Είναι αποδεδειγμένο ότι η ψυχική υγεία ενός ατόμου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σεξουαλική του υγεία. Ως εκ τούτου, καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και η ΔΕΠΥ (Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας) μπορεί να συνδέονται στενά με καταστάσεις σεξουαλικής υγείας όπως η γυναικεία οργασμική διαταραχή, αλλά η αλληλεπίδραση μεταξύ των καταστάσεων μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να ξεκαθαριστεί.

Γυναικεία οργασμική διαταραχή είναι όταν μια γυναίκα συχνά ή σταθερά δεν μπορεί να έχει οργασμό. Αυτό επηρεάζει περίπου το 5% έως 28,5% των γυναικών και μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η φαρμακευτική αγωγή, το άγχος, η ηλικία, η εμμηνόπαυση, οι σχέσεις και διάφορα θέματα υγείας. Η κατάθλιψη και η ΔΕΠΥ είναι δύο καταστάσεις ψυχικής υγείας που μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική υγεία μιας γυναίκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες με κατάθλιψη και/ή ΔΕΠΥ μπορεί να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη σεξουαλική τους ζωή, όπως προβλήματα διέγερσης και επίτευξης οργασμού. Επιπλέον, οι γυναίκες με ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολεύονται με την αυτοεκτίμηση, να εμπλέκονται σε περιστασιακό σεξ ή να έχουν δυσκολίες στη διατήρηση σχέσεων. Για να προσθέσει σαφήνεια σε αυτό το πολύπλοκο θέμα, μια νέα μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει πώς η κατάθλιψη και η ΔΕΠΥ μαζί επηρεάζουν την ικανότητα των γυναικών να φτάσουν σε οργασμό, καθώς υπάρχει περιορισμένη έρευνα για τη συγκεκριμένη σύνδεση.

Οι συγγραφείς της μελέτης στρατολόγησαν 107 ενήλικες γυναίκες (18+ ετών) με διαταραχή του γυναικείου οργασμού και 114 γυναίκες χωρίς καμία σεξουαλική δυσλειτουργία, όλες εγγεγραμμένες στο Ινστιτούτο Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Σάντο Ντομίνγκο, στη Δομινικανή Δημοκρατία. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω αρχείων ασθενών και προσωπικών συνεντεύξεων, εστιάζοντας σε κοινωνικοδημογραφικές πληροφορίες και λεπτομέρειες της σεξουαλικής ζωής.

Οι διαγνώσεις ΔΕΠΥ ελήφθησαν από τα ιατρικά αρχεία και όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο Beck Depression Inventory II για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων και της σοβαρότητας της κατάθλιψης. Μετά τη συλλογή όλων των απαραίτητων δεδομένων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικές δοκιμές για να συγκρίνουν τις πολλαπλές μεταβλητές και να αξιολογήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ ή/και κατάθλιψης στις γυναίκες με διαταραχή του γυναικείου οργασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέση ηλικία των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν περίπου 31 ετών. Οι δύο ομάδες, οι γυναίκες με γυναικεία οργασμική διαταραχή και εκείνες χωρίς καμία σεξουαλική δυσλειτουργία, ήταν παρόμοιες ως προς την ηλικία και άλλα χαρακτηριστικά. Οι περισσότερες από τις γυναίκες ήταν παντρεμένες, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, Δομινικανές και ένα μείγμα καθολικών, ευαγγελικών και άθεων. Και οι δύο ομάδες είχαν ως επί το πλείστον ετεροφυλόφιλες σχέσεις.

Τελικά, η μελέτη αποκάλυψε ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα. Πρώτον, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με γυναικεία οργασμική διαταραχή ήταν πιο πιθανό να κάνουν διεισδυτικό σεξ και να αυνανίζονται σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Δεύτερον, περίπου το 35% των γυναικών με γυναικεία οργασμική διαταραχή είχαν ΔΕΠΥ, σε σύγκριση με το 18% στην ομάδα ελέγχου. Τέλος, οι γυναίκες με γυναικεία οργασμική διαταραχή εμφάνιζαν επίσης υψηλότερα επίπεδα σοβαρής κατάθλιψης (16% έναντι 3%).

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ΔΕΠΥ, η σοβαρή κατάθλιψη και η εστίαση στο διεισδυτικό σεξ ήταν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τη γυναικεία οργασμική διαταραχή. Στην πραγματικότητα, η ανάλυση έδειξε ότι οι γυναίκες με ΔΕΠΥ είχαν σχεδόν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γυναικεία οργασμική διαταραχή.

Τα ευρήματα αυτά ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι οι γνωστικές διεργασίες και οι ψυχικές διαταραχές όπως η ΔΕΠΥ και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία. Επιπλέον, ενώ παρατηρήθηκε υψηλό ποσοστό σεξουαλικής κακοποίησης μεταξύ των συμμετεχόντων, δεν αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη γυναικεία οργασμική διαταραχή σε αυτή τη μελέτη. Τελικά, η έρευνα αναδεικνύει την πολυπλοκότητα των οργασμικών εμπειριών στις γυναίκες και υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο της ψυχικής υγείας στη σεξουαλική λειτουργία. Οι γνώσεις αυτές μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη σεξουαλική εκπαίδευση, την πρόληψη και τη θεραπεία των σεξουαλικών διαταραχών στις γυναίκες.

 

https://andrologia.gr/

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης