Ανταπόκριση: Μπάμπης Πετράκης
Διάλεξη με θέμα τα σύνορα της αρχαίας Μακεδονίας πρόκειται να δώσει ο καθηγητής του τμήματος Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας John Melville-Jones, στα πλαίσια των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
Οι Μακεδόνες εγκαταστάθηκαν σε μια μικρή περιοχή ΒΑ του Ολύμπου από περίπου το 1000 π.Χ. Κατόπιν και κατά τη διάρκεια των αιώνων που ακολούθησαν, έδιωξαν ή απορρόφησαν άλλες ομάδες γύρω τους. Τελικά, ο Φίλιππος Β κατέκτησε την Χαλκιδική, όπου μερικές από τις πόλεις της Νότιας Ελλάδας είχαν δημιουργήσει αποικίες και επέκτεινε το Μακεδονικό έδαφος προς τα ανατολικά, αποκτώντας έτσι τον έλεγχο σε μια περιοχή όπου θα μπορούσε να υπάρχει χρυσός.
Αυτά τα σύνορα συνέχισαν να υπάρχουν μέχρι το δεύτερο αιώνα π.Χ., όταν μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση το όνομα «Μακεδονία» χρησιμοποιήθηκε για μια πολύ μεγαλύτερη διοικητική περιοχή, και αυτό το όνομα απέκτησε ένα διττό χαρακτήρα, όπου μερικές φορές αναφέρεται σε μια εθνική ομάδα, αλλά πιο συχνά σε μια γεωγραφική περιοχή, που ήταν και η περίπτωση μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα.
Ο Καθηγητής John Melville-Jones έλαβε το πρώτο πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, και στη συνέχεια έγινε λέκτορας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. Εκτός από τη διδασκαλία Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών, δημιούργησε επίσης τμήματα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης και Αρχαιολογίας, συνοδεύοντας φοιτητές στην Ελλάδα και την Ιταλία για να δουν αρχαία ευρήματα και χώρους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στην νομισματική (όπου έχει δημοσιεύσει δύο μεγάλα βιβλία για την αρχαία ελληνική νομισματοκοπία) και στη βυζαντινή ιστορία (ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Αυστραλίας για τις Βυζαντινές Σπουδές για οκτώ χρόνια).
Η διάλεξη θα δοθεί την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, στις 7:00μμ, στην αίθουσα του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Ιθακήσιων (2ος όροφος, 329 Elizabeth Street, στο κέντρο της Μελβούρνης). Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
Τόσο η Κοινότητα όσο και η οργανωτική Επιτροπή των Σεμιναρίων ευχαριστούν το χορηγό της διάλεξης, που είναι το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών.