Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της κολύμβησης στους Ολυμπιακούς του Ρίο έγινε στα 100μ. ελεύθερο γυναικών, όπου το -φαινομενικά άχαστο- φαβορί, η Κέιτ Κάμπελ, «καταποντίστηκε» στην έκτη θέση, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για τις υπόλοιπες φιναλίστ.

Οι βασικές αντίπαλοι της Αυστραλής, η οποία τον περασμένο μήνα στο Μπρισμπέιν σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με 52.06, ήταν η αδελφή της Μπρόντε, η Ολλανδή κάτοχος του τίτλου Ρανόμι Κρομοβιτζόγιο και η Σουηδή Σάρα Σιέστρεμ, όμως τη νίκη μοιράστηκαν τελικά η Αμερικανίδα Σιμόν Μάνιουελ και η Καναδή Πένι Όλεκσιακ, οι οποίες ακούμπησαν ταυτόχρονα στον τερματισμό σε 52.70.

O χρόνος τους είναι ρεκόρ Αγώνων και ρεκόρ Αμερικής (τα οποία θα κατέχουν από κοινού), ενώ για τη 16χρονη Όλεκσιακ, που αποτελεί τη μεγάλη αποκάλυψη των Ολυμπιακών του Ρίο, είναι και παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων.

Η Σιέστρεμ τερμάτισε τρίτη με 52.99 και πήρε το τρίτο της μετάλλιο στους Αγώνες, μετά το χρυσό στα 100μ. πεταλούδα και το ασημένιο στα 200μ. ελεύθερο.

Τέταρτη η Μπρόντε Κάμπελ (πρωταθλήτρια κόσμου πέρυσι στο Καζάν), πέμπτη η Κρομοβιτζόγιο που δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της (κάτι που άλλωστε δεν έχει πετύχει καμία αθλήτρια σε αυτό το αγώνισμα μετά τη θρυλική Ντον Φρέιζερ των τριών χρυσών μεταλλίων) και έκτη η Κέιτ Κάμπελ, που μάλλον πλήρωσε τη λανθασμένη τακτική της: πήγε πάρα πολύ γρήγορα στο πρώτο 50άρι και γύρισε ταχύτερα απ΄ ό,τι στο Μπρισμπέιν, αλλά δεν άντεξε στον ίδιο ρυθμό ως το τέλος.

Μία αξιοπερίεργη σύμπτωση είναι ότι το 1984, όταν οι ΗΠΑ είχαν πάρει τον τελευταίο Ολυμπιακό τους τίτλο στα 100μ. ελεύθερο, είχαμε και πάλι δύο νικήτριες, τις Κάρι Σταϊνσάιφερ και Νάνσι Χόγκσεντ, αμφότερες Αμερικανίδες.

Ο Καναδάς, από την άλλη, δεν είχε πάρει ποτέ μετάλλιο σε αυτό το αγώνισμα σε Ολυμπιακούς, αλλά η Όλεκσιακ μπορεί να του χαρίσει κι άλλα στις επόμενες διοργανώσεις. Η 16χρονη αθλήτρια έχει ήδη κερδίσει τέσσερα μετάλλια στο Ρίο, στα ισάριθμα αγωνίσματα που «έπεσε».

Τα αποτελέσματα του τελικού στα 100μ. ελεύθερο γυναικών:

1. Σιμόν Μάνιουελ (ΗΠΑ) 52.70 (Ρεκόρ Αγώνων & Αμερικής)

. Πένι Όλεκσιακ (Καναδάς) 52.70 (Παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων)

3. Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 52.99

4. Μπρόντε Κάμπελ (Καναδάς) 53.04

5. Ρανόμι Κρομοβιτζόγιο (Ολλανδία) 53.08

6. Κέιτ Κάμπελ (Αυστραλία) 53.24

7. Αμπεϊ Ουέιτζιλ (ΗΠΑ) 53.30

8. Ζανέτ Ότεσεν (Δανία) 53.36