Η εθελοντική ομάδα «ΖΩ-ΔΡΩ» δημιουργήθηκε το 2015 με την πρωτοβουλία επτά γυναικών, που αποφάσισαν μέσα στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης, να στηρίξουν όχι μόνο τα σπίτια τους αλλά και τις γειτονιές τους, με όποιο τρόπο μπορούσαν. Διέκριναν όπως λένε, την ανάγκη ο κόσμος να νιώσει ότι κάποιος ενδιαφέρεται για εκείνους και πως το γκρίζο της καθημερινότητας, θα ήταν πιο ανεκτό αν πλημμύριζε με χρώμα. Αποφάσισαν με τα πινέλα και το κέφι τους να παρέμβουν σε μικρές γωνιές της Νέας Αλικαρνασσού, ωστόσο σήμερα έξι χρόνια μετά όπως τους αρέσει να λένε, μέσω της δράσης τους και του παραδείγματός τους, είναι πλέον μη αμφισβητήσιμο ότι εάν η επιλογή στηρίζεται στην επιθυμία κάποιος να γίνει θετικά ενεργός πολίτης, τότε δεν αλλάζουν μόνο οι γειτονιές αλλά και οι πόλεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Τα έργα τους κοσμούν πολλά σημεία του Δήμου Ηρακλείου, από την παραλιακή Λεωφόρο μέχρι τον Καράβολα, αλλά και γειτονιές της Νέας Αλικαρνασού ενώ το τελευταίο τους δημιούργημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της προσφυγικής συνοικίας απ’ όπου ξεκίνησαν την δράση τους .

 «Ζωγραφίσαμε με τη βοήθεια ανθρώπων που στηρίζουν το έργο μας και είναι όχι μόνο καλλιτέχνες αλλά και φίλοι μας, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού της Μικράς Ασίας. Το μνημείο -ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου- που βρισκόταν κάποτε, στον τόπο από τον οποίο έφυγαν παππούδες και γιαγιάδες μας, παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γωγώ Πιλάτου, μία από τις επτά κυρίες που δημιούργησαν την ομάδα. Με την επιλογή τους να αποτυπώσουν την εικόνα του Μαυσωλείου, επί της ουσίας, θέλησαν να διατηρήσουν ζωντανές τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής από τον τόπο των προγόνων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι όμορφο να ξέρεις ότι σε κάποιο κεντρικό σημείο της περιοχής που ζεις, αποτυπώνεται η εικόνα από τον τόπο που γνωρίζεις καλά, αλλά δεν τον έζησες. Όσοι έχουμε προσφυγικές ρίζες νιώθουμε από τις ιστορίες των δικών μας ανθρώπων, πώς έμοιαζε αυτός ο τόπος. Μέσα από τις περιγραφές τους τον έχουμε αγαπήσει και εμείς» προσθέτει η Γωγώ Πιλάτου, που σημειώνει ότι δεν άφησαν τα πινέλα ούτε στη διάρκεια της καραντίνας, αλλά ούτε εν μέσω των εορτών του Πάσχα.

«Αποφασίσαμε μέσα στην πρόσφατη καραντίνα, να δημιουργήσουμε κάτι που να αφορά την ιστορία με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Είναι από τα σημεία που έχουμε αγαπήσει γιατί νιώθουμε ότι και ο κόσμος το έχει αγαπήσει. Νομίζω ότι ήταν τόσο δύσκολη η περίοδος που περάσαμε, που και ο ίδιος ο κόσμος βλέποντας ότι κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν τη θετική όψη των πραγμάτων, έπαιρνε κουράγιο» είπε η Μεθοδία Ματαλλιωτάκη, μέλος της ομάδας «Ζω-Δρω».

Εκείνο που τους έκανε εντύπωση πάντως δεν ήταν άλλο από τη ζεστασιά που ένιωσαν, όταν εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να κάνουν μια δράση στολισμού το Πάσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έφτιαξαν ομοιώματα ζώων και θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σε σχέση με την φροντίδα των αδέσποτων, ενώ πλημμύρισαν με κόκκινα χειροποίητα στολίδια τα δέντρα του πιο κεντρικού δρόμου που διασχίζει την Νέα Αλικαρνασσό, την λεωφόρο Ικάρου.

«Δεν προλάβαμε να ξεκινήσουμε και είδαμε ότι τόσο απλοί συμπολίτες μας, όσο και καταστηματάρχες ήθελαν να μας βοηθήσουν για να βάλουμε όσο περισσότερο χρώμα γινόταν. Πραγματικά αιφνιδιαστήκαμε» είπε η Γωγώ Πιλάτου που θέλησε να ευχαριστήσει για τη συγκινητική υποστήριξή τους μικρούς αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, που δεν διστάζουν όποτε μπορούν, να συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο και κάθε φορά όπως εξηγεί, είναι και περισσότεροι.

Ανάμεσα στις δράσεις τους συγκαταλέγονται είναι καθαρισμοί παραλιών αλλά και διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες.

«Δεν είναι δυνατόν να ζεις, να αντιλαμβάνεσαι τη δυσκολία και να μην θέλεις με κάποιο τρόπο να βοηθήσεις. Όσο μπορείς. Δεν είπαμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε τον κόσμο και να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Μια χείρα βοηθείας όμως και λίγο χρώμα, όσο μπορούμε, δεν θα το στερήσουμε από κανένα» συμπληρώνει η Μεθοδία Ματαλλιωτάκη, που λίγες μόλις ημέρες μετά την τελευταία τους δημιουργία, προσθέτει ότι ήδη σκέφτονται την επόμενη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης