Για εμφανείς λόγους, οι επιστήμονες ενδιαφέρονται πραγματικά για τον εντοπισμό των διαφορών στους εγκεφάλους των ανθρώπων που έχουν κάποια δυσάρεστα ή δυσλειτουργικά στοιχεία στην προσωπικότητά τους όπως είναι τα ψηλά επίπεδα ναρκισσισμού ή ο εθισμός.

Πιστεύουν ότι η μελέτη των διαφορών αυτών θα βοηθήσει στην διαφώτιση των αιτιών που οδηγούν στη διαμόρφωση ενός «δύσκολου» χαρακτήρα, καθώς και στην εύρεση τρόπων βοηθητικής παρέμβασης. Μια νέα ιαπωνική μελέτη δείχνει ότι στη λίστα των ελαττωμάτων που μπορούν να εντοπιστούν μέσω μιας μαγνητικής τομογραφίας, είναι και ο σεξισμός. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι βρήκε το νευρολογικό αποτύπωμά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ήθελαν να γνωρίζουν εάν υπάρχει κάτι διαφορετικό στους εγκεφάλους των ατόμων που τα προδιαθέτει να αναπτύξουν σεξιστικές στάσεις και πεποιθήσεις. Όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια μια μελέτη τέτοιου τύπου είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσει εάν οι παρατηρούμενες διαφορές στον εγκέφαλο είναι το αίτιο ή η συνέπεια του σεξισμού.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν εάν τα άτομα που τάσσονταν δημόσια υπέρ της ανισότητας των δύο φύλων είχαν ανατομικά διαφορετικούς εγκεφάλους από τα άτομα που πίστευαν στην ισότητα των φύλων.

Εν συντομία φαίνεται ότι η απάντηση στο ερευνητικό ερώτημα είναι θετική. Οι ερευνητές αναγνώρισαν δύο εγκεφαλικές περιοχές στις οποίες τα άτομα με τις σεξιστικές πεποιθήσεις έχουν διαφορετικά επίπεδα πυκνότητας της φαιάς ουσίας σε σύγκριση με αυτούς που δηλώνουν υπέρ της ισότητας. Η πυκνότητα της φαιάς ουσίας είναι ένα μέτρο που δείχνει πόσα εγκεφαλικά κύτταρα υπάρχουν σε μια περιοχή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν εξέτασε καθόλου το ενδεχόμενο υποσυνείδητων σεξιστικών πεποιθήσεων, ενώ οι νευρολογικές διαφορές συσχετίστηκαν με ψυχολογικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση κάποιων σεξιστικών πεποιθήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν με μαγνητικό τομογράφο τους εγκεφάλους 681 φοιτητών με μέση ηλικία τα 21 έτη, εκ των οποίων οι 306 ήταν γυναίκες. Παράλληλα, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα εξειδικευμένο ψυχομετρικό εργαλείο για την ισότητα των ρόλων του φύλου.

Τα άτομα που είχαν υψηλή βαθμολογία στην κλίμακα αυτή πίστευαν ότι το φύλο ενός ατόμου δε θα μπορούσε να επηρεάζει τις αντιλήψεις του σχετικά με τα δικαιώματα, τις ικανότητες, τις υποχρεώσεις και τις ευκαιρίες του. Οι συμμετέχοντες επίσης συμπλήρωσαν μια σειρά άλλων ψυχομετρικών εργαλείων που συμπεριλάμβαναν IQ τεστ, τεστ προσωπικότητας, καθώς και μια κλίμακα για την εξέταση των επιθετικών τάσεων.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι η χαμηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα της ισότητας των ρόλων φύλου, η οποία σχετιζόταν με πεποιθήσεις διάκρισης και σεξισμού έτεινε να σχετίζεται και στα δύο φύλα με περισσότερη πυκνότητα φαιάς ουσίας στο φλοιό του οπίσθιου τμήματος της έλικας του προσαγωγίου, μια εγκεφαλική περιοχή που σχετίζεται με την επεξεργασία του θυμού, του φόβου και του πόνου. Ταυτόχρονα, βρέθηκε να σχετίζεται με μειωμένη πυκνότητα της φαιάς ουσίας στη δεξιά αμυγδαλή, μια άλλη εγκεφαλική περιοχή που είναι πολύ σημαντική για τα συναισθήματα και ιδιαίτερα για το φόβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα, τα άτομα που εξέφραζαν σεξιστικές πεποιθήσεις είχαν υψηλότερες βαθμολογίες στις κλίμακες του θυμού, της ευαισθησίας, της κατάθλιψης και της ανταγωνιστικότητας, ευρήματα που συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες αναφορικά με την προσωπικότητα και το σεξισμό.

Η νέα αυτή μελέτη συνδέει τις διαφορές στην εγκεφαλική δομή με τις σεξιστικές πεποιθήσεις κάποιων ατόμων. Οι ερευνητές, ωστόσο, επισήμαιναν ότι είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευτούν οι απλές ανατομικές διαφορές, γιατί ο μικρότερος όγκος σε μια εγκεφαλική περιοχή μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ωφέλιμος, όπως όταν είναι ένδειξη της αυθεντίας στο σκάκι, ενώ άλλες φορές μπορεί να είναι ενδεικτικό μιας εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου.

Πολύ σημαντικά όμως είναι τα στοιχεία που βρέθηκαν από τις βαθμολογίες στα άλλα ψυχομετρικά εργαλεία. Για παράδειγμα, βρέθηκε ότι η περισσότερη φαιά ουσία στο φλοιό του οπίσθιου τμήματος της έλικας του προσαγωγίου δε σχετιζόταν μόνο με τις σεξιστικές πεποιθήσεις, αλλά και με τo πόσο επιρρεπής είναι κανείς στο θυμό, στην εχθρότητα και στην ανταγωνιστικότητα.

Ταυτόχρονα, η λιγότερη φαιά ουσία στη δεξιά αμυγδαλή έχει μια ισχυρή συσχέτιση με αυξημένες βαθμολογίες στις κλίμακες του ναρκισσισμού και της κατάθλιψης. Προηγούμενη μελέτη έχει δείξει ότι ο μειωμένος όγκος της αμυγδαλής σχετίζεται με στρες, άγχος και κατάθλιψη αν και μια άλλη μελέτη είχε συνδέσει μια αυξημένη σε μέγεθος αμυγδαλή με συναισθηματικά προβλήματα. Δυστυχώς, στις νευροεπιστήμες συνήθως υπάρχουν αντικρουόμενα ευρήματα.

Στην παρούσα μελέτη τα ευρήματα σκιαγραφούν το προφίλ των σεξιστών ως άτομα ψυχολογικά ευάλωτα που είναι φοβισμένα και ανταγωνιστικά. Τονίζεται για ακόμα μια φορά ότι η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι μια συγκεκριμένη ανατομία προκαλεί το σεξισμό, ούτε ότι οι σεξιστικές πεποιθήσεις αλλάζουν τη δομή του εγκεφάλου. Είναι όμως πιθανό και μπορεί κανείς, πλέον, να υποθέσει ότι κάποια άτομα έχουν μια εγκεφαλική ανατομία που τα προδιαθέτει να φοβούνται τον ανταγωνισμό και τις πολιτισμικές αλλαγές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα τους, με αποτέλεσμα να ενστερνίζονται την ανισότητα των δύο φύλων.

Οι ερευνητές όμως δε σταματούν εδώ. Προχωρούν και υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα τους μπορεί να βοηθήσουν στην εύρεση τρόπων παρέμβασης και αντιμετώπισης των σεξιστικών πεποιθήσεων. Για παράδειγμα, ισχυρίζονται ότι υπάρχουν δεδομένα σύμφωνα με τα οποία, όταν τα άτομα καταφέρνουν να μειώσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της φαιάς ουσίας στη δεξιά αμυγδαλή. Η βελτίωση της αρνητικής διάθεσης λοιπόν θα μπορούσε να εμποδίσει το στερεότυπο σχετικά με το ρόλο φύλου και να μετριάσει τη βαθμολογία στην κλίμακα της ισότητας των ρόλων φύλου.
Οι ερευνητές φαίνεται να στέλνουν το εξής μήνυμα: «Εάν θέλετε να συνεισφέρετε στον αγώνα κατά του σεξισμού, αγκαλιάστε ένα σεξιστή». Η βελτίωση της διάθεσης που προκαλεί το αγκάλιασμα μπορεί να επιδράσει στη δεξιά αμυγδαλή και αυτό ενδεχομένως να αλλάξει λίγο τις πεποιθήσεις σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα ως προς τη μελέτη που αναφέρουν σχετικά με την αμυγδαλή. Η μελέτη δεν αναφέρει ότι η μείωση των επιπέδων του στρες συνδέεται με αύξηση του μεγέθους της αμυγδαλής, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Αναφέρει δηλαδή ότι όσο περισσότερο μειώνεται το στρες, τόσο μειώνεται και η πυκνότητα της φαιάς ουσίας στη δεξιά αμυγδαλή. Καλό είναι λοιπόν να μη βιαστεί κανείς να αγκαλιάσει τον οικείο του σεξιστή.

Πηγή : cnn

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης