Για πάρα πολλά χρόνια υπήρξε μια χαρακτηριστική έλλειψη έρευνας και φροντίδας πάνω στην υγεία των τρανς ατόμων. Η διεύρυνση των δεδομένων θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων που επηρεάζουν δυσανάλογα αυτή την πληθυσμιακή ομάδα και να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των εξειδικευμένων αναγκών υγείας τους.

Παρ’ όλα αυτά, το πρώτο απαραίτητο βήμα στην συγκέντρωση δεδομένων υγείας για τα τρανς άτομα είναι ο ακριβής εντοπισμός τους στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των συστημάτων υγείας. Πολλαπλές έρευνες έχουν επιχειρήσει να εντοπίσουν τα δεδομένα των τρανς ατόμων χρησιμοποιώντας τους κωδικούς International Classification of Diseases (ICD) που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου.

Το πρόβλημα που παρουσιάζεται σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι κωδικοί ICD που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου δεν είναι συνεπείς στο πέρασμα του χρόνου. Έχουν αλλάξει από «σεξουαλικές διαταραχές και διαταραχές της ταυτότητας φύλου» στην 9η έκδοση του ICD (ICD-9), σε «τρανσεξουαλισμό και διαταραχή της ταυτότητας φύλου» στην 10η έκδοση (ICD-10).

Οι διαγνώσεις σχετικές με το φύλο έχουν αφαιρεθεί πλήρως από την 11η έκδοση του ICD (ICD-11) αφού το να είναι κανείς τρανς δεν είναι ιατρική διάγνωση. Φυσικά αυτό είναι ένα πολύ καλό βήμα προς το να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται τα τρανς άτομα ως «ασθενείς», όμως από την στιγμή που δεν υπάρχει ειδικός κωδικός γι’ αυτά, ο εντοπισμός και η κάλυψη των αναγκών τους αποδεικνύεται δύσκολη.

Προσφάτως μια ομάδα ερευνητών έλεγξε την συνάφεια και την ευαισθησία 5 συχνά χρησιμοποιούμενων κωδικών ICD για να αναγνωρίσουν τα τρανς άτομα σε μια ιατρική βάση δεδομένων βετεράνων του στρατού. Χρησιμοποιήθηκαν οι κωδικοί ICD-9 302.5 («τρανσεξουαλισμός») και 32.6 (παιδική διαταραχή ταυτότητας φύλου), όπως επίσης και οι ICD-10 κωδικοί F64.0 («τρανσεξουαλισμός»), F64.8 (άλλες διαταραχές της ταυτότητας φύλου) και F64.9 (μη ορισμένη διαταραχή ταυτότητας φύλου).

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές στόχευσαν να εντοπίσουν τις τρανς γυναίκες στην βάση δεδομένων των βετεράνων (καθώς η μεγάλη πλειοψηφία τους χαρακτηρίστηκαν αρσενικά κατά την γέννηση). Συνεπώς ερεύνησαν επίσης για κωδικούς ICD για άμφω ορχεκτομή, που είναι η επέμβαση αφαίρεσης και των δύο όρχεων. Τα άτομα μπορεί να αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς χωρίς να επιδιώκουν θεραπείες επαναπροδιορισμού φύλου, όπως ορμονοθεραπεία ή χειρουργείο, όμως η άμφω ορχεκτομή είναι μια πολύ συνηθισμένη επέμβαση για τις τρανς γυναίκες.

Ανευρέθηκαν 10.738 ασθενείς στο ηλεκτρονικό αρχείο με έναν από τους 5 κωδικούς ICD που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου. Στην συνέχεια οι ερευνητές διάλεξαν τυχαία 32 ασθενείς για κάθε κωδικό (οι μισοί είχαν υποβληθεί σε ορχεκτομή άμφω και οι μισοί όχι) για μια πιο εις βάθος ανάλυση των στοιχείων και για να αποφασιστεί αν αυτοπροσδιορίζονταν ως τρανς.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι για κάθε κωδικό ICD, 88% έως 100% των ασθενών (με ή χωρίς ορχεκτομή) είχαν επιβεβαιωμένα τρανς ταυτότητα φύλου. Οι περισσότερες τρανς γυναίκες σε αυτή τη μελέτη (66%-100% ανά κωδικό ICD) υποβάλλονταν σε ορμονοθεραπεία επαναπροσδιορισμού φύλου.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι 5 αυτοί κωδικοί ICD παρουσίαζαν υψηλή ευαισθησία στον εντοπισμό τρανς ατόμων και αυτοί οι κωδικοί μαζί με ορχεκτομή αποτελούσαν υψηλότατης ακρίβειας δείκτη για το αν το άτομο ήταν τρανς γυναίκα συγκεκριμένα σε αυτή την βάση δεδομένων.

https://andrologia.gr/