Μειωμένη κατά 20% είναι τα δύο τελευταία χρόνια η επιχορήγηση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες περικοπές, στο πλαίσιο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος, κατέληξε σε ένα πρόγραμμα με «κριτήριο επιλογής τις ακυρώσεις», εξοικονομώντας 1. 850.000 ευρώ.

Στις ακυρώσεις παραστάσεων συμπεριλαμβάνονται η βρετανική «Μάνα κουράγιο» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Ντέμπ Γουόνερ, που υμνήθηκε από τους κριτικούς, καθώς επίσης και η κερδοφόρος για το Φεστιβάλ συνεργασία του με την υπερατλαντική γέφυρα πολιτισμού «Bridge project» των Σαμ Μέντες και Κέβιν Σπέισι (πέρσι, το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» έκοψε πολλά εισιτήρια στην Επίδαυρο). Ωστόσο, οι καιροί είναι δύσκολοι και το Φεστιβάλ αδυνατεί να εξασφαλίσει ηχηρά ονόματα. Παρά ταύτα από το φετινό πρόγραμμα δεν θα λείψουν οι παραστάσεις θεάτρου, χορού, μουσικής και εικαστικών.

«Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει διεθνή ακτινοβολία. Ο Γιώργος Λούκος έβαλε ψηλά τον πήχη, τάραξε τα νερά», είπε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος της διοργάνωσης και πρόσθεσε πως «εδώ έχουμε ένα θησαυρό, που πρέπει να αξιοποιήσουμε και να συνδέσουμε αυτό που προσφέρουμε ως πολιτιστικό προϊόν, με τον τουρισμό. Το Φεστιβάλ έχει προσφέρει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση και θα το συνδέσουμε και με το ηλεκτρονικό δίκτυο εισιτηρίων».

Στην οδό Πειραιώς 260, έρχεται φέτος ο Πέτερ Στάϊν με την δωδεκάωρη παράστασή του, «Οι δαίμονες», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι, με θίασο 30 Ιταλών ηθοποιών, ανάμεσά τους και η σύζυγος τού Στάϊν, Μανταλένα Κρίπα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί το Σαββατο-κύριακο, 3 και 4 Ιουλίου, από τις 11.00 έως τις 22.30.

Από το Παρίσι, όπου κάνει θραύση, έρχεται «Ένα λεωφορείο» με την Ιζαμπέλ Υπέρ στον ρόλο της Μπλανς Ντυμπουά και τον βραβευμένο Πολωνό σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι. Πρόκειται για έργο βασισμένο στο «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς. Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 2,3,4,5 / 7, στην Πειραιώς 260, όπου από τις 24 έως και τις 27 Ιούνιου ο σκηνοθέτης Τόμας Οστερμάιερ, θα παρουσιάσει τον «Τζων Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ίψεν, με κορυφαίους Γερμανούς ηθοποιούς της Σαουμπίνε.
Ένα θεατρικό αναλόγιο αφιερωμένο στο «ανείπωτο και ανέκφραστο στον λόγο του Γιώργου Χειμώνα», δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, θα επιχειρήσει μια ομάδα νέων ηθοποιών καθοδηγούμενη από τον σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαργιά (16, 17/6 – Πειραιώς 260).

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον «Τυχοδιώκτη» του Μιχαήλ Χουρμούζη, έργο του 1835 (11-15/7- Πειραιώς). Εκεί και ο Λευτέρης Βογιατζής σκηνοθετεί το νέο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Τόκος» (12-15/7).

Ο μύθος του Προμηθέα προσεγγίζεται μέσα από τη συνεργασία τριών: από τον Έλληνα Θόδωρο Τερζόπουλο και το θέατρο Άττις, τη γερμανική ομάδα Rimini Protokol και την ηθοποιό και περφόμερ από την Τουρκία Σαχίκα Τεκάντ, (9,10/7, 14/7 και 7/7, αντίστοιχα). Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται και στην Κωνσταντινούπολη και το Εσσεν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης:

Το στίγμα της εικαστικής δημιουργίας του Ουίλιαμ Κέντριτζ, με μια βιντεοεγκατάσταση που θα έρθει στην Πειραιώς (1 έως 15/6), από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης, το οποίο αυτή την περίοδο διοργανώνει αναδρομική έκθεση στον σπουδαίο νοτιοαφρικανό καλλιτέχνη.

Το αφιέρωμα στη μνήμη της Πίνα Μπάους από το χοροθέατρο του Βούπερταλ με δύο έργα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Agua και Nefes, στο μέγαρο Μουσικής (7, 8, 9/7 και 13,14,15/7).

Στο Ηρώδειο, η ορχήστρα νέων «Σιμόν Μπολιβάρ» της Βενεζουέλας (23/7), ο Καετάνο Βελόζο (12/7), η Μαρία Φαραντούρη με τον σαξοφωνίστα Τσαρλς Λόυντ (4/6), ο Ντέμης Ρούσος (25/6).

Στο Μέγαρο Μουσικής (25,27/6) ανεβαίνει ο «Πυγμαλίων», σε σκηνοθεσία και χορογραφία Τρίσα Μπράουν και συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με το Φεστιβάλ του Αιξ αν Πορβένς και το Φεστιβάλ Ολλανδίας.

Όσον αφορά την Επίδαυρο, φέτος, ο μόνος ξένος σκηνοθέτης, που τόλμησε να ανεβάσει παράσταση, είναι ο Τόμας Οστερμάγιερ, που υπογράφει τον Οθέλο του Σέξπηρ, σε παγκόσμια πρώτη (6,7/8). «Ελάχιστοι ξένοι έχουν δεχτεί την πρότασή μου να σκηνοθετήσουν στην Επίδαυρο. Τους φοβίζει, νιώθουν δέος», δήλωσε ο Γ. Λούκος.

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου θα ανεβούν «Ιππής» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου (2, 3/7) σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη, με τον Παύλο Χαϊκάλη και τον Γιώργο Αρμένη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, «Οιδίπους Τύρανος» του Σοφοκλή (9,10/7) από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, σε σκηνοθεσία του ίδιου, με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και την Καριοφυλιά Καραμπέτη, «Λυσιστράτη» από το Εθνικό θέατρο (16, 17/7) σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, «Αχαρνής» του Αριστοφάνη (23, 24/7) από το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Γρηγόρη Βαλτινό και Κώστα Βουτσά, «Ορέστης» του Ευριπίδη (30, 31/7) από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, με τους Ορέστη Κουρή, Στεφανία Γουλιώτη, Ακύλλα Καραζήση και «Πλούτος» του Αριστοφάνη (13,14/8) από το Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.

Στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου θα εμφανιστούν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μαζί με τον νεουορκέζικο Absolute ensemble και τον Έλληνα βιολιστή Μιλτιάδη Παπαστάμο (16, 17/7), ενώ η Κριστίνα Μπράνκο και η Μαρία Ζοάο θα τραγουδήσουν φάδος (23, 24/7).