Η σχέση της Ζακύνθου με την ποίηση είναι μοναδική στον ελληνικό χώρο και η καλλιέργεια των γραμμάτων τους περασμένους αιώνες ανέδειξε σπουδαίες προσωπικότητες με κορυφαίες αυτές των εθνικών ποιητών Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου.

Όμως δεν είναι μόνον αυτοί. Στην Ιταλία ο Ζακυνθινός ποιητής Νικόλαος Ούγος Φώσκολος τιμάται ως εθνικός ποιητής της γειτονικής μας χώρας. Γεννήθηκε ως Έλληνας το 1798 σε μια γειτονιά της Πόλης, μεγάλωσε ως πολίτης της Γαληνότατης Δημοκρατίας του ‘Αγιου Μάρκου (Βενετία) και έγραψε μερικά από τα πιο σπουδαία έργα της ιταλικής λογοτεχνίας.

Αυτό τον σπουδαίο άνδρα τιμά η ιδιαίτερη πατρίδα του εδώ και πολλές δεκαετίες με πολλούς τρόπους. Ο πιο σημαντικός ίσως τρόπος είναι η αποκατάσταση τα τελευταία χρόνια, της οικίας όπου γεννήθηκε ο ποιητής και η προσπάθεια να ανοίξει σύντομα στο κοινό ως ένα επισκέψιμο Μουσείο.

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023, στις 19:00 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα οργανώνεται μια βραδιά λόγου και τέχνης με τίτλο «Η Ζάκυνθος τιμά τον ποιητή Νικόλαο – Ούγο Φώσκολο». Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο ομώνυμος Πολιτιστικός Σύλλογος Ζακύνθου (ΠΣΖ) και η Ένωση Ζακυνθίων της Αθήνας, ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ζακύνθου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν:

– O καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για το Μουσείο Φώσκολου, Γεράσιμος Ζώρας, με θέμα «Ο Ούγος Φώσκολος και το έργο του. Ένας ποιητής που ενώνει τους πολιτισμούς Ελλάδας και Ιταλίας».

– Ο πρόεδρος του ΠΣΖ «Ούγος Φώσκολος», Φίλιππος Συνετός με θέμα «Οι διαχρονικές προσπάθειες της Ζακύνθου να αναδείξουν το έργο του ποιητή και η Οικία Φώσκολου».

– Ο πρόεδρος της Ένωσης Ζακυνθίων Διονύσης Κονιτόπουλος με θέμα «Οι προσπάθειες των Ζακυνθινών της διασποράς για την ενίσχυση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πατρίδας μας».

Θα ακολουθήσει παρουσίαση των μουσειακών συλλογών της Οικίας του ποιητή, από εκπρόσωπο της επιστημονικής ομάδας του ΠΣΖ.

Οι συλλογές αυτές αποτελούν σήμερα την μοναδική ολοκληρωμένη προσπάθεια συγκρότησης μουσειακού χώρου στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο ποιητής πριν από 225 χρόνια στη Ζάκυνθο, το οποίο με επιμέλεια και φροντίδα η ιδιαίτερη πατρίδα του, φρόντισε να υπάρχει στην ίδια ακριβώς μορφή και θέση, με την αρχική.

Έργα τέχνης, εκδόσεις της εποχής, σπάνιο εικαστικό υλικό, αντικείμενα και έπιπλα εποχής, στεγάζονται στο σπίτι του ποιητή που ο φορέας φιλοδοξεί τις επόμενες εβδομάδες να παραδώσει στο κοινό με ελεύθερο επισκεπτήριο.

Ο Νικόλαος Ούγος Φώσκολος, από Ελληνίδα μητέρα και Ιταλό πατέρα, διατήρησε άσβεστη μέσα του τη φλόγα του ελληνισμού και τα έργα του είναι βαθιά επηρεασμένα από την αρχαία ελληνική πραγματεία. Ως πολίτης των ιταλικών κρατιδίων της εποχής που έζησε, αφιέρωσε τη ζωή και τα έργα του, στην ενδυνάμωση της ιταλικής αναγέννησης (il Risorgimento) για τη δημιουργία του σύγχρονου ιταλικού κράτους ενώ παράλληλα ενίσχυε με πολλούς τρόπους την επαναστατικότητα των Ελλήνων απέναντι στην οθωμανική αυτοκρατορία. Το 1824, με επιστολή του στον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, γραμμένη στα ελληνικά, εξέφρασε την επιθυμία να κατέλθει στην επαναστατημένη Ελλάδα.

Η ποίηση, οι τραγωδίες και τα πολιτικά κείμενα του ποιητή απηχούσαν τις απόψεις των πλέον φιλελεύθερων στοιχείων που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη μετά την Γαλλική Επανάσταση και εξακολουθούν να επηρεάζουν ακόμα και σήμερα τα οράματα και τις σκέψεις των Ευρωπαίων διανοουμένων. Τα έργα του θεωρούνται ως τα αριστουργήματα της πρώιμης ιταλικής λογοτεχνίας και μετά το θάνατό του η σορός του ενταφιάστηκε πλάι στα μνημεία του Δάντη και του Μιχαήλ Αγγέλου, στο ιταλικό Πάνθεον, στη Φλωρεντία. Θεωρείται δε ως ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ευρώπης, την εποχή που έζησε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ