Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο θα υψωθεί με αερόστατο στις 7 μ.μ. το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά, στον παραλίμνιο χώρο κάτω από το γήπεδο της Πεζούλας (λίγο πριν από την πλαζ), στη λίμνη Πλαστήρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης των αγώνων για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με τη «Γιορτή της Σημαίας».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης που ανακοινώθηκε, προβλέπεται να ξεκινήσει πομπή με επικεφαλής την προ-επαναστατική σημαία των Αγράφων, την οποία είχαν ως σύμβολο οι κλέφτες των Αγράφων από τις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα, μέχρι την Επανάσταση του 1821. Η σημαία θα υψωθεί στην ιστορική τοποθεσία «Στεφάνι» Μορφοβουνίου, όπου ο Καραϊσκάκης είχε μόνιμο καραούλι, για να παρακολουθεί τις κινήσεις των Οθωμανών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το παραπάνω σημείο που έχει επιλέξει ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, να τοποθετήσει την προ-επαναστατική σημαία, ήταν η πρώτη σκοπιά του Καραϊσκάκη, απ’ όπου παρακολουθούσε τους Τούρκους που είχαν έδρα το Φανάρι Ιθώμης. Στο επόμενο χωριό, την Κερασιά, υπάρχει ακόμα και σήμερα η θέση “Ταμπούρια τ’ Καραϊσκάκη”, απ’ όπου ο “γιος της καλογριάς” έδωσε μάχη με τους Τούρκους. Τέλος, στο Βουνέσι Αγράφων ο Καραϊσκάκης το 1822 πήρε από μόνος του το Αρματολίκι των Αγράφων με τη στήριξη άλλων οπλαρχηγών.
Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα αξιοποιεί και αναδεικνύει την Τοπική Ιστορία. Σύντομα θα δημιουργήσει ιστορικό – πολιτιστικό μονοπάτι με σημεία αναφοράς το 1821 και τα άλλα επαναστατικά κινήματα των Αγράφων.
Ποια χαρακτηριστικά όμως είχε προ- επαναστατική σημαία των Αγράφων; Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα – προτάσεις μελών της Επιτροπής ιστορίας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, από την παράθεση ιστορικών πηγών, αλλά και τη διαβούλευση όπως έχει γίνει μέσα από την διανομή όλων των κειμένων και τον γραπτό διάλογο των μελών της Επιτροπής Ιστορίας Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, τα μέλη καταλήγουν ομόφωνα σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Όπως τονίζεται, στα προεπαναστατικά χρόνια, κατά την Επανάσταση του 1821 αλλά και στα μετεπαναστατικά κινήματα των Αγράφων (1854, 1866, 1878) χρησιμοποιήθηκαν διάφορες σημαίες από Αγραφιώτες οπλαρχηγούς, για τις οποίες πρέπει να ληφθεί μέριμνα ανάδειξης και προβολής.
Μία από αυτές που ύψωσαν οι Αγραφιώτες, είχε χρώμα λευκό με κόκκινο και είναι με τα σημερινά ιστορικά δεδομένα η αρχαιότερη και μακροβιότερη. Φαίνεται ότι ξεκινά από τα χρόνια του πρώτου κλεφταρματολού των Αγράφων, του μικρού Χορμόπουλου, (1683), όπως μας τη διασώζουν οι πηγές που κατέθεσε διεξοδικά ο Δημήτρης Αγγελής και άλλα μέλη, και φθάνει μέχρι τις ημέρες της Επανάστασης τους 1821, όπου «Οι Καλαρρυτηνοί και οι Αγραφιώται ύψωσαν λευκήν με ερυθρόν σταυρόν». Έφερε σχήμα σταυρού στη μέση, η οποία δεν χώριζε τη σημαία σε τεταρτημόρια, αλλά έδινε έμφαση στο σύμβολο του σταυρού. Ιστορικά το κόκκινο σύμβολο του σταυρού, όπως περιγράφεται, ταιριάζει απόλυτα διότι ουσιαστικά ταυτίζεται με τον Άγιο Γεώργιο της Χριστιανοσύνης, τον οποίο αναγνώριζαν και προσκυνούσαν όλοι οι ένοπλοι άντρες.
Για τη συγκεκριμένη σημαία προτείνεται ο προσδιορισμός της ταυτότητας με την εξής φράση: «Μία προ-επαναστατική σημαία των Αγράφων».
Ακόμα μία σημαία, στο πλαίσιο της ίδιας παραπάνω πηγής που έχουμε στη διάθεσή μας, μετεπαναστατική, είναι του Γεωργίου Βελή, υιού του Κώστα Βελή και υψώθηκε στα Άγραφα και τα χωριά του Βάλτου, φωτογραφία της οποίας καταχωρήθηκε στην τεκμηρίωση.
Αντίθετα δεν έχει τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα, η επαναστατική σημαία που ύψωσε ο πατέρας του Κ. Βελής στις 10/5/1821 στο Κεράσοβο της Ευρυτανίας, ο οποίος λίγους μήνες μετά βρήκε τραγικό θάνατο με απίστευτα βασανιστήρια από τους τούρκους, όταν τον συνέλαβαν ζωντανό. Μετά την 1/1/1822 με το Σύνταγμα της Α Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου υπάρχει επίσημη σημαία, γαλάζια με λευκό σταυρό.
Τέλος, η Επιτροπή Ιστορίας αποκαθιστά το λάθος της τρίχρωμης σημαίας του Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη, η οποία εσφαλμένα αποδόθηκε στους Αγραφιώτες οπλαρχηγούς. Με την συμβολική αυτή ενέργεια ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα αξιοποιεί και αναδεικνύει την Τοπική Ιστορία.
Ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος σε σχετική δήλωση αναφέρει: «Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ξεκινά τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με το πιο ακριβό σύμβολο των Ελλήνων: τη σημαία. Τιμάμε τους Εθνικούς Αγώνες, τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές που θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για να έχουμε σήμερα εμείς ελεύθερη Πατρίδα, εθνική υπόσταση, ταυτότητα και αξιοπρέπεια. Διακόσια (200) χρόνια μετά την ύψωση της σημαίας της Επανάστασης στα Άγραφα από τον Κώστα Βελή, τιμάμε επώνυμους κι ανώνυμους κλεφταρματωλούς, αλλά και τους Αγραφιώτες προγόνους μας που πάλεψαν κόντρα στη λογική και έκαμαν το σύνθημα ελευθερία ή θάνατος στάση ζωής».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ