Βρετανοί κορυφαίοι σχεδιαστές μόδας θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα απαγορεύσει την πώληση αληθινής γούνας.

Σχεδιάστριες μόδας με μακρόχρονη ακτιβιστική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ, η Βίβιαν Γουέστγουντ, η Κάθριν Χάμνετ, καθώς και οι συνάδελφοί τους, Κρίστοφερ Ρέιμπερν, Ερντέμ Μοράλιογλου σε συνεργασία με την αλυσίδα πολυκαταστημάτων Selfridges θέτουν το ζήτημα σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον

Οι σχεδιαστές υπογραμμίζουν την ικανότητά τους να «ακμάζουν, χωρίς να είναι συνεργοί στα δεινά που προκαλούνται από το εμπόριο γούνας» και αναφέρουν την «φθίνουσα ζήτηση» για πραγματική γούνα από καταναλωτές και λιανοπωλητές του Ηνωμένου Βασιλείου.

«[Έχουμε] κοινή πεποίθηση ότι η μόδα, που καθοδηγείται από τους καταναλωτές και διευκολύνεται από την καινοτομία, εξελίσσεται για να καταστήσει τη γούνα από ζώα ξεπερασμένη, καθώς όλο και περισσότεροι σχεδιαστές μόδας πολυτελείας και λιανοπωλητές την εξαφανίζουν από τις συλλογές τους. Η πλειονότητα των καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίπτει τη γούνα των ζώων για ηθικούς λόγους » αναφέρεται στην επιστολή.

Επιπλέον στην επιστολή παρέχεται υποστήριξη στη συνεχιζόμενη εκστρατεία #FurFreeBritain από την Humane Society International, οργάνωση που προωθεί τα δικαιώματα των ζώων και προτρέπει για πλήρη απαγόρευση γούνας.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο γίνει η πρώτη χώρα που θα απογορεύσει την πώληση γούνας ζώων, σίγουρα αυτό θα ενισχύει τη φήμη του ως παγκόσμιου κόμβου για την καινοτομία στην ηθική μόδας» τονίζουν οι σχεδιαστές μόδας.

Η Κλερ Μπας, εκτελεστική διευθύντρια της Humane Society International στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικρότησε την κίνηση των σχεδιαστών, «οι οποίοι αρνούνται να βάλουν τη βαναυσότητα στην πασαρέλα επειδή ξέρουν ότι δεν υπάρχει τίποτα λαμπερό σε αλεπούδες με νοητική υστέρηση, σκύλους ρακούν που θανατώνονται με ηλεκτροπληξία, βιζόν μολυσμένα με COVID-19 και άγρια παγιδευμένα κογιότ που πυροβολούνται στο κεφάλι. Η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών καταναλωτών απορρίπτουν τη γούνα και καθώς αποκαλύπτεται η ακραία σκληρότητα της γούνας, μια παγκόσμια μείωση της ζήτησης έχει οδηγήσει αυτή τη βιομηχανία σε μια πτωτική πορεία. Η δολοφονία ζώων για τη μόδα δεν αντικατοπτρίζει το brand Βρετανία, ακόμη και η Αυτού Μεγαλειότητά της έχει σταματήσει να αγοράζει νέες γούνες. Επομένως, είναι καιρός η κυβέρνησή μας να εξορίσει το εμπόριο γούνας στα βιβλία της ιστορίας όπου ανήκει και να απαγορεύσει την πώληση γούνας », πρόσθεσε η Κλερ Μπας.