Την Τετάρτη άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κυρίου Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του Οργανισμού Ανέγερσης καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, τελέστηκε ο αγιασμός των εγκαινίων από τον μητροπολίτη Κορώνειας Παντελεήμονα.

Στην συνέχεια οι πόρτες του μουσείου άνοιξαν και από την Τετάρτη μέχρι σήμερα έχουν υποδεχτεί τους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου Πολιτισμού, υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, Διευθυντές ελληνικών Μουσείων, Αρχαιολόγοι Καθηγητές, η Διοίκηση του ΟΑΝΜΑ, τα μέλη του ΚΑΣ, τα μέλη του ΚΣΝΜ, το Συμβούλιο των Μουσείων, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, Ακαδημαϊκούς, προσωπικότητες του χώρου των γραμμάτων και των τεχνών, ξένες Αρχαιολογικές Σχολές στην Ελλάδα, τις Επιτροπές επιστροφής μαρμάρων από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, τον Σύλλογο των Αμερικανών Φίλων του Μουσείου της Ακρόπολης, διακεκριμένοι ξένοι Καθηγητές, προσωπικότητες του χώρου της τέχνης, προσωπικότητες από το διεθνή χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα Παρασκευή 19 Ιουνίου το Μουσείο θα επισκεφθούν οι ξένοι δημοσιογράφοι από τα μεγάλα διεθνή Μέσα.

Tο Σάββατο 20 Ιουνίου, κατά την ημέρα των επισήμων εγκαινίων του Μουσείου, οι προσκεκλημένοι θα είναι περίπου 300, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν, ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Ζιαμπάο, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουέν Ταν Ντουνγκ, αρχηγοί άλλων κρατών, το Υπουργικό μας Συμβούλιο, αρχηγοί των κομμάτων, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι. Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Ο Πρόεδρος της UNESCO, τέως Πρωθυπουργοί, και τέως Πρόεδροι της Δημοκρατίας, τέως Υπουργοί Πολιτισμού και εκπρόσωποι του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη».

Στην αυριανή επίσημη τελετή το μυστικό του Μουσείου θα είναι η αποκάλυψη των ίδιων των εκθεμάτων του. Η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι μαγευτική με τα αριστουργήματα της Ακρόπολης, να βρίσκονται πλέον σε ένα τελείως ξεχωριστό και σύγχρονο περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελετή είναι προγραμματισμένη για τις 20:00 το βράδυ ενώ από σήμερα για λόγους ασφαλείας θα υπάρξουν ειδικά μέτρα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή. Αναλυτικότερα:

·         Aπό τις 18:00 το απόγευμα της 19ης Ιουνίου έως τις 06:00 το πρωί της 21ης Ιουνίου: απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων σε όλο το μήκος των οδών Χατζηχρήστου, Καρυάτιδων, Μισαραλιώτου, Μητσαίων, Πορίνου, Καλαίσχρου, Μακρή, Τζιραίων, Πλ. Τσόκρη (περιμετρικά), Πλ. Λαζαρέτου (περιμετρικά), καθώς και σε τμήματα των οδών Ροβέρτου Γκάλι, Καλλισπέρη, Πετμεζά, Βεΐκου, Θρασύλλου, Βύρωνος, Φρυνίχου, Λεμπέση και Αθ.Διάκου.

·         Από 12:00 το μεσημέρι της 20ης Ιουνίου έως τις 06:00 το πρωί της 21ης Ιουνίου: απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη, στο τμήμα της από την οδό Χατζηχρήστου έως την οδό Φαλήρου.

·         Από τις 15:00 το μεσημέρι της 20ης Ιουνίου έως τις 06:00 το πρωί της 21ης Ιουνίου: απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων καθ’ όλο το μήκος της οδού Θεωρίας, σε τμήματα των οδών Γαριβάλδι και Ροβέρτου Γκάλι, καθώς και στον κόμβο και το πλακόστρωτο της Ακροπόλεως.

Τέλος θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από τις 15:00 μεσημέρι της 20ης Ιουνίου έως το τέλος των εκδηλώσεων σε όλο το μήκος και τις καθέτους των οδών Μητσαίων, Καρυάτιδων, Ροβέρτου Γκάλι, καθώς και σε τμήματα των οδών Καλλισπέρη, Δημητρακοπούλου και Φαλήρου.

Καλό θα είναι οι οδηγοί οχημάτων, να αποφύγουν τη στάθμευση και την κίνησή τους στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και να ακολουθούν τα σήματα και τις οδηγίες των ρυθμιστών τροχονόμων που θα βρίσκονται σε όλα τα σημεία των εκτροπών της κυκλοφορίας.

Την τηλεοπτική κάλυψη των εγκαινίων έχει αναλάβει η ΕΡΤ, η δημόσια τηλεόραση. Καλλιτεχνική σύμβουλος του υπουργείου για την τελετή εγκαινίων ήταν η Αθηνά Τσαγκάρη, από τους πιο στενούς συνεργάτες του Δημήτρη Παπαϊωάννου, στην ομάδα της οποίας συμμετέχουν πολλά έμπειρα στελέχη και συνεργάτες του Παπαϊωάννου, από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Τέλος, οι αρχηγοί κρατών, οι Πρωθυπουργοί και οι Υπουργοί Πολιτισμού που θα παραστούν, θα έχουν την ευκαιρία, εφόσον μπορούν και δεχθούν, εκτός από Μουσείο και τα εκθέματα του, να θαυμάσουν και ένα κομμάτι από τις ομορφιές της χώρας μας με μια κρουαζιέρα που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στις 21 του μήνα, δηλαδή την επομένη των εγκαινίων στον Αργοσαρωνικό.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης