Έχει αποδειχθεί ότι πτώση στα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορεί να παρατηρηθεί με συγκεκριμένα φάρμακα, όπως τα ακόλουθα:

  • Η κετοκοναζόλη χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν μολύνσεις που προκαλούνται από μύκητες (π.χ. πόδι του αθλητή, μυκητιάσεις του δέρματος, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, πιτυρίδα, κ.α.) Η κετοκοναζόλη λαμβάνεται σε μορφή χαπιού ή σε μορφή κρέμας, αφρού, γέλης ή σαμπουάν.
  • Η σιμετιδίνη συχνά συνταγογραφείται σε ανθρώπους με γαστρικό έλκος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Είναι διαθέσιμη χωρίς συνταγή και μπορεί να ληφθεί για την αντιμετώπιση της καούρας. Κυκλοφορεί σε χάπια και σε υγρή μορφή.
  • Η σπειρονολακτόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης και της καρδιακής ανεπάρκειας. Βοηθά επίσης τους ασθενείς με υπερβολική παραγωγή της ορμόνης αλδοστερόνη και όσους πάσχουν από κατακράτηση υγρών λόγω παθήσεων στην καρδιά, στο ήπαρ ή τα νεφρά.
  • Κάποια αντικαταθλιπτικά μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης. Ο ψυχίατρος μπορεί να συμβουλέψει τον ασθενή για το καταλληλότερο φάρμακο στην περίπτωσή του.
  • Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην χημειοθεραπεία έχει αποδειχτεί ότι χαμηλώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, πιθανώς λόγω των βλαβών που προκαλούν στους όρχεις, τους αδένες παραγωγής της τεστοστερόνης στους άνδρες.

Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης ρίξει φως στην επίδραση των φαρμάκων στην τεστοστερόνη: 

Τα οπιοειδή είναι παυσίπονα όπως η μορφίνη, η κωδεΐνη, η υδροκωδόνη και η οξυκωδόνη.

Τα οπιοειδή ταξινομούνται ως άμεσης απελευθέρωσης και ελεγχόμενης απελευθέρωσης. Τα φάρμακα άμεσης απελευθέρωσης απελευθερώνουν την δραστική ουσία γρήγορα και συνήθως λαμβάνονται κάθε τέσσερις με έξι ώρες. Αντιθέτως τα φάρμακα ελεγχόμενης απελευθέρωσης απελευθερώνουν την δραστική ουσία αργά και σε γενικές γραμμές λαμβάνονται κάθε οχτώ με δώδεκα ώρες.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Clinical Journal of Pain εξέτασε την σχέση μεταξύ του χρόνου αποδέσμευσης των οπιοειδών και της χαμηλής τεστοστερόνης (ορίζεται ως λιγότερη ή ίση των 250 ng/dL). Σε μια ομάδα 81 ανδρών, το 74% των συμμετεχόντων που λάμβαναν οπιοειδή ελεγχόμενης αποδέσμευσης, παρουσίασαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Στους άνδρες που λάμβαναν οπιοειδή ταχείας αποδέσμευσης το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34%.

Η ερευνητική ομάδα επίσης βρήκε ότι ο κίνδυνος χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης ήταν σχεδόν 5 φορές μεγαλύτερος για όσους λάμβαναν οπιοειδή ελεγχόμενης αποδέσμευσης σε σύγκριση με όσους λάμβαναν ταχείας αποδέσμευσης.

Οι στατίνες είναι ακόμα ένας τύπος φαρμάκου που μπορεί να χαμηλώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι στατίνες συνήθως συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερίνης.

Πρόσφατα ερευνητές ανέλυσαν ένα πλήθος μελετών ώστε να κατανοήσουν βαθύτερα την επίδραση των στατινών στην τεστοστερόνη. Βρήκαν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα όντως χαμηλώνουν λίγο τα επίπεδα της ορμόνης, δεν είναι όμως σαφές πόσο στατιστικά σημαντικό είναι αυτό για τους ασθενείς. Για παράδειγμα τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης για τους άνδρες καλύπτουν ένα εύρος από 300 ng/dL έως 800 ng/dL. Κατά συνέπεια μια μείωση μπορεί να επηρεάζει κάποιους ασθενείς περισσότερο από άλλους. Η σχέση των στατινών με τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι ένα πεδίο που πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω και σε μεγαλύτερο βάθος, με μελέτες ευρείας κλίμακας.

https://andrologia.gr/