Το Λύκειον των Ελληνίδων παρουσίασε χορούς και τραγούδια που στηρίζονται κατ’ εξοχήν στη χρήση κρουστών μουσικών οργάνων. Απλά καθημερινά αντικείμενα όπως ποτηράκια, ταψιά, κουτάλια, μασιές κ.α. που σε στιγμές ψυχικής ευφορίας ο λαός μας τα χρησιμοποιεί ως μουσικά όργανα. Αντικείμενα, που σε συνδυασμό με τον ποιητικό λόγο του δημοτικού τραγουδιού και τις μελωδίες κάθε περιοχής, δημιουργούν τον κόσμο του ελληνικού χορού.
Ταυτόχρονα επαγγελματίες δεξιοτέχνες μουσικοί με νταούλια, ντέφια, νταχαρέδες και άλλα κρουστά όργανα στα χέρια απέδειξαν πως τα κρουστά είναι όργανα παραγωγής υψηλής ποιότητας μουσικής
Ιδιαίτερα ρυθμικά σχήματα και μουσικές φόρμες που εκφράζουν διάφορες περιοχές όπως τα νταούλια της Κεντρικής Μακεδονίας και τα ντέφια της Ηπείρου, είναι αυτά που καθηλώνουν τον θεατή και του ασκούν μια ξεχωριστή γοητεία.
Ήταν ένα μουσικό-χορευτικό θέαμα όπου τόσο οι χορευτές, χρήστες απλών και ταπεινών αντικειμένων, όσο και δεξιοτέχνες μουσικοί με πιο περίπλοκα ρυθμικά μουσικά όργανα ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια παράσταση με μεγάλη ποικιλία ελληνικών μουσικών μελωδιών και χορών.
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης
Καλλιτεχνική διεύθυνση – Σκηνοθεσία: Λευτέρης Δρανδάκης
Συμμετείχαν:
Η Ομάδα Κρουστών του Λυκείου των Ελληνίδων (Διεύθυνση: Μιχάλης Κλαπάκης)
Η Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του Λυκείου των Ελληνίδων (Διεύθυνση: Βιβή Κανελλάτου)
Ερμήνευσαν: Γιώτα Νέγκα, Ζαχαρίας Καρούνης
Ήχοι κρουστών από τις περιοχές: Καππαδοκία (νταχαρέδες, κουτάλια), Μικρά Ασία (ποτηράκια, τουμπελέκια), Ήπειρος (ντέφια), Θεσσαλία (ταψιά), Μακεδονία (κουδούνια, νταούλια), Κυκλάδες (τουμπάκια), Θράκη (τενεκέδες, μασιές) και από άλλες περιοχές όπως ο Πόντος ή η Κρήτη.
Παρασκευή 18 Ιουλίου
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού