Ακτιβιστές για το κλίμα πέταξαν σούπα σε πίνακα του Μονέ σε γαλλικό μουσείο χθες, αφού έκαναν ακριβώς το ίδιο στη «Μόνα Λίζα» τον περασμένο μήνα.
Το Musee des Beaux-Arts στη Λυών, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας , ανέφερε σε δήλωση ότι η επίθεση στο «Le Printemps» (Άνοιξη) του Κλοντ Μονέ σημειώθηκε στις 3.30 μ.μ τοπική ώρα το Σάββατο.
Ο πίνακας του 1872 προστατεύτηκε από γυαλί, αλλά θα υποβληθεί σε στενή επιθεώρηση και αποκατάσταση, ανέφερε το μουσείο. Το μουσείο είπε ότι θα υποβάλει καταγγελία για βανδαλισμό, προσθέτοντας ότι δύο ακτιβιστές συνελήφθησαν.
Η Riposte Alimentaire («Αντεπίθεση τροφίμων») ανέλαβε την επίθεση σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, με μια γυναίκα να ταυτίζεται με την 20χρονη Ilona λέγοντας «πρέπει να δράσουμε τώρα πριν είναι πολύ αργά».
Η ίδια ομάδα, η οποία ζητά μια βιώσιμη παροχή υγιεινών τροφίμων για όλους, ανέλαβε επίσης την επίθεση με σούπα τον Ιανουάριο στον πίνακα της Μόνα Λίζα του μουσείου του Λούβρου, ο οποίος ήταν επίσης πίσω από γυαλί.
Οι ακτιβιστές, Ilona και Sophie, ρώτησαν τους παρευρισκόμενους στο μουσείο μετά τη χθεσινή επίθεση με σούπα: «Αυτή η άνοιξη θα είναι η μόνη που θα μας μείνει αν δεν αντιδράσουμε. Τι θα ζωγραφίσουν οι μελλοντικοί καλλιτέχνες μας; Τι θα ονειρευόμαστε αν δεν υπάρχει πια άνοιξη;».
«Αγαπάμε την τέχνη», λέει το κίνημα στο X, πρώην Twitter., «αλλά οι μελλοντικοί καλλιτέχνες δεν θα έχουν τίποτα να ζωγραφίσουν σε έναν πλανήτη που φλέγεται».
Σε μια ανάρτηση σχετικά με το πιτσίλισμα του Μονέ στο Twitter, ο δήμαρχος της Λυών, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, είπε ότι «μετάνιωσε για τη δράση» αλλά πρόσθεσε ότι «εν όψει κλιματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η αγωνία είναι θεμιτή. Θα απαντήσουμε με αποφασιστικές ενέργειες ».
Δείτε τα βίντεο:
Οι ακτιβιστές του Riposte Alimentaire, Sasha, 24 ετών, και Marie-Juliette, 63, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στη «Μόνα Λίζα» στις 28 Ιανουαρίου και ρώτησαν το σοκαρισμένο πλήθος αφού πέταξαν τη σούπα: «Τι είναι πιο σημαντικό; Τέχνη ή δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή;».
Η ομάδα είπε αργότερα ότι η ρίψη σούπας σηματοδότησε την «έναρξη μιας εκστρατείας πολιτικής αντίστασης με το ξεκάθαρο αίτημα… της κοινωνικής ασφάλισης βιώσιμων τροφίμων».
Το Riposte Alimentaire αυτοαποκαλείται «Γαλλικό κίνημα πολιτικής αντίστασης που στοχεύει να υποκινήσει μια ριζική κοινωνική αλλαγή για το περιβάλλον και την κοινωνία».
Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η Riposte Alimentaire απαιτεί από τη γαλλική κυβέρνηση να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της διανομής «καρτών τροφίμων» με 150 ευρώ «το μήνα ανά άτομο για την αγορά εγκεκριμένων προϊόντων διατροφής».
Ο ιστότοπος εξηγεί επίσης ότι η ομάδα είναι ένα παρακλάδι μιας μεγαλύτερης συλλογικότητας ακτιβιστών για το κλίμα που ονομάζεται «Τελευταία ανακαίνιση» – η οποία είναι μέρος μιας εκστρατείας που έχει δει διαδηλωτές να στοχεύουν ιστορικά ορόσημα, έργα τέχνης και επιβάτες σε όλη την Ευρώπη.
Ο ιστότοπος της Riposte Alimentaire αναφέρει ότι η ομάδα «χτίστηκε ως αποτέλεσμα της εκστρατείας Last Renovation, η οποία το 2022 και το 2023 οδήγησε σε δράσεις σε όλη τη Γαλλία για την απαίτηση ενός σχεδίου ενεργειακής ανακαίνισης για κτήρια.
«Ενισχύθηκε από μια κοινότητα πολιτικής αντίστασης που πέτυχε μια πρώτη νίκη, η εκστρατεία Last Renovation μεταμορφώθηκε για να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πιο φιλόδοξο και συστημικό θέμα: την Κοινωνική Ασφάλιση για Βιώσιμη Τροφή», προσθέτει.
Αλλά η σελίδα εξηγεί επίσης ότι η Riposte Alimentaire και η Last Generation αποτελούν μέρος μιας ακόμη μεγαλύτερης συλλογικότητας ακτιβιστών, που εμπίπτουν στο δίκτυο «A22».
«Η Γαλλία και 11 άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο συντονίζουν τις προσπάθειές τους για να κάνουν, στο εσωτερικό, το πρώτο επείγον και ουσιαστικό βήμα για να εφαρμόσουν πραγματικά τον απαραίτητο μετασχηματισμό των κοινωνιών μας», λέει ο ιστότοπος, πριν απαριθμήσει τις άλλες ομάδες του.
Ακτιβιστές κάτω από την ομπρέλα του Α22 έχουν χύσει μαύρη βαφή στην εμβληματική Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης ενώ ζητούν τον τερματισμό των ορυκτών καυσίμων. Άλλοι έχουν βάψει πράσινα τα διάσημα κανάλια της Βενετίας.
Οι διαδηλωτές της τελευταίας γενιάς έχουν επίσης αποκλείσει πολυσύχναστους δρόμους κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής σε μερικές από τις πιο πολυσύχναστες πόλεις της Ευρώπης, αναγκάζοντας τους ντόπιους να τους παρασύρουν από τον δρόμο.
Το A22 περιλαμβάνει επίσης την Just Stop Oil, έναν βρετανικό όμιλο που έχει κάνει παρόμοια ακροβατικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, προς μεγάλη απογοήτευση των πολιτικών και του κοινού.
Τον Οκτώβριο του 2022, δύο ακτιβιστές από την ομάδα Just Stop Oil έγιναν πρωτοσέλιδα όταν πέταξαν σούπα ντομάτας πάνω από το ποτήρι που προστατεύει τα «Ηλιοτρόπια» του Ολλανδού δασκάλου Βίνσεντ βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.
Εκείνη την εποχή, παραπονέθηκαν ότι οι λάτρεις της τέχνης ασχολούνταν περισσότερο με τους πίνακες παρά με τον πλανήτη.
Ο ιστότοπος περιλαμβάνει επίσης ομάδες στη Σουηδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ιταλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Δανία, τον Καναδά και την Αυστρία.
Προς υπεράσπιση του περιστατικού της Μόνα Λίζα, το Riposte Alimentaire αναφέρθηκε σε έρευνα 996 ατόμων πέρυσι από την ομάδα δημοσκοπήσεων Ipsos που διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις Γάλλους δεν ήταν πάντα σε θέση να αντέξει οικονομικά αρκετά υγιεινά τρόφιμα για τρία γεύματα την ημέρα.
Το μέλος Till Van Elst είπε ότι η ομάδα ήθελε το κράτος να επιτρέπει στους ανθρώπους να αγοράζουν επιλεγμένα τρόφιμα σε μειωμένες τιμές μέσω μιας εξειδικευμένης κάρτας κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με το καθεστώς, οι δημοκρατικές συνελεύσεις θα επέλεγαν τα τρόφιμα που θα επιδοτηθούν.
«Θέλουμε οι πολίτες να μπορούν πραγματικά να… αποφασίζουν τι έχουν στα πιάτα τους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η υπουργός Πολιτισμού, Rachida Dati ηγήθηκε της κριτικής για την επίθεση της σούπας.
«Η Μόνα Λίζα, ως κληρονομιά μας, ανήκει στις μελλοντικές γενιές. Καμία αιτία δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στόχευση», έγραψε στο X, πρώην Twitter.
Ιδίως η Ιταλία έχει δει πολλά περιστατικά, που ώθησαν τη χώρα να θεσπίσει νόμο που προβλέπει πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ σε ακτιβιστές για μορφές διαμαρτυρίας.
Πέρυσι, ακτιβιστές για το κλίμα μπήκαν στα νερά της παγκοσμίου φήμης Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης και περιχύθηκαν σε ένα μαύρο υγρό για να συμβολίσουν το πετρέλαιο .
«Η χώρα μας πεθαίνει», φώναξαν αφού άνοιξαν ένα πανό, καθώς οι τουρίστες που επισκέπτονταν το μνημείο έβγαζαν φωτογραφίες, ζητωκραύγαζαν και αποδοκιμάζουν.
Ενώ η ομάδα είπε ότι το υγρό ήταν με βάση τον άνθρακα και δεν θα προκαλούσε ζημιά στο σιντριβάνι, ο δήμαρχος της Ρώμης είπε ότι, ωστόσο, η πόλη θα πρέπει να πετάξει τα 300.000 λίτρα νερού που κυκλοφορούν στη Φοντάνα ντι Τρέβι και να το αντικαταστήσει.
Η ομάδα πέταξε επίσης μπογιές στη διάσημη όπερα La Scala του Μιλάνου, φαγητό στο γυαλί που προστατεύει εμβληματικούς πίνακες και ψέκασε την ιταλική Γερουσία με πορτοκαλί χρώμα.
Μέλη του έχουν εμποδίσει επίσης την κυκλοφορία, εξοργίζοντας τους αυτοκινητιστές.
Πολλά βίντεο δείχνουν τους ακτιβιστές να κάθονται στη μέση πολυσύχναστων δρόμων, προκαλώντας μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες αιχμής.
Αυτό οδήγησε πάντα τα μέλη του κοινού να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, να σκίζουν πανό από τα χέρια των ακτιβιστών και να τους σέρνουν από τον δρόμο.
Τον Οκτώβριο εξαγριωμένοι αυτοκινητιστές κλώτσησαν και έσυραν επανειλημμένα διαδηλωτές για το κλίμα που εμπόδιζαν την κυκλοφορία στο Μιλάνο .
Περίπου 20 «Ultima Generazione» – που μεταφράστηκε ως Last Generation – ακτιβιστές έκλεισαν έναν δρόμο, προκαλώντας την οργή αρκετών οδηγών που έμειναν κολλημένοι στην κίνηση που προέκυψε .
Πλάνα έδειξαν αρκετούς ακτιβιστές να κάθονται σε ένα σημείο διέλευσης πάνω από τον δρόμο με πολλές λωρίδες σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση, προκαλώντας χάος στους οδηγούς κατά την ώρα αιχμής συνδέοντας τα χέρια και κρατώντας ψηλά ένα πορτοκαλί πανό έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.
Αρκετοί οδηγοί, εξαγριωμένοι με τους διαδηλωτές που τους έκλεισαν το δρόμο, βγήκαν από τα αυτοκίνητα και ενώθηκαν για να τους απομακρύνουν από το δρόμο σε συγκλονιστικές σκηνές που καταγράφηκαν σε βίντεο.
Άλλες ομάδες ακτιβιστών για το κλίμα έχουν επίσης δραστηριοποιηθεί στην Ιταλία.
Τον Δεκέμβριο, διαδηλωτές από το Extinction Rebellion χρησιμοποίησαν μια χρωστική ουσία για να κάνουν πράσινο το διάσημο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας , σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτό που έλεγαν εκείνη την εποχή ήταν έλλειψη προόδου στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι.
Ακτιβιστές από την ομάδα εθεάθησαν να κρέμονται από τη γέφυρα του Ριάλτο πάνω από το κανάλι με τη βοήθεια σκληρών καπέλων και σχοινιών αναρρίχησης, ενώ έφεραν ένα πανό που έγραφε: «COP28: Ενώ η κυβέρνηση μιλάει, κρεμόμαστε από μια κλωστή».
Και το 2022, Ιταλοί οικολογικοί ζηλωτές κόλλησαν τα χέρια τους στο αριστούργημα Primavera του Μποτιτσέλι στην γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία.
Την ίδια χρονιά, 11 ακτιβιστές πέταξαν αλεύρι πάνω από ένα αυτοκίνητο ζωγραφισμένο από τον Andy Warhol που εκτέθηκε στο κέντρο τέχνης Fabbrica del Vapore του Μιλάνου.
Πηγή: Dailymail