Μια πρόσφατη δημοσίευση στο «Journal of Sexual Medicine» αποκαλύπτει ότι οι άνδρες που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με διπολική διαταραχή είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).
Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει συσχετίσεις ανάμεσα στη ΣΔ και άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές και οι ψυχωτικές διαταραχές. Πολύ λίγα είναι γνωστά αναφορικά με τη ΣΔ και τη διπολική διαταραχή, αν και οι δύο διαταραχές έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι ο διαβήτης και η χρήση ουσιών.
Επιπρόσθετα, η ΣΔ είναι συχνή παρενέργεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής, συμπεριλαμβανομένων των σταθεροποιητών διάθεσης, των αντιψυχωτικών και των αντικαταθλιπτικών.
Η νέα μελέτη είναι προοπτική και διεξήχθη στην Ταϊβάν. Οι ερευνητές έλαβαν πληροφορίες από το εθνικό ασφαλιστικό πρόγραμμα κι εντόπισαν 5.150 άνδρες με πρόσφατα διαγνωσμένη διπολική διαταραχή. Για κάθε άνδρα επιλέχτηκαν δύο άνδρες χωρίς διπολική διαταραχή και με παρόμοια δημογραφικά κριτήρια για τη συγκρότηση της ομάδας ελέγχου. Οι ηλικίες των ανδρών κυμαίνονταν από 15 έως 65 και η μέση ηλικία ήταν τα 37 έτη.
Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες με διπολική διαταραχή ήταν πιο πιθανό να έχουν ΣΔ (2,12% έναντι 0,95% της ομάδας ελέγχου). Το ποσοστό παρέμενε υψηλότερο για τα άτομα με διπολική ακόμα και μετά τον έλεγχο για συνυπάρχουσες νοσηρότητες, όπως είναι η χρόνια νεφρική νόσος, η υπέρταση, το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, η κατάχρηση αλκοόλ, η περιφερική αγγειακή νόσος και η υπερλιπιδαιμία.
Οι άνδρες στην ηλικιακή ομάδα 25-34 είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ, ο οποίος θα μπορούσε να εξηγηθεί από την αυξημένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών των νεότερων ανδρών και τη συνεπαγόμενη επίγνωση των σεξουαλικών τους προβλημάτων. Επίσης, η συχνότητα εμφάνισης ΣΔ ήταν υψηλότερη στους άνδρες άνω των 45, εύρημα το οποίο συμφωνεί με προηγούμενα.
Ενώ τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής ενδέχεται να έχουν σεξουαλικές παρενέργειες, όπως είναι η ΣΔ, ακόμα και οι άνδρες που δεν τα λάμβαναν εξακολουθούσαν να έχουν αυξημένο κίνδυνο. Η προηγούμενη σχετική έρευνα έχει δείξει ότι οι άνδρες με διπολική διαταραχή έχουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, κάτι που μπορεί να εξηγηθεί μέσω των διαταραχών ύπνου που συνήθως εμφανίζονται και οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τις ορμόνες.
Οι συγγραφείς επεσήμαναν επίσης ότι το ποσοστό των ανδρών με ΣΔ και στις δύο ομάδες ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που αναφερόταν σε προηγούμενες μελέτες στην Ταϊβάν. Η διαφορά αυτή εξηγείται ενδεχομένως από τη συντηρητική κουλτούρα που δυσκολεύει τη συζήτηση των ανδρών με τους ιατρούς σχετικά με τα σεξουαλικά προβλήματα. Η μελέτη είχε επίσης σημαντικούς περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν παράγοντες που ενδέχεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση ΣΔ, όπως είναι η διατροφή, το κάπνισμα και η φυσική άσκηση. Οι συγγραφείς, ωστόσο, συστήνουν στους επαγγελματίες υγείας να λαμβάνουν υπ’ όψιν τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ όταν παρέχουν υπηρεσίες σε ασθενείς με διπολική διαταραχή.