

Ο διευθυντής της κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του Guy’s and St Thomas’ Hospital στο Λονδίνο αναφέρει ότι θα ήταν προτιμότερο οι γυναίκες να ξεκινούν την προσπάθεια τους να συλλάβουν, αμέσως μόλις είναι εφικτό, γιατί έτσι θα έχουν υγιή ωάρια, μια υγιή εγκυμοσύνη και την ενέργεια να απολαύουν το μωρό τους.

Αναγνωρίζει, βέβαια, ότι η πραγματικότητα της σύγχρονης καθημερινότητας δεν επιτρέπει εύκολα να συμβεί κάτι τέτοιο. Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και η καριέρα μπορεί να επιτρέψουν σε μια γυναίκα να αρχίσει να σκέφτεται την τεκνοποίηση μετά τα 30. Τότε όμως, είναι πολύ πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα.

Οι ειδικοί συστήνουν στα ζευγάρια που δυσκολεύονται να συλλάβουν, να ζητήσουν βοήθεια. Ειδικά οι γυναίκες είναι απαραίτητο να επισκεφτούν το συντομότερο το γυναικολόγο τους, γιατί υπάρχουν πολλές γυναικολογικές διαταραχές που ενδέχεται να εμποδίσουν τη σύλληψη και τις οποίες οι γυναίκες μπορεί να μη γνωρίζουν ότι τις έχουν. Αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως, πολύποδες, ινομυώματα, ενδομητρίωση και πυελικές συμφύσεις , οι οποίες εάν αντιμετωπιστούν θα ενισχύσουν τη γονιμότητα της γυναίκας.

Η καριέρα έρχεται πριν από τα παιδιά για πολλές γυναίκες. Μετά την ηλικία των 40 όμως, ο κίνδυνος αποβολής απειλεί μια στις τρεις κυήσεις. Σημαντικά αυξάνεται, επίσης, η πιθανότητα γέννησης ενός παιδιού με σύνδρομο Down.

Οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, επισημαίνουν ότι πολλές γυναίκες 30-34 ετών θεωρούν ότι υπάρχει πάντα η λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η πρακτική της εξωσωματικής όμως, δεν έχει δεδομένη επιτυχία. Η επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρει ξεκάθαρα τα ποσοστά επιτυχίας, φαίνεται όμως πως δε γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι για τις περισσότερες γυναίκες η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτυγχάνει. Μετά τα 40 μια γυναίκα έχει 5% πιθανότητα να συλλάβει, η οποία αυξάνεται στο 10% με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Οι ειδικοί της γυναικείας αναπαραγωγικής υγείας άλλωστε συμφωνούν ότι το γυναικείο παράθυρο γονιμότητας δεν έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Η εμμηνόπαυση συμβαίνει ακόμα στο ίδιο ηλικιακό εύρος, όπως συνέβαινε για τις προηγούμενες γενιές. Αυτό που έχει αλλάξει, όμως, είναι η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων του άνδρα, η οποία φαίνεται να μειώνεται τα τελευταία χρόνια.
Ο λόγος για αυτή την αλλαγή στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία δεν είναι γνωστός, αν και υπάρχουν θεωρίες που προσπαθούν να την εξηγήσουν. Η αλλαγή, όμως, από μόνη της, είναι αρκετή για να υπενθυμίσει ότι όταν η σύλληψη καθυστέρει, είναι σημαντικό να εξεταστεί η αναπαραγωγική υγεία και των δύο συντρόφων.

Πηγή : bbc

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης