Το χρονοδιάγραμμα για την πορεία των έργων αποκατάστασης στα κτήρια του τ. βασιλικού Κτήματος Τατοΐου, εξετάστηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, καθώς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, ολοκληρώνονται οι άμεσες σωστικές ενέργειες στο κτήριο του ανακτόρου, νωρίτερα από τα προβλεπόμενα στο ισχύον χρονοδιάγραμμα εργασιών, και εντός του επομένου μηνός.
Συγκεκριμένα, «ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της στέγης και ακολουθεί η τοποθέτηση του προστατευτικού δαπέδου, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα ξύλινα πατώματα, τα οποία εξακολουθούν να διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση», αναφέρει το ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωσή του. Επίσης, πληροφορεί ότι «στην επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, έχει προγραμματιστεί η συζήτηση που αφορά στον συντονισμό της αρχιτεκτονικής μελέτης του ανακτόρου με την στατική και την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη».
«Υπενθυμίζομε», συνεχίζει το ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωσή του, «ότι η συνολική μελέτη αποκατάστασης του ανακτόρου σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2021, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης του έργου στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020.
Επίσης, εντός του Οκτωβρίου πρόκειται να εξεταστεί από το ΚΣΝΜ και το σύνολο των μελετών που αφορούν στην αποκατάσταση του κτηρίου των μαγειρείων και των χρήσεων του ως συνοδού κτηρίου του ανακτόρου».
«Με δεδομένη την ένταξη του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης εννέα κτηρίων-μνημείων του κτήματος Τατοΐου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ‘Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020′ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 2.300.000 ευρώ, η κ. Μενδώνη έδωσε σαφείς οδηγίες στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τον προγραμματισμό των ενεργειών, προκειμένου να τηρηθούν τα πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του έργου, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 31/12/2023. Πρόκειται για το βουτυροκομείο, την οικία του φροντιστή και το κτήριο τηλεπικοινωνιών, την οικία Στουρμ, το κτήριο του αρχικηπουρού και το συγκρότημα στάθμευσης, αποτελούμενο από τέσσερα κτήρια. ‘Στο κτήμα υπάρχει ένα τεράστιο απόθεμα κτηρίων, το οποίο πρέπει αξιοποιήσουμε σωστά με τις κατάλληλες χρήσεις’, ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός», όπως πληροφορεί η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
«Παράλληλα, έχει ξεκινήσει από τη διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων η εκκένωση του στάβλου του Γεωργίου, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Το κτήριο του στάβλου μαζί με το νέο βουστάσιο και το ιπποστάσιο, ένα κτηριακό σύνολο περίπου 2.500 τ.μ., συναποτελούν τον μουσειακό πυρήνα μαζί με το ανάκτορο. Στα κτήρια αυτά πρόκειται να εκτεθούν τα αυτοκίνητα και οι άμαξες. Η καταγραφή και συντήρηση των αντικειμένων προχωρεί ικανοποιητικά. Τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού έρχονται αντιμέτωπα με μια ‘εξαιρετική συλλογή αντικειμένων, μεταξύ των οποίων αντικείμενα καθημερινής χρήση, ρουχισμός, έπιπλα, μουσικά όργανα’. Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζεται η ανάθεση των μελετών από την διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων για τα κτήρια του στάβλου και του βουστασίου, για να ακολουθήσει το ιπποστάσιο», καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ