Μία γυναικεία φωνή ακούγεται από την οδό Τραπεζούντος στην Καλαμαριά να τραγουδά «αχ βρε Χαρικλάκι πώς με γέλασες» με τους ήχους που εκπέμπει ζωντανή ορχήστρα. Η μεγάλη επιτυχία της χαρισματικής ερμηνεύτριας του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού, ακούγεται από το Θέατρο Σοφούλη, όπου ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά η παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ – Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου», ένα έργο του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου.

Η «Ρόζα η ναζιάρα με τα σγουρά μαλλιά», γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, εβραϊκής καταγωγής, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη, όπου και άρχισε την καριέρα της. Βίωσε τις πιο σημαντικές δεκαετίες της ιστορίας της Ελλάδας και πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέσα από πολέμους, κατοχή, δικτατορία. Η ζωή της ήταν παραβατική και απρόβλεπτη αλλά γεμάτη με φως, ενώ ήξερε να ξεσηκώνει τα πλήθη με τα σκέρτσα και τα νάζια της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Ρόζα του …τώρα, υποδύεται η Παυλίνα Χαρέλα σε έναν καθηλωτικό μονόλογο, ενώ η Ρόζα του τότε, εμφανίζεται επί σκηνής μέσω της Αποστολίας Γκούτη που ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης.

«Τρομοκρατήθηκα στην ιδέα να κάνω έναν μονόλογο για τη ζωή της συγκεκριμένης γυναίκας, καθώς είναι ένα πολύ δύσκολο είδος, που ξέρεις ότι δεν έχεις να κρατηθείς από πουθενά. Ταυτόχρονα όμως είναι πάρα πολύ ωραίο, γιατί επικοινωνείς αποκλειστικά με τον κόσμο», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Παυλίνα Χαρέλα, περιγράφοντας τις αντιδράσεις του κοινού που έζησε την περσινή σεζόν, τα μάτια που ήταν καρφωμένα πάνω της και τα κεφάλια που έγνεφαν συγκαταβατικά σε αυτά που έλεγε η Ρόζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία ημέρα πριν από τη φετινή πρεμιέρα και μετά από τις συνεχόμενες sold out παραστάσεις την περασμένη άνοιξη, η ηθοποιός δηλώνει ότι ανακαλύπτει ακόμη, κάθε μέρα και περισσότερο, τη γυναίκα που κατάφερε το αδιανόητο: Να κάνει καριέρα σε μία εποχή όπου ο ρόλος της γυναίκας ήταν μόνο εκείνος της μάνας και της νοικοκυράς.

«Οι μεγάλοι που την ξέρουν θα ταυτιστούν σε πολλά πράγματα και θα συγκινηθούν πάρα πολύ, γιατί αναφέρονται πολλά ιστορικά στοιχεία σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη και με τους Γερμανούς που μαζεύαν τους Εβραίους της πόλης. Οι νεότεροι από την άλλη θα γνωρίσουν έναν θρύλο, μια γυναίκα που δεν έβαλε απλώς τη σφραγίδα της στην ιστορία του τραγουδιού, αλλά έχει αφήσει εποχή, είναι από μόνη της μια κατηγορία», εξηγεί, τονίζοντας ότι όλη η ιστορία είναι δοσμένη με πολύ απλό, λιτό και κατανοητό λόγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρόζα Εσκενάζυ, η γυναίκα που άλλαξε την κοινωνία και τον πολιτισμό, «καλεί» τον κόσμο να ταξιδέψει μαζί της στην εποχή του ρεμπέτικου τραγουδιού, περνώντας από πόλεις-σταθμούς της ζωής της, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Θεσσαλονίκη, η Νέα Υόρκη, το Βουκουρέστι και η Αθήνα.

Τη «Δημητρούλα», τη «Λιλή η σκανδαλιάρα», το «Ράμπι – Ράμπι» και τόσες άλλες μεγάλες επιτυχίες της που …δίδαξαν πώς να γλεντάμε, πώς να πίνουμε και πώς να αγαπάμε, ερμηνεύει επί σκηνής η Αποστολία Γκούτη, με τον Γιώργο Ματθαίου σε λαούτο και κιθάρα και τον Γιώργο Ψάλτη στο βιολί.

Στη διάρκεια της παράστασης ακούγονται οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου, Φάνης Μουρατίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς και Θοδωρής Μπουζικάκος.

Η πρεμιέρα θα δοθεί αύριο στις 9 το βράδυ ενώ θα ακολουθήσει μία ακόμη παράσταση το Σάββατο την ίδια ώρα και την Κυριακή στις 7μιση το απόγευμα. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις για τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες (27-28/10 στις 21.00, 29/10 στις 19.30 και 3-4/11 στις 21:00 , 5/11 στις 19:30).

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης