Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και πλήθος κόσμου είπαν σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον Αχιλλέα Βασιλειάδη, που έφυγε την Τρίτη (7/1) από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη στον χώρο της ποντιακής παράδοσης.

Ο αγαπημένος τραγουδιστής, ηθοποιός, χορευτής και χοροδιδάσκαλος του ποντιακού ελληνισμού, κηδεύτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (8/1) στο Μεσιανό Πέλλας, από τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονα.

Πόντιοι λυράρηδες ήταν στην κεφαλή της πομπής από τον ναό μέχρι τα κοιμητήρια και ο κόσμος τους συνόδευσε στα τραγούδια που έπαιζαν. To «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Γκιουλέκας, o γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, οι καλλιτέχνες Ματθαίος Τσαχουρίδης και Αλέξανδρος Παρχαρίδης, εκπρόσωποι φορέων και ποντιακών σωματείων.

Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης γεννήθηκε το 1952 στην Αργυρούπολη της Δράμας, με καταγωγή από την Αργυρούπολη του Πόντου. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι σε ηλικία 10 ετών, σε ποντιακό έργο στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Με μεγάλη αγάπη για το ποντιακό θέατρο, συνεργάστηκε με πολλούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Σε ηλικία 16 ετών μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όπου και φιλοξενήθηκε στο οικοτροφείο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 19 Μαΐου, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.

Για 27 ολόκληρα χρόνια ήταν παρουσιαστής του Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Γερμανίας. Το 1993 μαζί με τον αδελφικό του φίλο Κώστα Σιαμίδη καθώς και τον τραγουδιστή Γιάννη Κουρτίδη ξεκίνησαν την λειτουργία της μουσικής σκηνής «Παρακάθ», στη Θεσσαλονίκη.

Έκανε αμέτρητα ταξίδια στον Πόντο, την γη των προγόνων του, μέχρι το 2021, οπότε και του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία.