Η υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στον τόπο όπου κανονικά ανήκουν, ώστε να φιλοξενηθούν διά παντός στο Μουσείο της Ακρόπολης, δεν είναι τωρινή. Κρατάει δεκαετίες ολόκληρες από την εποχή που η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργός Πολιτισμού, έδινε μεγάλο αγώνα σε ολόκληρο τον κόσμο βροντοφωνάζοντας παντού το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την παντοτινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους.
Ωστόσο, πάντοτε οι Βρετανοί έβρισκαν δικαιολογίες για να αποφύγουν το απόλυτα δίκαιο και αυτονόητο αίτημα της χώρας μας.
Στην αρχή έλεγαν να μας τα παραχωρήσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα με τη μορφή ενοικίασης, ακολούθως συναινούσαν να μας τα δανείσουν πάλι για συμφωνηθείσα χρονική περίοδο, ωστόσο ποτέ δεν δέχθηκαν το αίτημα της Ελλάδας για τη μόνιμη επιστροφή τους στον τόπο όπου βρίσκονταν για αιώνες, ώστε να αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος του μνημείου.
Με την Ελλάδα να συνεχίζει να πιέζει για το αυτονόητο, ειδικά τώρα που υπάρχει το νεότευκτο Μουσείο της Ακρόπολης, οι Βρετανοί εξακολουθούν να υπεκφεύγουν και προσπαθούν να πετύχουν μια κατά το… ήμισυ συμφωνία.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η νέα τους πρόταση έρχεται διά στόματος του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος αναφέρει πως είναι ανοικτός σε μια συμφωνία με την Αθήνα ώστε οι δύο πλευρές να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας διένεξης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα.
«Πιστεύω πως είναι δυνατή μια συμφωνία για να αφηγηθούν την ιστορία τους τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, αν προσεγγίσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς προϋποθέσεις ούτε υπερβολικά πολλές κόκκινες γραμμές», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στον ραδιοσταθμό LBC ο Τζορτζ Όσμπορν.
Ερωτηθείς αν μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ώστε τα Μάρμαρα να εκτεθούν για ένα διάστημα στην Ελλάδα και μετά να επιστρέψουν στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε πως θα ήταν δυνατή «αυτού του τύπου η διευθέτηση», «κάτι που να επιτρέπει να τα δούμε σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια στην Αθήνα, και να τα δούμε μαζί με παραδείγματα άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο».
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται όλο και περισσότερο υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών: 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι τα Μάρμαρα, τα οποία απέσπασε από τον Παρθενώνα το 1802 ο Βρετανός διπλωμάτης λόρδος Έλγιν, ανήκουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του αγγλικού ινστιτούτου Yougov, έναντι 37% το 2014.
Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα The Times, η οποία ανέκαθεν υποστήριζε αναφανδόν το Βρετανικό Μουσείο, τάχθηκε τον Ιανουάριο υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πίεση αυξάνεται γενικότερα επί των ευρωπαϊκών πολιτιστικών θεσμών για να επιστρέψουν αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί την εποχή της αποικιοκρατίας.
Πέρυσι, για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ επέστρεψε επισήμως στη Νιγηρία ένα ορειχάλκινο αγαλματίδιο κόκορα το οποίο είχε λεηλατηθεί πριν από έναν αιώνα.
Το Βρετανικό Μουσείο αρνείται προς το παρόν να ακολουθήσει αυτή την οδό.