Είναι γνωστό πλέον πως οι Αυστραλοί αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Hollywood. Τα παραδείγματα ουκ ολίγα: Mel Gibson, Nicole Kidman, Russell Crow, Geoffrey Rush, Kate Blanchet, Hugh Jackman αλλά και ο προσφάτως αποθανών Heath Ledger. Οι περισσότεροι, μάλιστα, από αυτούς έχουν τιμηθεί με βραβεία Όσκαρ.

Εκείνο, όμως, που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι στον αυστραλιανό κινηματογράφο ανθούν οι Έλληνες ομογενείς. Ως επί το πλείστον στην σκηνοθεσία. Για την ακρίβεια, δεν σκηνοθετούν μόνο για λογαριασμό της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής της Αυστραλίας, αλλά ετοιμάζουν ταινίες απλώνοντας τα πλοκάμια τους σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Hollywood. Ας δούμε, όμως, μία προς μία κάποιες αξιόλογες περιπτώσεις.

George Miller

 
 Ο George Miller επί τω έργω

O Γιώργος Μηλιώτης, που κατάγεται από τα Κύθηρα και έχει κερδίσει ήδη δύο βραβεία Όσκαρ, ενώ έχει συνεργαστεί -μεταξύ άλλων- και με τον Mel Gibson και την Nicole Kidman, αυτό τον καιρό ετοιμάζει τη νέα του ταινία “The justice league”. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, θα σκηνοθετήσει και την τέταρτη εκδοχή του “Mad Max” -στην οποία όμως δεν θα πρωταγωνιστεί ο Mel Gibson. Μέχρι τώρα, πάντως, μεγαλύτερες επιτυχίες του George Miller, που αρχικά είχε σπουδάσει ιατρική, θεωρούνται το “Happy Feet” και το “Babe”.

Alex Proyas

Στην πιο πρόσφατη ταινία του Alex Proyas, που λεγόταν “The knowing” και είχε πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage, ο προϋπολογισμός ανερχόταν στα 40 εκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ, από εισπρακτικής άποψης η ταινία πήγε πολύ καλά στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ο Proyas, που γεννήθηκε στην Αίγυπτο από Έλληνες γονείς, έχει σκηνοθετήσει επίσης την ταινία “I, robot”.

Αλκίνοος Τσιλιμίδος

 
 Ο Αλκίνοος Τσιλιμίδος κάνει focus

Νότια των ακτών της Ωκεανίας βρίσκεται ένα πανέμορφο νησί, από το οποίο κατάγεται ο περίφημος «διάβολος της Τασμανίας». Αυτό το μέρος επέλεξε να γυρίσει την νέα του ταινία ο ομογενής σκηνοθέτης Αλκίνοος Τσιλιμίδος, που θα τιτλοφορείται “Blind Company” και έχει ως ήρωα έναν φορέα του ιού HIV. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μελβούρνης, ενώ ο Τσιλιμίδος, που κατάγεται από την Κεφαλονιά, έχει ήδη στο ενεργητικό του τέσσερα films από το 1994 μέχρι σήμερα -μεταξύ αυτών και το βραβευμένο Tom White, το οποίο απέσπασε το «Χρυσό Τρίποδο» από την Κινηματογραφική Κοινότητα της Αυστραλίας ενώ κέρδισε και ειδική μνεία από την Ένωση των Αυστραλιανών Κριτικών Κινηματογράφου.

Steven Kastritsios

Αφήσαμε για το τέλος τον πιο underground ομογενή σκηνοθέτη, τον Steven Καστρίτσιο, που κατάγεται από τα Κύθηρα και είναι μόλις 26 ετών. Ο Καστρίτσιος ξεκίνησε ως ανεξάρτητος κινηματογραφιστής του περιθωριακού σινεμά, όπου με αργά και σταθερά βήματα επέδειξε επιμονή, θράσος και σκληρή δουλειά. Όλα αυτά, βέβαια, τον έκαναν να γνωρίσει απρόσμενη επιτυχία.

Ο Καστρίτσιος συνηθίζει να αναλαμβάνει τόσο την σκηνοθεσία όσο και την συγγραφή του σεναρίου στις παραγωγές που επιμελείται. Αρκεί μόνο να σημειωθεί πως για να γυρίσει το film “The Horseman” το 2008 πούλησε το σπίτι των γονιών του! Για αυτή του την δουλειά, ο Καστρίτσιος κέρδισε το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο Melbourne Underground Festival, ενώ η ταινία ανακηρύχθηκε η καλύτερη του φεστιβάλ εκείνης της χρονιάς. Μάλιστα, το “Horseman” προβλήθηκε και στο κινηματογραφικό τμήμα του φεστιβάλ South by Southwest, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Austin του Texas, περίπου στα τέλη Μαρτίου. Θα είναι άραγε αυτή η ευκαιρία του Καστρίτσιου, για να δει το φως της διανομής σε εκατοντάδες κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ η αξιόλογη ταινία του;