Τα ένατα γενέθλιά του ετοιμάζεται να γιορτάσει το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί σε υψηλό – και μάλιστα διαρκώς αυξανόμενο – επίπεδο το ενδιαφέρον των επισκεπτών του, ενώ δρομολογεί πολλά νέα σχέδια για την επόμενο διάστημα, που στόχο έχουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της επίσκεψης σε αυτό. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ημερησίως 6000 – 7000 επισκέπτες, κάτι που δείχνει πως το ενδιαφέρον παραμένει ζωηρό και μάλιστα αυξάνει» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM” ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, ενώ πρόσθεσε πως οι αλλαγές είναι στο επίκεντρο των σχεδιασμών για τους ιθύνοντες.
«Γενικά η άποψη μας είναι πως το Μουσείο χρειάζεται αλλαγές, χρειάζεται κίνηση, ζωή για να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των επισκεπτών. Ο επισκέπτης, όταν έρχεται, θέλει να δει κάτι πιο ζωντανό μέσα στο Μουσείο και νομίζω ότι σε κάποιο βαθμό το πετυχαίνει. Φυσικά είναι πάντοτε επίκαιρος ο διάλογος με το Μουσείο της Ακρόπολης, είναι πολύ σπουδαίο να μπορείς να δεις σε απόσταση αναπνοής τα γλυπτά του Παρθενώνα και τον ίδιο τον Παρθενώνα πάνω στο Βράχο»τόνισε.
Την ίδια ώρα, οι επισκέπτες που θα θελήσουν να ξεκουραστούν πίνοντας ένα αναψυκτικό ή έναν καφέ, κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους, θα αντιληφθούν σύντομα πως το ρόφημά τους δεν σερβίρεται με τα γνωστά πλαστικά καλαμάκια. «Ήδη, δεν παρέχονται τα περίφημα πλαστικά καλαμάκια στο εστιατόριο, εκτός από μερικούς που επιμένουν πάρα πολύ και θεωρούν ότι είναι αδύνατο να βρουν άλλο τρόπο για να πιουν τον καφέ τους, για τους οποίους υπάρχει μια μεταβατική περίοδος. Νομίζω ότι σε λίγο καιρό θα εξαφανιστούν τελείως από τους χώρους εστίασης του Μουσείου» ανέφερε ο κ.Παντερμαλής που μάλιστα σχολίασε πως με βάση την εικόνα που έχουν οι άνθρωποι του Μουσείου είναι μια πολιτική που «ασμένως τη δέχεται το διεθνές κοινό».
Η προσεκτική εισαγωγή των ψηφιακών τεχνολογιών ένα σημαντικό «στοίχημα»
«Αυτή τη στιγμή “τρέχει” η έκθεση για την Ελευσίνα. Για πρώτη φορά βγαίνει η Ελευσίνα με πολύ σπουδαία ευρήματα και νομίζω ότι αυτό δίνει στους επισκέπτες και μια άλλη διάσταση για τον αρχαίο κόσμο. Παράλληλα γίνονται διάφορες δράσεις μέσα στο Μουσείο, αυξάνουμε διαρκώς της ψηφιακές παρουσιάσεις, οι οποίες υπάρχουν μέσα στις αίθουσες» ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης που όμως εστίασε και σε έναν ζήτημα που απασχολεί γενικότερα τις μουσειακές εμπειρίες, πολλώ δε μάλλον τους υπεύθυνους του Μουσείου της Ακρόπολης, αυτό της χρήσης τεχνολογικών μέσων αιχμής.
«Πρέπει σε κάθε περίπτωση να σταθμίζεται η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και να διαφυλάσσεται η αυθεντικότητα των πρωτοτύπων, γιατί δεν μπορούν οι νέες τεχνολογίες να ενεργούν σε βάρος της αυθεντικότητας» τόνισε ο κ.Παντερμαλής, που όμως ανέφερε με έμφαση πως «το Μουσείο θέλει με τα σύγχρονα μέσα να οδηγήσει τον επισκέπτη σε αυτό που είναι πραγματικά το γνήσιο, το πρωτότυπο, το τρισδιάστατο, το ίδιο το έκθεμα του μουσείου».
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πρόκληση που συνιστούν οι σύγχρονες συνήθειες των πολιτών, ζήτημα που συνδέεται με την ψηφιακή εποχή, ο κ.Παντερμαλής παραδέχτηκε πως είναι ένα ζήτημα κομβικής σημασίας, που όμως ειδικά το Μουσείο της Ακρόπολης κοιτά από μια διαφορετική οπτική. «Όσο περνούν τα χρόνια, όλοι μας γινόμαστε πιο βιαστικοί και πιο ανυπόμονοι, ωστόσο θα ήθελα να πω ότι το μυστικό στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκεται στα ίδια τα εκθέματα, τα οποία είναι ανεξάντλητα. Βρίσκομαι επί 20 χρόνια εδώ και κάθε φορά βλέπω κάτι καινούργιο. Τα έργα αυτά δεν είναι έργα της σειράς, μιας μέσης κατάστασης, είναι εξαιρετικά αριστουργήματα (…) και διαμόρφωσαν, έβαλαν τις βάσεις για τον δυτικό πολιτισμό» τόνισε ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.
Νέες εμπειρίες για τα δέκατα γενέθλια του Μουσείου
Σε ό,τι αφορά δε το εφετινό καλοκαίρι, το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει τα ένατα γενέθλιά του στις 20 Ιουνίου, ενώ ήδη βρίσκεται σε σκαριά εκτεταμένος σχεδιασμός και για τα δέκατα, το 2019.
«Οδεύουμε προς τη δεκαετία η οποία θα γιορταστεί με πάρα πολλές δράσεις και βελτιώσεις του Μουσείου. Συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις δραστηριότητες του Μουσείου και επικεντρωνόμαστε αυτό το διάστημα στην ανάδειξη της ανασκαφής, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο» ανέφερε ο κ.Παντερμαλής, ενώ κάλεσε το κοινό να ετοιμαστεί για μια ιδιαίτερη εμπειρία. «Ελπίζουμε του χρόνου τέτοιο καιρό να μπορούμε να προσκαλέσουμε τον κόσμο να επισκεφθεί και τον αρχαιολογικό χώρο του Μουσείου. Θα είναι σαν να βρίσκεστε σε μια γειτονιά της αρχαίας Αθήνας κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, (αφού) συμπληρώνει αυτό που λέμε “μουσειακή εμπειρία”, εμπειρία του επισκέπτη που γίνεται πλουσιότερη γιατί προστίθεται και η καθημερινή ζωή των Αθηναίων πέρα από τα αριστουργήματα που υπάρχουν στο Μουσείο» κατέληξε ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ