Στις 15 Νοεμβρίου 2017 θα δημοπρατηθεί το τελευταίο έργο του ντα Βίντσι που ήταν, έως σήμερα, στα χέρια ιδιώτη συλλέκτη, από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη. Ο πίνακας «Salvator Mundi», στον οποίο απεικονίζεται ο Ιησούς, αναμένεται να «πιάσει» τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

«Είναι, πραγματικά, το Ιερό Δισκοπότηρο όσον αφορά τις ανακαλύψεις έργων τέχνης» δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο Άλαν Γουίντερμιουτ, επικεφαλής ειδικός του Christie’s για τα έργα των παλιών μετρ της τέχνης. Εξήγησε, επίσης, ότι μερικές φορές αποκαλείται η «αρσενική Μόνα Λίζα» και ότι εδώ και καιρό θεωρείτο χαμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρώτη φορά κατεγράφη εμφάνιση του έργου στη ιδιωτική συλλογή του Καρόλου του 1ου. Δημοπρατήθηκε το 1763 και μετά εξαφανίστηκε έως το 1900. Διαπιστώθηκε , τότε, ότι είχαν ζωγραφίσει πάνω στο πρόσωπο και την κόμη του Ιησού («πολύ συνήθης» πρακτική, όπως τόνισε ο Γουίντερμιουτ). Το 1958, πωλήθηκε από τον Sotheby’s σε Αμερικανό συλλέκτη για 45 στερλίνες, και το 2005 πωλήθηκε εκ νέου. Ο νέος ιδιοκτήτης ξεκίνησε διαδικασία αποκατάστασης του έργου, και μετά από 6 χρόνια έρευνας ταυτοποιήθηκε ως ένα από τα αριστουργήματα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το 2011, εκτέθηκε στη National Gallery, στο Λονδίνο. Είναι η πρώτη ανακάλυψη έργου του ντα Βίντσι από το 1909.

Ο οίκος δημοπρασιών δεν αποκαλύπτει το όνομα αυτού που πωλεί το έργο, αν και όλα συγκλίνουν στο να είναι Ευρωπαίος συλλέκτης έργων τέχνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει στο πλαίσιο της δημοπρασίας έργων μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης που θα πραγματοποιηθείστις 15 Νοεμβρίου, μετά από δημόσια έκθεση σε Χονγκ Κονγκ, Λονδίνο και Σαν Φρανσίσκο. «Θεωρήσαμε ότι το να προσφέρουμε αυτόν τον πίνακα σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι απόδειξη της μακρόχρονης σχέσης αυτού του πίνακα (σ.σ. με τις όποιες αισθητικές αναζητήσεις στη ζωγραφική)» υπογράμμισε ο Λοΐκ Γκουζέρ, πρόεδρος της μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης στου Christie’s.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης