“Ο Πόλεμος στον κόσμο (2 τόμοι): Ο αιώνας του Μίσους, 1901 – 2000”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μνημειώδες έργο που διαθέτει άπειρα πλεονεκτήματα ως ιστορικο-πολιτική ανάλυση και που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα σπουδαιότερα εκδοτικά γεγονότα φέτος στην Ελλάδα, προσφέρουν στο απαιτητικό κοινό οι εκδόσεις Ιωλκός. Ο ίδιος ο συγγραφέας του έργου, Νάιαλ Φέργκιουσον, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο 20ός αι. υπήρξε ο «Αιώνας του Μίσους» για την Ανθρωπότητα. Με το παρόν έργο του διεισδύει στα βαθύτερα αίτια τα οποία κατέστησαν αυτήν την ιστορική περίοδο ως την πλέον αιματηρή για το ανθρώπινο είδος από την πρώτη εμφάνισή του στη Γη.

Ο 20ός αι. κυριαρχήθηκε από δύο Παγκόσμιους Πολέμους, εκατοντάδες άλλες μικρότερες διακρατικές περιφερειακές συγκρούσεις και εμφύλιες διαμάχες, καθώς και από μία σειρά -ψυχρά οργανωμένων και σχεδιασμένων από κεντρικούς κρατικούς φορείς- πληθυσμιακών εξολοθρεύσεων (εθνοκαθάρσεων). Ο ίδιος αιώνας «κληροδότησε» στο διάδοχό του, τον 21ο, το βάρος της ανατροπής τού κυριότερου δημιουργήματος των αστικών επαναστάσεων αλλά και της λεγόμενης βιομηχανικής επανάστασης: Του εθνικού κράτους. Αν για την κατάρρευση και τη διάλυση των πολυεθνικών αυτοκρατοριών χύθηκαν τόσοι ποταμοί αίματος, πόσο αίμα άραγε θα πρέπει να χυθεί προκειμένου να επιτευχθεί η διάσπαση του πυρήνα του εθνικού κράτους;

Το βιβλίο «Ο Πολέμος στον Κόσμο» εξηγεί πώς η τεράστια πνευματική, τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική πρόοδος του 20ού αι. χρησιμοποιήθηκε σε μέγιστο βαθμό για αθέμιτους σκοπούς και κυρίως για τη «βιομηχανοποίηση» των γενοκτονιών και της διάλυσης κρατών. Η έρευνα του Φέργκιουσον, με το σπινθηροβόλο της πνεύμα, οδηγεί τα βήματα του αναγνώστη από τα γκουλάγκ της σιβηρικής στέπας στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης των πεδιάδων της Πολωνίας, από τους δρόμους του Σεράγεβου στις αμμουδιές της ιαπωνικής Οκινάουα, από τις αποβάθρες της φλεγόμενης Σμύρνης στα πεδία θανάτου των Ερυθρών Χμερ της Καμπότζης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ένα έργο γεμάτο καινοφανείς απαντήσεις που μεταμορφώνει εντελώς το μέχρι τώρα γνωστό πεδίο της ιστοριογραφικής έρευνας. Το κείμενο συνοδεύεται από πλούσια εικονογράφηση και χαρτογράφηση, αναλυτικό ευρετήριο κύριων ονομάτων και όρων, καθώς και πρόσφατα ενημερωμένη διεθνή βιβλιογραφία.

 

“Το πλέγμα του πλούτου: Το χρήμα και η εξουσία στον κόσμο 1700 – 2000”

Η μεγαλειώδης εργασία-ανάλυση του Βρετανού ιστορικού της Οικονομίας Niall Ferguson (Νάιαλ Φέργκιουσον) είναι ένα έργο μεγάλης επιστημοσύνης και βαθιάς μελέτης των διεθνών πηγών και της σύγχρονης βιβλιογραφίας. Ένα έργο που εξετάζει και αναλύει με λαμπρό τρόπο και μεθοδολογία το πώς τα εθνικά κράτη, από τις αρχές του 18ου έως και τα τέλη του 20ού αι., διαχειρίστηκαν, εκμεταλλεύτηκαν και αξιοποίησαν πολιτικά τον πλούτο τους. Μέσα στις σελίδες του έργου και καθώς ο αναγνώστης ξεναγείται στη σκηνή, στα παρασκήνια, αλλά ακόμη και πίσω από τα παρασκήνια του διεθνούς τραπεζο-οικονομικο-πολιτικού πλέγματος, προσεγγίζει όλο και περισσότερο στην ουσία του ερωτήματος «τι είναι τελικά ο πλούτος;». Η ρίζα κάθε κακού ή μήπως η δύναμη που κάνει ακόμη και τη Γη να περιστρέφεται; Το βιβλίο του Ν. Φέργκιουσον από κάθε άποψη συνιστά τη σημαντικότερη σύγχρονη προσπάθεια να αποκατασταθεί η αλήθεια γύρω από την οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις των πολυεθνικών, τις κινήσεις στο παγκόσμιο σύστημα εμπορίου, τα ομόλογα και τα κρατικά χρέη.

 

“Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στρατιωτική, διπλωματική, οικονομική και κοινωνική ιστορία 1914 – 1918”

Μια εξαιρετική ανάλυση των σπουδαιότερων ζητημάτων που σημάδεψαν την έκρηξη και την εξέλιξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο συγγραφέας κρίνει (και ορθά) επιβεβλημένο να χρησιμοποιήσει μια εκτενέστατη βιβλιογραφία (κυρίως αγγλόγλωσση, γαλλόγλωσση και γερμανόγλωσση), να επανεκτιμήσει και να επαναδιατυπώσει τα πλέον πρόσφατα πορίσματά της, δίνοντας έτσι στον αναγνώστη σύγχρονες και ριζοσπαστικές απαντήσεις σε μια σειρά ιστορικών ζητημάτων μεγάλης βαρύτητας, όπως:      

Ήταν αναπόφευκτος αυτός ο κατακλυσμός και αντιπροσώπευαν πράγματι οι Γερμανοί μια γνήσια απειλή για τις Δυνάμεις της Αντάντ;Έγινε στ’ αλήθεια δεκτή με κύματα λαϊκού ενθουσιασμού σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, η κήρυξη του πολέμου; Γιατί οι άνδρες-πολεμιστές εξακολούθησαν να μάχονται για 4 χρόνια και 3 μήνες, ενώ οι συνθήκες ζωής στα χαρακώματα ήταν τόσο άθλιες; Υπήρχε μήπως διάχυτος ένας «έρωτας θανάτου» που οδηγούσε τους ίδιους τους στρατιώτες στην αυτοκαταστροφή τους; Ποιοι πλήρωσαν (ή μάλλον δεν πλήρωσαν τελικά ως όφειλαν) το κόστος του πολέμου; Πόσο υπεύθυνες ήταν για την κατάρρευση της γερμανικής οικονομίας το 1922-23 και τον υπερπληθωρισμό οι περίφημες «επανορθώσεις» της Συνθήκης των Βερσαλιών, τις οποίες οι Γερμανοί ουδέποτε κατέβαλαν;

Το κείμενο του Ν. Φέργκιουσον με μεγάλη ευρηματικότητα και παρατηρητικότητα εξετάζει όλες τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του πολέμου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και διεισδύει στα φαινόμενα εκείνα που προκάλεσαν τη γένεση των ολοκληρωτικών ιδεολογιών και καθεστώτων της δεκαετίας του 1930, με αποκορύφωμα το Ναζισμό που προετοίμασαν την ακόμα μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή του επόμενου μεγάλου πολέμου.

Το έργο «Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος – Στρατιωτική, διπλωματική, οικονομική και κοινωνική ιστορία» αποτελεί για τον Έλληνα αναγνώστη, που γνωρίζει ότι η χώρα μας βίωσε την εμπειρία της παγκόσμιας σύρραξης και ανθρωποσφαγής αλληλένδετη με την τραγωδία του Εθνικού Διχασμού, μια θαυμάσια πρόσκληση σε μια πανδαισία μελέτης ιστορικών γεγονότων και των σύγχρονων ερμηνειών τους.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νάιαλ Φέργκιουσον (Niall Ferguson) θεωρείται από τους πιο ανανεωτικούς Ιστορικούς. Είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ερευνητής μέλος του Κολεγίου Jesus του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος του Ινστιτούτου Hoover του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Colossus: The Rise and Fall of the American Empire», «Empire: How Britain Made the Modern World», «The Cash Nexus» (Ιωλκός, 2007-2008), «The Pity of War» (Ιωλκός, 2007-2008), The House of Rothschild και «Paper and Iron». Αρθρογραφεί στα σημαντικότερα περιοδικά και εφημερίδες του διεθνούς Τύπου (Time Magazine, Sunday Telegraph κ.ά.). Από το 2003 έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει τρεις επιτυχημένες σειρές ντοκιμαντέρ για το Channel Four. Μοιράζεται το χρόνο του μεταξύ Οξφόρδης και Χάρβαρντ μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης