Ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωσε μια σειρά ποικιλόμορφων δράσεων για τον μήνα Οκτώβριο.

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας διοργανώνει τα πρώτα του masterclasses αφιερωμένα στην τέχνη της όπερας από διακεκριμένους καλλιτέχνες (σχεδιασμός παραγωγής όπερας, κινησιολογία των ρόλων στην όπερα, διεύθυνση ορχήστρας, σκηνοθεσία, λυρικό τραγούδι).

Συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» του Δήμου Αθηναίων, το Μουσείο Μαρία Κάλλας παρουσιάζει μια δράση που συνδυάζει τη δραματουργία με την ιστορική ανάλυση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, δύο καταξιωμένοι επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας συνομιλούν για τη θεραπευτική λειτουργία της τέχνης.

Οι Κυριακές στο Μουσείο συνεχίζονται με οικογενειακά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, ενώ ξεκινούν και τα βρεφικά οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα.

MASTERCLASSES

Οκτώβριος & Νοέμβριος 2024

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την διεξαγωγή των πρώτων του masterclasses αφιερωμένα στην τέχνη της όπερας!

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2024 θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Μαρία Κάλλας πέντε masterclasses από καταξιωμένους καλλιτέχνες σημαντικών ειδικοτήτων με πλούσιο και αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό και επαγγελματικό έργο στον χώρο της όπερας. Πέντε ειδικότητες: λυρικό τραγούδι, σκηνοθεσία, χορογραφία, διεύθυνση ορχήστρας και σκηνογραφίας – ενδυματολογίας (σχεδιασμός παραγωγής όπερας).

Τα masterclasses απευθύνονται σε επαγγελματίες και απόφοιτους ή τελειόφοιτους φοιτητές του χώρου των παραστατικών τεχνών και της όπερας, ανεξαρτήτως της ειδικότητας, και σε όσους ενδιαφέρονται να εξελίξουν τις γνώσεις τους στον χώρο αυτό.

Διάρκεια και ημερομηνίες masterclasses

Κάθε masterclass θα πραγματοποιείται εντός δύο ημερών και θα έχει διάρκεια 8 ωρών, δηλαδή δύο 4ωρες συναντήσεις.

Ώρες: 17:00 – 21:00

Ημερομηνίες:

14 & 15/10 – Masterclass Σχεδιασμού Παραγωγής Όπερας με τον Πάρι Μέξη

21 & 22/10 – Masterclass Κινησιολογίας των Ρόλων στην Όπερα με τον Πέτρο Γάλλια

04 & 05/11 – Masterclass Διεύθυνσης ορχήστρας με τον Έκτορα Ταρτάνη

11 & 12/11 – Masterclass Σκηνοθεσίας με τον Νίκο Καραθάνο

18 & 19/11 – Masterclass Λυρικού Τραγουδιού με την Χριστίνα Πουλίτση

Οι αιτήσεις συμμετοχής έχουν ανοίξει!

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής πατήστε εδώ.

1974 & 1944: Πώς το Θέατρο έζησε την Ιστορία (του)

Δωρεάν δράση στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων

Τρίτη 8 Οκτωβρίου

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων “1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της” του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνει την Τρίτη 8 Οκτωβρίου μια μοναδική διαδραστική εκδήλωση, συνδυάζοντας τη δραματουργία με την ιστορική ανάλυση, δίνοντας την ευκαιρία και στο κοινό να συμμετέχει ενεργά. Οι δύο χρονικές περίοδοι συναντιούνται επί σκηνής μέσα από τη συνομιλία δύο διακεκριμένων ιστορικών θεατρολόγων με δύο ταλαντούχους ηθοποιούς, οι οποίοι θα δώσουν ζωή σε θεατρικά κείμενα που σκιαγραφούν τις περιόδους γύρω από τις χρονιές-ορόσημα 1944 και 1974 στην Ελλάδα.

Ένας δυναμικός διάλογος ανάμεσα στην τέχνη και την ιστορία, στον χρόνο και τους ανθρώπους.

Συνομιλούν ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα θεατρικά αποσπάσματα θα ακουστούν από την ηθοποιό και σκηνοθέτη, Ζωή Δρακοπούλου, και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, Χρήστο Χριστόπουλο.

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: Τρίτη 8 Οκτωβρίου

Ώρα: 19:00

Δωρεάν συμμετοχή – Περιορισμένος αριθμός θέσεων

Απαραίτητη η κράτηση θέσης ηλεκτρονικά εδώ ή καλώντας στο 210 4404 204

*Η είσοδος στην δράση δεν περιλαμβάνει την είσοδο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Μαρία Κάλλας.

Απώλεια και Δημιουργία

Εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το Μουσείο Μαρία Κάλλας προσκαλεί το κοινό την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, σε μία δημιουργική συζήτηση της Φωτεινής Τσαλίκογλου και του Σάββα Σαββόπουλου με θέμα «Απώλεια και δημιουργία».

Πώς η τέχνη και η δημιουργία καταφέρνουν να λειτουργήσουν θεραπευτικά μεταμορφώνοντας την απώλεια σε δημιουργική έκφραση; Μέσα από την συζήτηση θα διερευνηθεί η θεραπευτική διάσταση της τέχνης και η συμβολή της στην εξέλιξη μεγάλων καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων.

«Από τη γέννηση, το πρώτο τραύμα, μέχρι το θάνατο, μια σειρά απωλειών σημαδεύει την ψυχή και το σώμα. Μπορεί να αποτελέσουν σημεία εκκίνησης είτε καταστροφικών διαδικασιών, είτε ευκαιρία για μια πορεία ανασυγκρότησης, μια πορεία επανόρθωσης.

Ένα από τα βασικότερα πεπρωμένα της δημιουργίας είναι η ανάπτυξη της μετουσίωσης, βασικού φορέα της τέχνης, του πιο όμορφου δημιουργήματος της ζωής.»

Η Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου και Συγγραφέας.

Ο Σάββας Σαββόπουλος είναι Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Συγγραφέας.

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Ώρα: 19:30

Δωρεάν συμμετοχή – Περιορισμένος αριθμός θέσεων

Απαραίτητη η κράτηση θέσης ηλεκτρονικά εδώ ή καλώντας στο 210 4404 204

*Η είσοδος στην εκδήλωση δεν περιλαμβάνει την είσοδο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Μαρία Κάλλας.

Ενδύματα Οδύνης, 100 χρόνια από την γέννηση της Κάλλας

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

Ο Αντρέας Τιμοθέου, με την υποστήριξη του Μουσείου Μαρία Κάλλας, παρουσιάζει την τρίγλωσση ποιητική συλλογή του “Ενδύματα Οδύνης, 100 χρόνια από την γέννηση της Κάλλας” με τη συμβολή επίτιμων καλεσμένων ομιλητών.

«Στην παρούσα ποιητική συλλογή του ο Αντρέας Τιμοθέου δημιουργεί μια αντίστιξη του μυθιστορηματικού και πολυτάραχου βίου της Κάλλας με τις πολύπαθες και τραγικές ζωές των ηρωίδων που ερμήνευσε, συνθέτοντας έτσι με τις ψηφίδες των πορτρέτων τους, την προσωπογραφία της ίδιας της Κάλλας.» Νίκος Χαραλαμπόπουλος

Χαιρετισμοί: Νίκος Χαραλαμπόπουλος, συλλέκτης, και Δρ Γεώργιος Κακαβάς, Γενικός Διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού

Παρουσιάσεις: Ελένη Αράπη, φιλόλογος, ποιήτρια, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, ποιήτρια, δοκιμιογράφος

Απαγγελίες: Μιμή Ντενίση, ηθοποιός, σκηνοθέτιδα, συγγραφέας, μεταφράστρια και παραγωγός

Αποφώνηση: Αντρέας Τιμοθέου, ποιητής

*Το βιβλίο της ποιητικής συλλογής μπορείτε να το προμηθευτείτε από το πωλητήριο του μουσείου που βρίσκεται στο ισόγειο.

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

Ώρα: 19:00

Δωρεάν συμμετοχή – Περιορισμένος αριθμός θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 210 4404 204.

*Η είσοδος στην παρουσίαση δεν περιλαμβάνει την είσοδο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Μαρία Κάλλας.

Ένας χρόνος Μουσείο Μαρία Κάλλας!

Μειωμένη Γενική Είσοδος

Σάββατο 26 Οκτωβρίου

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας συμπληρώνει έναν χρόνο λειτουργίας και γιορτάζει τα γενέθλιά του προσφέροντας στους επισκέπτες μειωμένη γενική είσοδο στους εκθεσιακούς του χώρους.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον κόσμο της όπερας και της μεγάλης ντίβας μέσα από μια διαδρομή διαδραστικής ανακάλυψης, εμπλουτιζόμενη από οπτικοακουστικά μέσα, κείμενα, αντικείμενα, νέες τεχνολογίες και σπάνια ηχητικά και ιστορικά τεκμήρια.

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: Σάββατο 26 Οκτωβρίου

Ωράριο: 10:00 – 20:00

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

MCM BABIES

Παίζουμε με Όπερα και Χρώματα

Βρεφικό οικογενειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Κυριακή 13 Οκτωβρίου

Πώς αντιλαμβάνεται ένα βρέφος τους ήχους της όπερας και τα εκθέματα του Μουσείου; Πώς εκφράζει τα συναισθήματα και την άποψή του; Μέσα από ερεθίσματα που δέχονται τα βρέφη και οι γονείς, ανακαλύπτουμε και δημιουργούμε τους δικούς μας κόσμους. Ακολουθούμε μια αισθητηριακή διαδρομή στην έκθεση του μουσείου και αλληλεπιδρούμε με τα εκθέματα. Στη συνέχεια με οδηγό τη μουσική ερχόμαστε σε επαφή με διάφορα υλικά και χρώματα για να δημιουργήσουμε τους δικούς μας κόσμους από όπερα εκφράζοντας την άποψή μας. Ένα βρεφικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις μικρών και μεγάλων και ενισχύει την έκφραση, την αντίληψη, τη δημιουργία, τη συνεργασία και την επικοινωνία.

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: Κυριακή 13 Οκτωβρίου

Ώρα: 9:30-10:20 π.μ.

Ηλικίες: 8 μηνών έως 2,5 ετών

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ συνοδός & παιδί

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 210 44 04 204 (Τρίτη – Σάββατο 10:00-18:00)

MCM KIDS

Στο Ατελιέ του Μουσείου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εικαστικού παιχνιδιού

Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Για δες…πού είναι κρυμμένα τα γάντια της Μαρίας Κάλλας; Είστε έτοιμοι να μεταμορφωθείτε σε μικρούς και μεγάλους καλλιτέχνες; Κουστούμια, προσωπικά αντικείμενα, παρτιτούρες, αφίσες, τραπουλόχαρτα, γραμματόσημα και άλλα εκθέματα της συλλογής του Μουσείου αποτελούν έμπνευση και έτσι μικροί και μεγάλοι καλλιτέχνες επεξεργάζονται διάφορα υλικά και τεχνικές με σκοπό να δημιουργήσουν τη δική τους έκθεση για τη μεγάλη ντίβα της όπερας.

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Ώρα: 11:00-12:00 π.μ.

Ηλικίες: 3 – 10 ετών

Κόστος συμμετοχής: 7 ευρώ το παιδί και 3 ευρώ ο/η συνοδός

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 210 44 04 204 (Τρίτη – Σάββατο 10:00-18:00)