Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας

Περισσότεροι από 1.500 πιστοί παρευρέθηκαν στον ναό Παναγίας Σουμελά της Μητρόπολης Αχαρνών για την υποδοχή του Πατριάρχη της Μόσχας.

Λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα, ο πατριάρχης Κύριλλος παρέδωσε αποτμήματα ιερών λειψάνων των οσίων Σεραφείμ του Σάρωφ και Ματρώνης στον νεοαναγειρόμενο ναό Παναγίας Σουμελά, ενώ ακολούθως επισκέφτηκε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».

To zougla.gr ήταν εκεί και κατέγραψε την επίσκεψη του Πατριάρχη:


(Ο Πατριάρχης Κύριλλος)

(Με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο)


(Αγήματα του Ναυτικού)

Αύριο θα μεταβεί στο Άγιον Όρος.

Συλλείτουργο στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών

Στους μακραίωνους δεσμούς των δύο Εκκλησιών αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από άμβωνος, κατά το συλλείτουργο με τον πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών.

«Μας συνδέουν κοινές ιστορικές μνήμες και κοινοί αγώνες, και επιπλέον μας ενώνουν η μυστηριακή ζωή και η κοινή μαρτυρία κατά την εκπλήρωση της αποστολής μας στον σύγχρονο κόσμο» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, επισημαίνοντας ότι «η οικοδόμηση της ενότητος της Εκκλησίας δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά επιβεβαιώνεται μέσα στην εμπειρία του εκκλησιαστικού Σώματος. Είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος και του διαρκούς αγώνος της εκκλησιαστικής κοινότητος».

Στην αντιφώνησή του, ο Ρώσος πατριάρχης σημείωσε ότι «σήμερα λαοί πολλών χωρών με μακραίωνη ιστορία του χριστιανισμού αντιμετωπίζουν μια πολύ σοβαρή πολιτιστική πρόκληση: να ζουν με τον Θεό ή χωρίς Αυτόν, να δεχθούν ως κανόνα την άρση παντός ηθικού περιορισμού ή να έχουν ως γνώμονα την ανατεθείσα υπό Αυτού σε μας ευθύνη του λόγου και των πράξεων, των ψηφιζομένων νόμων και γενικώς της κατευθύνσεως της ζωής».

Ο πατριάρχης Κύριλλος επισήμανε ότι «υπό αυτές τις περιστάσεις αναδεικνύεται ιδιαιτέρως ο ρόλος της Εκκλησίας», ενώ αναφέρθηκε στην κοινή πίστη των δύο λαών, υπογραμμίζοντας πως «παρά τις διαφορές γλώσσης, εθίμων και ακόμα τινές τελετουργικές λεπτομέρειες, έχουμε ένα πάρα πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο ενοποιητικό στοιχείο, και αυτό είναι της αγάπης μας προς τον Θεό, της εν πίστει ζωής μας, της κοινής προοπτικής της αιωνιότητος, η οποία μας ενδυναμώνει στον πνευματικό μας αγώνα και κατευθύνει το έργο μας».

Το «παρών» στον Άγιο Παντελεήμονα έδωσαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και πλήθος πιστών.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος