ΤΟ ΕΡΓΟ

Το καλοκαίρι του 2009 εξασφαλίστηκαν κατ’ αποκλειστικότητα για την Ελλάδα τα δικαιώματα του έργου, υπογράφοντας συμβόλαιο με την εταιρία Judy Daish Associates Ltd του Λονδίνου, η οποία και τα διαχειρίζεται για λογαριασμό των Ευρωπαϊκών Χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο «My Name is Rachel Corrie» (Το Όνομά μου είναι Rachel Corrie) είναι ένα έργο βασισμένο στα ημερολόγια και τα e-mail της Rachel Corrie, νεαρής Αμερικανίδας ακτιβίστριας.

Τα κείμενα της Rachel επιμελήθηκαν ο Alan Rickman, Βρετανός ηθοποιός, και η Katharine Viner, δημοσιογράφος της εφημερίδας The Guardian της Αγγλίας.

Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Royal Court Theater του Λονδίνου το 2005, σε σκηνοθεσία του Alan Rickman, όπου και σημείωσε τεράστια επιτυχία, κατακτώντας το βραβείο Καλύτερης Θεατρικής Παράστασης και Καλύτερης Σκηνοθεσίας του «London Theatergoers’ Choice Award», καθώς και το βραβείο «Best Solo Performance» (Καλύτερη Σόλο Εμφάνιση) για την ηθοποιό Megan Dodds.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παίχτηκε από τότε σε πολλά μέρη της Αγγλίας, Νέας Υόρκης και Αυστραλίας, σε Μεξικό, Σικάγο και σε άλλες χώρες παγκοσμίως. Τιμήθηκε εκτός των άλλων με βραβεία όπως «South Bank Show Award for Best Production», «Olivier Award for Outstanding Achievement» κ.α.

Ο Γενικός Διευθυντής του Royal Court of London δήλωσε ότι ήταν γι αυτόν «full time» δουλειά το να διευθετεί τις αιτήσεις που λάμβανε από διάφορα μέρη του κόσμου για παραγωγή της παράστασης, η οποία μάλιστα αυξήθηκε μετά την τεράστια επιτυχία της παράστασης και στη Νέα Υόρκη.

Το έργο μιλάει για τη ζωή της Rachel στην Olympia της Washington, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε, και φτάνει μέχρι τις τελευταίες μέρες της στη Γάζα, όπου βρέθηκε ως εθελόντρια ακτιβίστρια. Τα λόγια αυτού του κοριτσιού λειτούργησαν και λειτουργούν ως θετική επιρροή και βάση για προβληματισμό για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το έργο παρουσιάζει όχι μόνο τη ζωή της αλλά και μία ανθρώπινη, πολλών διαστάσεων στάση ζωής, ικανή να αποτελέσει πρότυπο για όλους μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νάνσυ Τρικκαλίτη

Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρω Αγρίτη

Επιμέλεια Κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος

Μουσική Επιμέλεια: Μάνια Παπαδημητρίου

Σκηνικά: Άρτεμις Θεοδωρίδη

Ηθοποιοί: Δήμητρα Σύρου, Μάρω Αγρίτη

• Τη Μετάφραση του έργου έκανε η Νάνσυ Τρικκαλίτη, θεατρολόγος, μεταφράστρια και καθηγήτρια ξένων γλωσσών, με άριστη γνώση της Ελληνικής, Αγγλικής και Ισπανικής γλώσσας και με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία αυτών αλλά και τη διδασκαλία θεατρικών σπουδών.

• Τη Σκηνοθεσία υπογράφει η Μάνια Παπαδημητρίου, αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης (1983), ηθοποιός και σκηνοθέτιδα με μοναδική πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο. Τιμήθηκε με το Βραβείο Κοτοπούλη Α’ Γυναικείου Ρόλου για το «ΓΑΛΑ» του Β. Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Ν. Μαστοράκη το 2005, καθώς και με το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στον Κινηματογράφο για την ταινία «ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΗΣ» της Κ. Ευαγγελάκου το 2001. Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης, Θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, Θέατρο Αμόρε, Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος), το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λαμίας και Ρόδου και αρκετούς άλλους θιάσους. Έχει δουλέψει με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως ο Κάρολος Κουν, Γ. Λαζάνης, Μ. Κουγιουμτζής, Μ. Λυμπεροπούλου, Σ. Φασουλής, Γ. Χουβαρδάς, Κ. Νταλιάνης, Αντώνης Αντύπας, Σ. Ντουφεξής, Μ. Κακογιάννης, Π. Βούλγαρης, Λ. Βογιατζής, Γ. Ρήγας, Κ. Σπανού, Ε. Παπακωνσταντίνου, Ν. Σακαλίδης, Ρ. Πατεράκη, Ν.Μιλιβόγιεβιτς, Β. Παπαβασιλείου. Έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 30 θεατρικές παραστάσεις και 10 κινηματογραφικές ταινίες ενώ από το 2001 σκηνοθέτησε 9 παραστάσεις. Από το 1998 συνεργάζεται με την Δραματική σχολή Αρχή όπου παραδίδει μαθήματα Υποκριτικής.

• Βοηθός Σκηνοθέτη είναι η Μάρω Αγρίτη, ηθοποιός, αριστούχος απόφοιτη της Δραματικής Σχολής ΑΡΧΗ της Νέλλης Καρρά. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις με τη Μάνια Παπαδημητρίου και σε παραστάσεις devised theater. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες μικρού μήκους και έχει ήδη σημαντικό αριθμό εμφανίσεων σε τηλεοπτικά σήριαλ και μουσικοθεατρικά video clip.

• Τα Σκηνικά επιμελήθηκε η Άρτεμις Θεοδωρίδη, η αρχιτεκτονική πορεία της οποίας ξεκίνησε το 1996. Έκανε τις σπουδές της στο Oxford Brookes University και στο Bartlett (UCL). Άρχισε την καριέρα της στην Αγγλία και συνέχισε να πλουτίζει την εμπειρία της δουλεύοντας σε αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα ενώ από το 2006 δουλεύει ανεξάρτητα. Έχει ασχοληθεί με οικιστικά θέματα και διαγωνισμούς, με τον σχεδιασμό και την κατασκευή κατοικιών αλλά και καταστημάτων καθώς και με την αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας και είναι μέλος του ΤΕΕ.

• Τη Μουσική Επιμέλεια ανέλαβε η Μάνια Παπαδημητρίου, της οποίας οι γνώσεις στη μουσική την έχουν αξιώσει ν’ ανεβάσει μουσικές παραστάσεις, να τραγουδά και να παίζει πιάνο σε διάφορες εμφανίσεις της.

• Την Κίνηση επιμελήθηκε ο Πάρης Μαντόπουλος, δάσκαλος του Contact Improvisation Technique στην Ελλάδα. Έχει σπουδάσει υποκριτική και χορό και έχει υπάρξει μαθητής αλλά και συνεργάτης των Peter Ryan (Master of Arts, performer με 25ετη πείρα στην διδασκαλία του body language) και Steve Paxton (δημιουργό του contact improvisation). Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις σε Ελλάδα, Ρωσία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Κούβα, Αμερική, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ρουμανία, Ισραήλ, σε παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής.

• Τη Rachel Corrie υποδύεται η ηθοποιός Δήμητρα Σύρου, αριστούχος απόφοιτη από τη σχολή ΑΡΧΗ της Νέλλης Καρρά το 2008. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις με την Μάνια Παπαδημητρίου, παραστάσεις χοροθεάτρου με τον Πάρη Μαντόπουλο, παραστάσεις παιδικού θεάτρου καθώς και devised theater και παραστάσεις σωματικού – πειραματικού θεάτρου. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες μικρού μήκους και ήταν μέλος ομάδων σωματικού θεάτρου και αθλητικών ομάδων για περισσότερο από μία δεκαετία.

• Η ηθοποιός Μάρω Αγρίτη, ως παρατηρητής δίνει μία διαφορετική διάσταση στην παράσταση. Είναι μέρος της αλλά και μέρος του κοινού και μέρος της κοινωνίας που ακούει αυτή την ιστορία γενικότερα.

Ημερομηνίες Διεξαγωγής 25 Ιανουαρίου 2010 – 2 Μάιου 2010

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Σκηνή Θεάτρου Δώμα Θεάτρου του Νέου Κόσμου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης