Κάποιες φορές ένας άνδρας ή ένα αγόρι που δεν έχει υποβληθεί σε περιτομή, μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία στο να τραβήξει την πόσθη του πέους (δέρμα που καλύπτει την βάλανο). Αυτό συμβαίνει λόγω μιας κατάστασης που ονομάζεται φίμωση.

Ως φίμωση περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία η πόσθη είναι πολύ στενή και δε μπορεί να τραβηχτεί, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, πρήξιμο, αιμορραγία, πόνο κατά την ούρηση και πόνο κατά την στύση ή την διείσδυση. Μπορεί επίσης να κάνει το πέος να φαίνεται σα να περιβάλλεται από δακτυλίους στην κορυφή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και είναι φυσιολογικό για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά να έχουν μια στενή πόσθη, συνήθως αυτή χαλαρώνει καθώς το παιδί αναπτύσσεται. Μεταξύ 2 και 6 ετών, η πόσθη κατά κανόνα διαχωρίζεται από την κεφαλή του πέους. Παρόλα αυτά κάποιες φορές ο διαχωρισμός αυτός δεν συμβαίνει. Κατά συνέπεια η φίμωση είναι μια πάθηση που μπορεί να είναι είτε συγγενής (δηλ. υπάρχει εκ γενετής) είτε επίκτητη.

Η επίκτητη φίμωση μπορεί να προκληθεί από μολύνσεις, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων, από κακή υγιεινή της περιοχής, από τραυματισμούς, από ουλώδη ιστό ή δερματοπάθειες του πέους. Είναι εξαιρετικά σημαντική η υγιεινή της περιοχής με ζεστό νερό και σαπούνι ώστε να προληφθεί τυχόν φίμωση.

Αν πάσχετε από φίμωση και σας προκαλεί προβλήματα, αναζητήστε την συμβουλή ουρολόγου ανδρολόγου για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Αναλόγως της περίπτωσης, η εφαρμογή στεροειδούς κρέμας στην πόσθη μπορεί να βοηθήσει στην χαλάρωσή της και την απάλυνση των συμπτωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πιο σοβαρά περιστατικά μπορεί να χρειαστεί να διενεργηθεί η χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται περιτομή. Η περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της πόσθης και είναι η συνηθέστερη θεραπεία για πιο σοβαρά περιστατικά φίμωσης. 

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονιστεί η διαφορά φίμωσης και παραφίμωσης. Παραφίμωση έχουμε όταν η πόσθη κολλάει πίσω από την στεφάνη της βαλάνου και δε μπορεί να επιστρέψει στην θέση της ώστε να καλύψει την βάλανο. Αν συμβεί αυτό, απαιτείται άμεση και επείγουσα ιατρική παρέμβαση, πριν η παραφίμωση παρεμποδίσει την ροή του αίματος στο πέος και το καταστρέψει μόνιμα.

Είτε πάσχετε από φίμωση, είτε όχι, είναι πάντα καλό το να περιποιείστε το πέος σας. Να θυμάστε να παίρνετε πάντα προφυλάξεις κατά την σεξουαλική επαφή ώστε να αποφύγετε μολύνσεις και να κρατάτε το πέος καθαρό με τακτικά και σχολαστικά λουτρά.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης