Πολλοί είναι οι άνδρες που χρησιμοποιούν το Viagra, ή τη σιλδεναφίλη, όπως αλλιώς ονομάζεται, για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) από το 1990 και μετά, όταν το φάρμακο πρωτοκυκλοφόρησε. Οι ερευνητές όμως, βρήκαν ότι ο πολλαπλασιασμός των κύτταρων του μελανώματος επηρεάζεται από τη σιλδεναφίλη, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η αύξηση των καρκινικών βλαβών του δέρματος.

Η σιλδεναφίλη ανήκει τους αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 και αντιμετωπίζει τη στυτική δυσλειτουργία αυξάνοντας τη ροη του αίματος στο πέος και διευκολύνοντας τη στύση. Οι ερευνητές εξηγούν ότι υπό κανονικές συνθήκες, τα κύτταρα περιέχουν φωσφοδιεστεράση τύπου 5, ένα ένζυμο που διασφαλίζει ότι τα μόρια που μεταφέρουν τα μηνύματα διασπόνται συνεχώς. Πρόκειται για τα μόρια της κυκλικής μονοφωσφορικήςγουανοσίνης, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολύπλοκα μεταβολικά μονοπάτια που περιλαμβάνουν τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά, τους νευρώνες και τα αισθητήρια.

Οι επιδράσεις της κυκλικής μονοφωσφορικήςγουανοσίνης (cGMP) σε διάφορες αυξητικές διαδικασίες του σώματος δεν είναι ακόμα καλά κατανοητές. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, οι ερευνητές της νέας μελέτης ανακάλυψαν μετά από πειράματα σε ζώα και σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων ότι τα κύτταρα του κακοήθους μελανώματος επίσης χρησιμοποιούν μόρια της κυκλικής μονοφωσφορικήςγουανοσίνης για την αύξηση τους.

Η σιλδεναφίλη λοιπόν αναστέλλει τη φωσφοδιεστεράση τύπου 5, η οποία διασπά τα μόρια της cGMP, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στο μελάνωμα να αναπτύσσεται ταχύτερα.

Οι ερευνητές λοιπόν τονίζουν ότι ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος στους άνδρες που λαμβάνουν σιλδεναφίλη. Οι ασθενείς με μελάνωμα θα πρέπει να συμβουλεύονται σχετικά τον ιατρό τους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την πιθανή σχέση ανάμεσα στη λήψη σιλδεναφίλης και την εμφάνιση καρκίνου. Το 2014, για παράδειγμα, μια μεγάλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 15.000 άνδρες στις ΗΠΑ, ανέδειξε μια συσχέτιση ανάμεσα στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος και τη χρήση σιλδεναφίλης.

Το 2015 μια ακόμα μελέτη σε 24.000 άνδρες στη Σουηδία βρήκε την ίδια συσχέτιση. Σε καμία από αυτές τις μελέτες ωστόσο δε συνδέθηκε ο αυξημένος κίνδυνος μελανώματος με μια βιολογική επίδραση της σιλδεναφίλης στα καρκινικά κύτταρα, γιατί δεν μπόρεσαν να ελέγξουν για την πιθανή επίδραση συγχυτικών παραγόντων, όπως είναι η ηλιοθεραπεία ή η χρήση σολάριουμ.

Οι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι οι άνδρες μπορούν να λαμβάνουν για κάποιες περιόδους θεραπεία με αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 για την αντιμετώπιση της ΣΔ, καθώς είναι απίθανο η αγωγή να οδηγεί στη δημιουργία νέων καρκινικών βλαβών.

Συμπεραίνουν λοιπόν, ότι η σιλδεναφίλη και κατά πάσα πιθανότητα και οι άλλοι αναστολείς της φωσφοσδιεστεράσης τύπου 5, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και εξάπλωση του ήδη υπάρχοντος μελανώματος, ιδιαίτερα στην περίπτωση που λαμβάνονται συχνά και σε μεγάλες δόσεις.
Το ενδιαφέρον είναι ότι σε άλλες μελέτες η σιλδεναφίλη φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην αναστολή καρκινικών όγκων άλλου τύπου, όπως είναι οι όγκοι των όρχεων.

Αν και χρειάζεται περεταίρω μελέτη για την επιβεβαίωση των ευρημάτων στους ανθρώπους, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι ασθενείς με μελάνωμα θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν τον ιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν σιλδεναφίλη. Τέλος, επισημαίνουν ότι όλοι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος μειώνοντας το χρόνο έκθεσης στον ήλιο, καθώς και χρησιμοποιώντας αποτελεσματική αντηλιακή προστασία.

Πηγή: medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr