Η επιστημονική βιβλιογραφία δεν έχει ακόμα καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα αναφορικά με τη σχέση της λήψης στατινών με τη σεξουαλική λειτουργία. Φαίνεται, όμως, πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου.

Οι ειδικοί, μάλιστα, επισημαίνουν ότι κάποιοι άνδρες αναφέρουν βελτίωση της στυτικής τους λειτουργίας μετά την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης με στατίνες. Είναι πιθανό η μείωση της χοληστερόλης να βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων, ενισχύοντας έτσι τη στυτική λειτουργία.

Μια μελέτη όμως του 2008 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δεν συμφωνεί με την παραπάνω υπόθεση. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα λάμβανε στατίνες και η άλλη ψευδοφάρμακο. Οι άνδρες που λάμβαναν στατίνες είχαν τη διπλάσια πιθανότητα να αναφέρουν δυσκολία στην επίτευξη οργασμού, σε σύγκριση με όσους έπαιρναν ψευδοφάρμακο. Οι συγγραφείς της μελέτης, μάλιστα, σημείωσαν ότι πολύ συχνά οι ιατροί δεν λαμβάνουν αρκετά σοβαρά υπ’ όψιν τους ασθενείς που αναφέρουν παρενέργειες από τη λήψη στατινών, είτε αυτές είναι σεξουαλικές είτε άλλου τύπου. Ακόμα κι όταν οι ασθενείς παραπονούνταν για τις ευρέως αναγνωρισμένες παρενέργειες των στατινών, οι ιατροί αρνούνταν την πιθανότητα να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο σύμπτωμα και το φάρμακο, τουλάχιστον τις μισές φορές.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι τα ιατρικά προβλήματα που οδηγούν στη λήψη στατινών μπορεί έτσι κι αλλιώς να ευθύνονται για τις αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία. Συνήθως, οι στατίνες συνταγογραφούνται σε ασθενείς με διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, καταστάσεις δηλαδή που έτσι κι αλλιώς μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Εάν η υποκείμενη νόσος βελτιωθεί με τη λήψη στατινών, είναι πολύ πιθανό να βελτιωθεί και η στυτική δυσλειτουργία.

Από την άλλη, η θεραπεία με στατίνες μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως είναι η κόπωση και η μυϊκή αδυναμία, οι οποίες είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή του ατόμου.

Η ανεπαρκής επιστημονική τεκμηρίωση της σχέσης των στατινών με τη σεξουαλική λειτουργία καθιστά απαραίτητη τη συζήτηση ιατρού και ασθενούς σχετικά με τα σεξουαλικά προβλήματα που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας με στατίνες. Η έρευνα έχει μέχρι στιγμής δείξει ξεκάθαρα ότι οι άνδρες κάτω των 70 με προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο ζουν περισσότερο αν λάβουν στατίνες, αλλά τα πλεονεκτήματα της θεραπείας δεν είναι το ίδιο σαφή στην περίπτωση των γυναικών, των ατόμων που δεν έχουν προϋπάρχον νόσημα και αυτών που έχουν ηλικία πάνω από τα 70 έτη.

Οι ιατροί είναι απαραίτητο να ενημερώνονται από τους ασθενείς τους και να ανταποκρίνονται στις ανησυχίες τους. Οι ασθενείς είναι σημαντικό να επιλέγουν ιατρούς πρόθυμους να τους ακούσουν.

Πηγή : well.blogs.nytimes.com

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr