Του Μπάμπη Παπαφιλιππάκη

Ψηλα τη σημαία της Ελλάδας κράτησαν στο Ρίο οι Τάκης Μάντης και ο Παύλος Καγιαλής, οι οποίοι χάρισαν στην ελληνική ιστιοπλοΐα το πρώτο της μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 8 χρόνια.

Η ελληνική ιστιοπλοΐα επέστρεψε και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την… παύση το 2012 στο Λονδίνο

Οι Ελληνας ιστιοπλόοι στη medal race των 470 τερμάτισαν στην 10η θέση κι έτσι τελικά ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου, μένοντας πίσω από τους Κροάτες Σίμε Φάντελα/Ιγκόρ Μάρενιτς, που κατέκτησαν την πρώτη θέση και τους Αυστραλούς Μάθιου Μπέλτσερ και Γουίλ Ράιαν, που εν τέλει πανηγύρισαν το ασημένιο μετάλλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ελληνικό πλήρωμα μολονότι στην αρχή ήταν αρκετά πίσω από την Αυστραλία, στο τρίτο σημείο πέρασε μπροστά, όμως, δεν κράτησε το προβάδισμα του, με αποτέλεσμα να αρκεστεί στο χάλκινο μετάλλιο, που ωστόσο αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας.

«Δικαιώθηκαν οι κόποι μας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για δικαίωση των κόπων τους και της δουλειάς τους έκαναν λόγο οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής μιλώντας στη κάμερα της ΕΡΤ.

Παύλος Καγιαλής: «Πολύ δύσκολος αγώνας προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τον Αυστραλό πίσω μας, παλέψαμε όσο μπορούσαμε δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό μην ξεχνάμε ότι ήταν νικητής στο Λονδίνο και παγκόσμιος πρωταθλητής, Έχουμε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς τώρα πια. Αισθανόμαστε περήφανοι, είναι η δικαίωση μιας δουλειάς που είχε πολύ κόπο και προγραμματισμό».

Παναγιώτης Μάντης: «Στη τελευταία σημαδούρα είχαμε και εμείς μια άτυχη στιγμή. Όμως, πετύχαμε το στόχο μας και συνεχίζουμε δυνατά για το μέλλον. Τρώγωντας ανοίγει η όρεξη πλέον θέλουμε και άλλα μετάλλια. Είχαμε πει ότι θα σταματήσουμε όταν χάσαμε τη πρόκριση για το Λονδίνο. Αλλά πεισμώσαμε και καταφέραμε να πάρουμε το μετάλλιο εδώ».

Οι ιστιοπλόοι μας στο βάθρο 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Η τελική κατάταξη:

1. Κροατία (Σίμε Φαντέλα/Ιγκόρ Μάρενιτς) 43 –Χρυσό

2. Αυστραλία (Μάθιου Μπέλτσερ/Γουίλ Ράιαν) 58 –Ασημένιο

3. ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Μάντης/Παύλος Καγιαλής) 58 –ΧΑΛΚΙΝΟ

4. ΗΠΑ 71

5. Μεγάλη Βρετανία 75

6. Σουηδία 79

7. Γαλλία 87

8. Αυστρία 87

Άξιο αναφοράς είναι ότι αυτό είναι το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470 μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Επίσης, η ελληνική ιστιοπλοΐα επιστρέφει και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την… παύση το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).

Υπενθυμίζεται ότι το μετάλλιο είχε εξασφαλιστεί για το ελληνικό δίδυμο από το βραδυ της Παρασκευής, στην 10η και τελευταία ιστιοδρομία, ωστόσο έπρεπει να περιμένουν δύο ημέρες για να μάθουν σε ποιο σκαλί του βάθρου θα ανέβει.

Κι αυτό γιατί η medal race, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη αναβλήθηκε λόγω της άπνοιας που επικρατούσε στη Marina De Gloria, γεγονός που έφερε την αναβολή.

Μάλιστα σε περίπτωση που ο αέρας δεν έκανε το… χατίρι στους διοργανωτές ούτε και σήμερα τότε όπως ανακοινώθηκε τα μετάλλια θα μοιράζονταν σύμφωνα με τη γενική κατάταξη που διαμορφώθηκε με την ολοκλήρωση της 10ης ιστιοδρομίας.



Συγχαρητήρια μηνύματα

Συγχαρητήρια μηνύματα από εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας έλαβαν οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου.

Σε τηλεγράφημά του προς τους δύο αθλητές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε: «Η κορυφαία ολυμπιακή διάκριση και επιτυχία σας, πανάξιος καρπός του συνδυασμού των επίπονων προσωπικών προσπαθειών σας και του υψηλού ήθους σας, ας είναι διαρκής ούριος άνεμος “στα πανιά σας” τόσο για την περαιτέρω αθλητική σας πορεία όσο και κατά την μετέπειτα εν γένει σταδιοδρομία σας. Θερμά συγχαρητήρια».

«Συγχαρητήρια στους ιστιοπλόους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή για το χάλκινο μετάλλιο», απέστειλε μέσω Twitter το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Ολόθερμα συγχαρητήρια στον Παναγιώτη Μάντη και τον Παύλο Καγιαλή που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στα 470 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι δύο κορυφαίοι αθλητές ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατέδειξαν πως, με συνεργασία και επίμονη προσπάθεια, μπορεί κανείς να καταφέρει το καλύτερο και να εμπνεύσει με το παράδειγμά του» ανέφερε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τα οκτώ χρόνια κοινής πορείας μέχρι το Ολυμπακό μετάλλιο

O Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις του στα 470 τον Ιούνιο του 2008 και από τότε αποτελούν το μοναδικό πλήρωμα της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων με τις περισσότερες συμμετοχές ανά τον κόσμο.

Υπεύθυνος για τη σωστή προετοιμασία των δύο ιστιοπλόων είναι ο προπονητής τους Γεράσιμος Ωρολογάς. Μάντης και Καγιαλής άνοιξαν… πανιά για Ρίο από την πρώτη θέση της ελληνικής κατάταξης και έχοντας στις αποσκευές τους το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 του 2014.

Πρόκειται για δύο αθλητές που δεν είχαν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πριν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους στην Ολυμπιακή ρεγκάτα του Ρίο. Ωστόσο, μετά τη εξασφάλιση ενός μεταλλίου στα 470 φρόντισαν να καθηλώσουν τους Έλληνες στις οθόνες τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη σημερινή medal race και να μάθουν την απόχρωση του μεταλλίου, η οποία τελικά ήταν χάλκινη.

Στη βραζιλιάνικη διοργάνωση πήγαν μ’ένα ολοκαίνουριο σκάφος που ονόματι «Ιφιγένεια», το οποίο χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Lascaris Foundation, που αποτελεί τον μεγάλο χορηγό των Ελλήνων πρωταθλητών.

Ας πάμε να δούμε όμως ξεχωριστά τα βιογραφικά των δύο ολυμπιονικών. Ο Παναγιώτης Μαντής γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1981.

Μπήκε στο χώρο της Ιστιοπλοΐας σε ηλικία 8 ετών και ασχολήθηκε με την κατηγορία Optimist στο Ν.Ο.Τ.Κ.
Το 1994 μεταγράφεται στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς και μετά τα optimist ασχολείται ενεργά με την κατηγορία 420, όπου και στέφεται πρωταθλητής Ελλάδος.

Στη συνέχεια, με την Ολυμπιακή κατηγορία 470. Το 2001 και το 2002 στην κατηγορία νέων ανδρών κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470.

Από την άλλη ο Παύλος Καγιαλής γεννήθηκε στις στις 14/07/1984 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Χαλκιδική απ’ όπου ξεκίνησε και την Ιστιοπλοΐα όταν είδε κάτι σκαφάκια στη θάλασσα. Μετά στα 18 του κατέβηκε στην Αθήνα.

Οι μεγαλύτερες διακρίσεις τους:

2010: Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
2013: Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
2014: Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
2015: Αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΧΡΥΣΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ

1960 Dragon ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, Οδυσσέας Εσκιτζόγλου, Γεώργιος Ζαΐμης (πλήρωμα Νηρεύς)

1996 Ιστιοσανίδα Νίκος Κακλαμανάκης

2004 470 Γυναικών Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά

ΑΣΗΜΕΝΙΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ

1972 Finn Ηλίας Χατζηπαυλής

2004 Ιστιοσανίδα Νίκος Κακλαμανάκης

ΧΑΛΚΙΝΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ

1980 Soling Τάσος Μπουντούρης, Αναστάσιος Γαβρίλης, Αριστείδης Ραπανάκης

2008 Yngling Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη

2016 470 Ανδρών Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης