Προσαρμοσμένη στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Βραζιλίας, αλλά εντυπωσιακή ήταν η τελετή έναρξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων. Με κύριους άξονες το θέμα της βιωσιμότητας, το χαμόγελο και την ικανότητα των Βραζιλιάνων να αυτοσχεδιάζουν, το Ρίο υποδέχθηκε με τον καλύτερο τρόπο το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.
Το κοινό ξεσηκώθηκε όταν στο γήπεδο παρέλασε η ομάδα των προσφύγωνΠερίπου 60.000 θεατές χειροκρότησαν τις αποστολές των ομάδων, ενώ το κοινό ξεσηκώθηκε όταν στο γήπεδο παρέλασε η «ομάδα των προσφύγων», που συγκροτήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και η Βραζιλία. Πρώτη στο στάδιο «Μαρακανά» μπήκε η Ελλάδα με σημαιοφόρο τη Σοφία Μπεκατώρου.
Η γιορτή ξεκίνησε με χορογραφίες και πυροτεχνήματα, ενώ ολοκληρώθηκε με σάμπα όπως αρμόζει στον λαό των «Καριόκας».
Εντυπωσιακές χορογραφίες με άρωμα Βραζιλίας
Η τελετή ξεκίνησε μ’ ένα βίντεο σχετικό με τη ζωή και την καθημερινότητα στο Ρίο, ενώ το σκηνικό μεταφέρθηκε εντός του γηπέδου, με τους χορευτές να μετρούν αντίστροφα και να γοητεύουν το κοινό με την κινησιολογία και τα ιδιαίτερα κουστούμια τους.
Ο ουρανός της πόλης φωτίστηκε με πυροτεχνήματα και παράλληλα στο κέντρο του γηπέδου εμφανίστηκε το σήμα της ειρήνης, που συνοδεύει το ολυμπιακό κίνημα. Αφού παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος της Βραζιλίας.
Η συνέχεια δόθηκε με μία 3D προβολή και χορογραφίες εμπνευσμένες από την έναρξη της ζωής του πλανήτη. Οι μικροοργανισμοί έδωσαν τη θέση τους στο δάσος του Αμαζονίου, ενώ στη συνέχεια έφθασαν οι Ευρωπαίοι άποικοι και οι Αφρικανοί σκλάβοι, μέχρι να σχηματιστεί η σημερινή μορφή του Ρίο.
Ακροβάτες και αθλητές… παρκούρ περιέγραψαν τον σύγχρονο τρόπο ζωής των Βραζιλιάνων, χορεύοντας ανάμεσα στα μεγάλα κτήρια. Μέρος της ιστορίας της Βραζιλίας είναι η ανακάλυψη του αεροπλάνου (14 bis) το οποίο απογειώθηκε μέσα από το στάδιο. Το 1906 το αεροπλάνο 14 bis με κυβερνήτη τον Σάντος Ντιμόν έγινε το πρώτο σώμα βαρύτερο από τον αέρα που πέταξε για 60 μέτρα.
Πρώτη στο «Μαρακανά» η αποστολή της Ελλάδας
Η παρέλαση των αθλητών ξεκίνησε με την Ελλάδα να μπαίνει πρώτη στο γήπεδο, ως η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας ήταν η Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Σοφία Μπεκατώρου.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι χώρες κατά αλφαβητική σειρά, ενώ τα βλέμματα έκλεψαν οι αποστολές του Νότιου Σουδάν και του Κοσόβου που παρέλασαν για πρώτη φορά. Συγκίνηση και πολλά χειροκροτήματα απέσπασε η ομάδα των προσφύγων που συγκρότησε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ τελευταία παρέλασε η «οικοδέσποινα» Βραζιλία, η οποία αποθεώθηκε από το κοινό του «Μαρακανά»!
Ο επίλογος της τελετής έναρξης επεφύλασσε ομιλίες από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Κάρλος Νούσμαν, όπως και τη βράβευση του Ολυμπιονίκη του στίβου, του Κενυάτη Κιπτσόνγκε Κέινο. Πρόκειται για βετεράνο αθλητή και ανθρωπιστή που βραβεύτηκε για την προσφορά του τόσο ως αθλητής όσο και για τη μετέπειτα πορεία της ζωής του.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τεμέρ κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ η Ολυμπιακή σημαία κρεμάστηκε στον ιστό της υπό τη μελωδία του ύμνου. Μια μουσική σύνθεση που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά.
Έντονο έγινε το… χρώμα του Ρίο όταν ξεκίνησε το πάρτι σε ρυθμό σάμπα και εικόνες καρναβαλιού μεταφέρθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο φαντασμαγορικός επίλογος γράφτηκε από τον Βαλντερλέι Μοντέιρο ντε Λίμα. Ο παλαίμαχος Μαραθωνοδρόμος ήταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ο οποίος άναψε τον βωμό και έκανε πραγματικότητα τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Δείτε εικόνες από την τελετή έναρξης:
Οδομαχίες έξω από το «Μαρακανά»
Με… επεισόδια ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την τελετή έναρξης. Αρκετά μέτρα έξω από το στάδιο Μαρακανά πολίτες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης στο Ρίο και έχουν εκδηλώσει εξ αρχής την αντίθεσή τους με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές και συγκρούστηκαν σώμα με σώμα με τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος και να επαναφέρουν την τάξη στην πόλη.
Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής τέθηκαν σε επιφυλακή για να σβήσουν τις εστίες φωτιάς, ενώ το κοινό αντιμετώπισε πρόβλημα στην προσπάθειά του να μεταβεί στο Μαρακανά.
Διαβάστε επίσης:
Με 97 εκπροσώπους στο Ρίο η Ελλάδα!, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016, 01:55
Το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών στο Ρίο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016, 03:49
Το τηλεοπτικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016, 02:47
Κρούσμα ντόπινγκ στην ελληνική αποστολή, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016, 20:06
Ολυμπιακοί Αγώνες: Το πρόγραμμα του Σαββάτου, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016, 21:56
Ρίο 2016: Το πρόγραμμα των Ελλήνων για το Σάββατο, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016, 21:43
Ρίο 2016: Ο ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2016, 23:37
Λιγότεροι αρχηγοί κρατών θα βρεθούν στο Ρίο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2016, 19:32