Η επώδυνη εκσπερμάτιση (επώδυνος οργασμός) συνήθως περιγράφεται σαν πόνος ή αίσθηση καψίματος που παρουσιάζεται όταν ο άνδρας εκσπερματίζει. Ο πόνος μπορεί να γίνεται αισθητός στην περιοχή του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων ή στους όρχεις.
Μπορεί επίσης να γίνεται αισθητός στην ουρήθρα, τον σωλήνα από τον οποίο εκχέεται το σπέρμα. Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι ήπιος ή έντονος.
Ένας άνδρας μπορεί να νιώθει τόσο μεγάλη ενόχληση, ώστε να αρχίσει να αποφεύγει την σεξουαλική επαφή, με συνέπεια να επηρεάζεται και η/ο σύντροφός του. Πολλές φορές η επώδυνη εκσπερμάτιση συνοδεύεται από αισθήματα κατάθλιψης και άγχους.
Η επώδυνη εκσπερμάτιση μπορεί να προκαλείται από μια σειρά αιτίων:
Φλεγμονές και μολύνσεις
- Προστατίτιδα – μια φλεγμονή του προστάτη αδένα, ο οποίος εμπλέκεται στην παραγωγή του σπέρματος.
- Ορχίτιδα – μια φλεγμονή του ενός ή και των δυο όρχεων, των αδένων που παράγουν το σπέρμα.
- Ουρηθρίτιδα – μια φλεγμονή της ουρήθρας, του σωλήνα δια μέσω του οποίου περνά το σπέρμα όταν ένας άνδρας εκσπερματίζει.
- Σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις – π.χ. η τριχομονάδωση
Παθήσεις και θεραπείες του πυελικού εδάφους
- Καρκίνος του προστάτη.
- Ακτινοβολία στην περιοχή της λεκάνης.
- Επεμβάσεις στην περιοχή της πυέλου – π.χ. ριζική προστατεκτομή (η χειρουργική αφαίρεση του προστάτη αδένα.
- Βλάβη των νεύρων του πέους – π.χ. από κάποιον τραυματισμό ή από επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη.
- Σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους.
- Αποφράξεις των αναπαραγωγικών οργάνων – π.χ. από κύστες ή λίθους.
Κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σπερματοκτόνες ουσίες και αντισυλληπτικές κρέμες έχουν συσχετιστεί με επώδυνη εκσπερμάτιση.
Κάποιες φορές, τα ακριβή αίτια του επώδυνου οργασμού είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Υπάρχει η πιθανότητα τα ψυχολογικά προβλήματα να παίζουν κάποιο ρόλο, ιδιαιτέρως αν ο άνδρας εμφανίζει επώδυνη εκσπερμάτιση με συγκεκριμένο σύντροφο και όχι όταν αυνανίζεται.
Για να αντιμετωπιστεί η επώδυνη εκσπερμάτιση, ο ουρολόγος-ανδρολόγος θα πρέπει πρώτα να εντοπίσει τα αίτια. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει εξονυχιστική λήψη ιστορικού και εξέταση. Σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να ληφθεί δείγμα ούρων ή/και σπέρματος για περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση.
Οι φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά αν ο πόνος οφείλεται σε φλεγμονή των όρχεων, του προστάτη ή της ουρήθρας. Στους άνδρες που έχουν μολυνθεί από σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικές αγωγές.
Αν η επώδυνη εκσπερμάτιση αποτελεί παρενέργεια κάποια φαρμακευτικής αγωγής, η μεταβολή του δοσολογικού σχήματος ή η αλλαγή του φαρμακευτικού σκευάσματος (πάντα υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού) μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα.
Οι άνδρες που παρουσιάζουν επώδυνη εκσπερμάτιση λόγω νευρολογική βλάβης, συχνά διαπιστώνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται καθώς τα νεύρα επιδιορθώνονται μέσω της φυσικής διαδικασίας της επούλωσης. Αυτό μπορεί να χρειαστεί έως και δυο χρόνια.
Αν τέλος το πρόβλημα οφείλεται διαπιστωμένα σε ψυχογενείς παράγοντες, οι πάσχοντες μπορούν να ωφεληθούν από συνεδρίες με ειδικό ψυχικής υγείας ή sex therapist.