Η εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων στη ιατρική οφείλεται σ’ ένα περιστατικό που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου όταν οι επιβαίνοντες σε ένα υποβρύχιο που δέχτηκε επίθεση είχαν σοβαρά τραύματα στα εσωτερικά τους όργανα και ιδιαίτερα στους πνεύμονες ενώ εξωτερικά οι ιστοί τους ήταν ακέραιοι. Τα εσωτερικά τραύματα αποδοθήκαν στα κρουστικά κύματα που παρήχθησαν από τη χρήση υποβρύχιας βόμβας και από τότε η επιστήμη στράφηκε στη διερεύνηση των κρουστικών κυμάτων και την επίδραση τους στους ζωντανούς ιστούς. Σταδιακά η χρήση κρουστικών κυμάτων βρήκε εφαρμογές σε διάφορα πεδία της ιατρικής. Ήδη από το 1980 η εξωσωματική θεραπεία με κρουστικά χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της ουρολιθίασης σε πραγματικούς ασθενείς.
Ο βιολογικός μηχανισμός που εξηγεί την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με κρουστικά κύματα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος, η σχετική ερευνά όμως εμπλουτίζεσαι και παρέχει συνεχώς νέα δεδομένα που τον διαφωτίζουν.
Σήμερα η εξωσωματική θεραπεία με κρουστικά κύματα εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση ενός ευρέως φάσματος διαταραχών στην ορθοπεδική, τη δερματολογία, τη νευρολογία την οδοντιατρική αλλά και την ουρολογία. Ιδιαίτερα στο πεδίο της ουρολογίας, η μέθοδος της εξωσωματικής θεραπείας με κρουστικά θεωρείται πολλά υποσχόμενη και μια πρόσφατη ανασκόπηση έχει στόχο να τονίσει πόσο η ουρολογία έχει ωφεληθεί από τη χρήση της θεραπείας με κρουστικά και να αναδείξει το λαμπρό της μέλλον.
Η πιο διαδεδομένη εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων στην ουρολογία είναι η χορήγηση κρουστικών κυμάτων υψηλής έντασης για την αντιμετώπιση της ουρολιθίασης, μια πρακτική που εφαρμόζεται πλέον 30 χρόνια με επιτυχία. Η χρήση κρουστικών κυμάτων χαμηλότερης έντασης έχει βρεθεί ότι ενεργοποιεί την έκφραση του αυξητικού παράγοντα του ενδοθηλίου των αγγείων και της συνθάσης του νιτρικού οξειδίου, ενισχύει τον πολλαπλασιασμό των πυρηνικών αντιγόνων και βελτιώνει την αναδόμηση των ιστών. Η εξωσωματική θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και ισχαιμικών καρδιαγγειακών διαταραχών καθώς και της στυτικής δυσλειτουργίας μέσω των μηχανισμών της νεοαγγειογένεσης, της αντιφλεγμονώδους δράσης και της αναδόμησης των ιστών. Επιπλέον σε μια πρόσφατη μελέτη έχει αναφερθεί ότι η θεραπεία με κρουστικά μπορεί προσωρινά να αυξήσει τη διαπερατότητα των ιστών και να ενισχύσει τη δράση κάποιων φαρμάκων.
Όσο η σχετική έρευνα εμπλουτίζεται τόσο η εξωσωματική θεραπεία με κρουστικά κύματα θα βρίσκει περισσότερες και πιο αποτελεσματικές εφαρμογές στην ουρολογική πρακτική.