Τρία βιτρό σε ένα γοτθικό μοναστήρι στο Tholey της Γερμανίας είναι το τελευταίο μεγάλης κλίμακας έργο του παγκοσμίου φήμης Γερμανού καλλιτέχνη Γκέρχαρντ Ρίχτερ. Ο ίδιος ο 88χρονος καλλιτέχνης, μιλώντας στον γερμανικό Τύπο, το επιβεβαίωσε: είπε ότι τα ύψους εννέα μέτρων και κάτι, βιτρό «στα σίγουρα» θα είναι το τελευταίο μεγάλης κλίμακας αριθμημένο έργο του (πλέον, ανέρχονται συνολικά σε 957).
Τα βιτρό κοσμούν πλέον το Αββαείο των Βενεδικτίνων (12 μοναχοί) στο Tholey και είναι δωρεά του ιδίου του Γκέρχαρντ Ρίχτερ. Το κόστος καλύφθηκε από επενδυτή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως πληροφόρησαν από το Αββαείο. Κατασκευάστηκαν στο χέρι στο κοντινό Μόναχο, στο ιδιαίτερα εκτιμούμενο εργαστήριο υαλουργίας Gustva van Treeck και τα πολύχρωμα και ψυχεδελικά μοτίβα τους προέρχονται από τη σειρά έργων με τίτλο «Pattern» του 1990 του Ρίχτερ.
Πέραν της εγκατάστασης των βιτρό που σχεδίασε ο Ρίχτερ, στο Αββαείο ήδη τοποθετήθηκαν κάποια από τα 34 βιτρό – παραστατική τέχνη, όχι αφηρημένη – που ετοιμάζει ο μουσουλμάνος Αφγανός καλλιτέχνης Μαχμούντα Μακσούντι, ο οποίος ζει και θεραπεύει την τέχνη του στο Μόναχο (έως το Πάσχα του 2021 θα έχουν τοποθετηθεί όλα). «Το να φέρουμε μαζί στην εκκλησία τον Ρίχτερ και τον Μακσούντι ήταν ένα ρίσκο, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ότι ξαναβρέθηκαν τα χρώματα» είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Ηγούμενος Μαουρίτιους Χόριολ. «Η εκκλησία ανταυγάζει αρμονία. Κάθε ώρα της μέρας έχει διαφορετικό χαρακτήρα φωτός. Σε αυτά τα παράθυρα, πάντα θα ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο» πρόσθεσε.
Πιστεύεται ότι το Αββαείο είναι το παλαιότερο μοναστήρι στη Γερμανία καθώς στις πηγές υπάρχει γι’ αυτό αναφορά για πρώτη φορά το 634 μΧ. Πριν μια δεκαετία είχε καταστραφεί οικονομικά, αλλά πλέον είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ροή φιλότεχνων επισκεπτών στη μικρή πόλη των περίπου 2.500 κατοίκων (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100.000 επισκέπτες την πρώτη χρονιά).
Ο Ρίχτερ δεν ταξίδεψε για να δει αυτοπροσώπως την ολοκληρωμένη εγκατάσταση, αλλά βλέποντας τις φωτογραφίες είπε ότι τον «εξέπληξε» το αποτέλεσμα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ